Η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί απειλές εναντίον της Κύπρου

Μήνυμα του Προεδρεύοντος της ΕΕ, Πρωθυπουργού της Πολωνίας, από το Προεδρικό Μέγαρο.- « Η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ ως ισότιμο μέλος – Δεν δεχόμεθα απειλές».

Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν έπειτα από συνάντηση τους χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές «ισούνται με τυχοδιωκτισμό». 

Τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να παραμένει θεατής αλλά ούτε και η ΕΕ», προσθέτοντας πως «είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριφερθεί ως χώρα ευρωπαϊκή». 

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες, διαφορετικά δεν είναι άξια ούτε να είναι υποψήφια χώρα, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. 

Από την πλευρά του, ο Πολωνός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ ως ισότιμο μέλος, θα εκπροσωπεί ολόκληρη την ΕΕ «και φυσικά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η όποια απειλή από την Τουρκία». 

«Δεν δεχόμαστε τις απειλές και ούτε η ΕΕ πρέπει να τις δεχτεί, τόνισε ο Πολωνός Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να επέλθει η πολυπόθητη λύση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
 
Είπε επίσης ότι η Πολωνία έχει σταθερή θέση για το Κυπριακό, «εμείς αναγνωρίζουμε μια χώρα και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ». Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι η Προεδρία θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι καταγγέλλει την Τουρκία και την καλεί να τερματίσει την προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά και τις απειλές προώθησης «σχεδίου β» για αναβάθμιση των κατεχομένων. 

Το κλειδί για τη λύση είναι η τουρκική πλευρά, ανέφερε ο Πρόεδρος και κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς  Ερογλου να αποδείξει ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της επανένωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"