Εισβολή της Τουρκίας στις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας

Η Τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε επισήμως στη ΤΡΑΟ έρευνες από τη Ρόδο μέχρι τις ακτές της Κύπρου.- Διεκδικεί τα Κυπριακά τεμάχια 1.4.5.6 και 7.-
Αποκορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας όχι μόνο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αλλά και έναντι της διεθνούς νομιμότητας, χαρακτηρίζεται η απόφαση της Άγκυρας, που δημοσιεύτηκε και στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης, να αναθέσει στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) την άμεση έναρξη ερευνών στη θαλάσσια περιοχή από τις ακτές της Ρόδου μέχρι και τις ακτές της Κύπρου, με δημοσίευση μάλιστα και χαρτών που περιλαμβάνουν  τα τεμάχια 1,4,5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία περιλαμβάνονται στον β’ γύρο αδειοδοτήσεων από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν και καταγγέλλουν της τουρκική προκλητικότητα.

Στη Λευκωσία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει τις παρανομίες της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. 

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Τουρκίας για παραχώρηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές που τέμνουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «αποτελούν συνέχεια των ενεργειών της, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, το Δίκαιο της Θάλασσας». 

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης  δια του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα: Η ''δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο''. 

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. ''Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα''. 

Τονιζόταν, δε, ότι ''το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας''.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπό το φόβο θερμού επεισοδίου.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκία θεωρεί ως δική της την θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται δυτικά του Ακάμα (μεσημβρινός 321618) και φτάνει μέχρι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα μέχρι τα νησιά Καστελόριζος (Ρως) και Ρόδος. 
Νοτίως φτάνει την μέση απόσταση Τουρκίας - Αιγύπτου.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"