Συλικιώτης – ΑΚΕΛ συζήτησαν για το Φυσικό Αέριο

«Οι σχεδιασμοί γίνονται με βάση το μέλλον»

Με προγραμματισμένο και ολοκληρωμένο τρόπο και χωρίς καμία καθυστέρηση προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης. 

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την έλευση του αερίου θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί και ο διάλογος με τη Noble Energy και έχουμε ενώπιον μας όλα τα δεδομένα , χωρίς να αποκλείονται και ενδιάμεσες λύσεις.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού για τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα του φυσικού αέριου, στο πλαίσιο του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με τον Υπουργό έγινε ανταλλαγή σκέψεων και για το ενδεχόμενο καθιέρωσης κάποιων θεσμών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να υπάρξει μια συλλογική συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

Επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι στα ζητήματα του φυσικού αερίου θα έπρεπε να υπάρχει μια όσο το δυνατό πιο συλλογική προσπάθεια, προβληματισμός και ανταλλαγή απόψεων με τα κόμματα για το πώς προχωρούμε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός έκανε λόγο για παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση , αναφέροντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, έχοντας ήδη συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και χθες με το ΑΚΕΛ.

Σημείωσε τη σημασία της συλλογικότητας στις προσπάθειες , λέγοντας ότι και για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης αλλά και τις άλλες διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, τα έγγραφα διαμορφώθηκαν με την συμμετοχή πολλών παραγόντων και φορέων και έγινε ανοικτή διαβούλευση.

Είπε ότι ενημέρωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και για τον διάλογο και τις επαφές που γίνονται με τη Noble και για τις συζητήσεις και με άλλους ενδιαφερόμενους σε ότι αφορά τον σχεδιασμό για τις υποδομές.

«Όλα αυτά γίνονται με ένα οργανωμένο τρόπο και προγραμματισμένο και δεν υπάρχει ούτε καμία καθυστέρηση όπως πολλές φορές προβάλλεται από κάποια ΜΜΕ, αντίθετα είμαστε στο σωστό χρονικό διάστημα'', σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι μόνο μέσα από αυτές τις συναντήσεις και το διάλογο, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, να χειριστούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και έχοντας υπόψη μας ότι αυτά που κάνουμε σήμερα, δεν αφορούν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση και τις σημερινές γενιές αλλά πολύ περισσότερο τις μελλοντικές γενιές και το μέλλον της Κύπρου.

Ο Υπουργός είπε ότι σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο διάλογος με τη Νoble και η ομάδα που έχει συσταθεί και ασχολείται με θέματα φυσικού αερίου, θα ετοιμάσει σχετική έκθεση και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι.

«Επιβεβαιώνεται το πόσο σωστή είναι αυτή η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε , δεν στηριζόμαστε πλέον στο τι βλέπει το φως της δημοσιότητας πολλές φορές με
 μια ψιθυρολογία ή το τι δηλώσεις γίνονται στα ΜΜΕ, αλλά στηριζόμαστε σε πραγματικά δεδομένα και ολοκληρωμένους σχεδιασμούς σε γραπτές εκθέσεις και αποφάσεις και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε τις πιο σωστές αποφάσεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι υπάρχει η δέσμευση από την Noble για έλευση του αερίου το 2015, ωστόσο η δέσμευση αυτή « έχει και την ουρά, δηλαδή αν γίνει μεταγενέστερα δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Επανάλαβε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η έλευση φυσικού αερίου ώστε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με πιο φθηνό τρόπο.

«Αυτό που κάνουμε με την Noble είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το διάλογο για να ξέρουμε τα δεδομένα και με βάση τα δεδομένα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας , ενδεχομένως να μην αποκλείονται και ενδιάμεσες λύσεις , αυτό όμως θα το πούμε έχοντας μπροστά μας όλα τα δεδομένα», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση , ο κ. Συλικιώτης απάντησε ότι η διαδικασία με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης είναι διαφανής και ανοικτή και στις 11 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι αυτές θα αξιολογηθούν και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και τεχνικά τους δεδομένα και την προσφορά που θα κάνουν, αλλά θα ληφθούν υπόψη και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"