Σκοτάδι και πεντάωρο χάος από «ανεξήγητη» διακοπή ρεύματος

Οι αρχές αποκρύπτουν την πραγματική αιτία, η οποία οφείλεται στη διασύνδεση με τα κατεχόμενα, που συνεχίζεται με απόφαση της Κυβέρνησης.
Χάος παρόμοιο με εκείνο της 11ης Ιουλίου έζησε χθες η Κύπρος, λόγω ξαφνικής διακοπής του ρεύματος  σε ολόκληρη τη νήσο, η οποία σημειώθηκε στις 4.45 το πρωί και κράτησε πέντε ώρες μέχρις ότου αποκαταστασθεί η ηλεκτροδότηση. Όλη η Κύπρος βυθίστηκε ξαφνικά στο σκοτάδι , τα φώτα τροχαίας σταμάτησαν να λειτουργούν και πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες. Άμεση αντίδραση της Αστυνομίας για ρύθμιση της τροχαίας και της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς, απεσόβησαν τα χειρότερα.

Από τα στοιχεία που έχουν  γίνει γνωστά, το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται η διασύνδεση του συστήματος διανομής ηλεκτρικού ρεύματος  στην ελεύθερη Κύπρο με το σύστημα των κατεχομένων.

Στις 4.45 π.μ. είχε σημειωθεί βλάβη στην ηλεκτροπαραγωγή των κατεχομένων,  με αποτέλεσμα η διασύνδεση να αρχίσει να μεταφέρει ρεύμα προς τα εκεί. Συνέπεια ήταν η υπερφόρτωση της μονάδας στη Δεκέλεια, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι η διακοπή ρεύματος οφείλεται σε πλεονασμό ρεύματος και όχι ανεπάρκεια. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλη Γιωργάλλα, η βλάβη προήλθε από τα κατεχόμενα, λόγω της σύνδεσης που υπάρχει μεταξύ των δύο δικτύων. Η ΑΗΚ δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.

Προς το παρόν τα αίτια της βλάβης διερευνώνται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, στις 04.39 πμ σημειώθηκε διαταραχή στο Δίκτυο Μεταφοράς. Διακόπηκε η διασύνδεση του δικτύου με αυτό των κατεχομένων και αποσυνδέθηκαν ηλεκτρογεννήτριες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας λόγω αυτόματης λειτουργίας των συστημάτων προστασίας ώστε να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη σε εξοπλισμό, προστίθεται.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και της ΑΗΚ και η επαναφορά της παροχής άρχισε γύρω στις 6πμ και συνεχίστηκε σταδιακά με τάχιστους ρυθμούς, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η διακοπή προκάλεσε ιδιαίτερη ταλαιπωρία στους δρόμους των πόλεων αφού τα φώτα τροχαίας δεν λειτουργούσαν. Η Αστυνομία τέθηκε σε πλήρη κινητοποίηση και προέβη σε διευθετήσεις ώστε αστυνομικοί να ρυθμίζουν την τροχαία κίνηση.

Συνεπεία του προβλήματος 270 σταθμοί κινητής τηλεφωνίας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει επίσημη ενημέρωση από την ΑΗΚ. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι στην Κύπρο, όπου θα προεδρεύουμε και της ΕΕ.

Συλικιώτης: Πλεονασμός  ρεύματος 
Σε πλεονασμό ρεύματος και όχι ανεπάρκεια οφείλεται η σημερινή διακοπή ρεύματος, η οποία επηρέασε ολόκληρη την Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης. 

«Παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα. Δεν είναι θέμα επάρκειας, θα έλεγα είναι περισσότερο θέμα πλεονασμού, υπάρχει πλεονασμός», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης. 

Πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που δεν μπορούσε κανένας να προβλέψει για αυτό και παρουσιάστηκε σε ώρες που δεν ήταν ώρες αιχμής. Εξήγησε ότι όταν δημιουργείται πλεονασμός ρεύματος, πρέπει κάπου να διοχετεύεται. Είπε επίσης ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο αυτή την εποχή, και όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση, όπως στους καλοκαιρινούς μήνες, δεν μπορούν να εμφανιστούν τέτοια προβλήματα. 

«Ηδη έχω ενημέρωση και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και από την ΑΗΚ και από τον Ρυθμιστή ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα το καλοκαίρι όσον αφορά την επάρκεια. Ομως παρουσιάστηκε μια συγκεκριμένη βλάβη τώρα και αυτό που έχω ζητήσει είναι να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο που είχαμε σήμερα το πρωί», ανέφερε. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, είχε είπε ότι η βλάβη ξεκίνησε από τα κατεχόμενα.

"To πρόβλημα παρουσιάστηκε αρχικά στο σύστημα των κατεχόμενων. Παρόλα αυτά επειδή υπάρχει διασύνδεση μεταξύ του δικτύου της ΑΗΚ και του δικτύου των κατεχομένων, το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στο δικό μας δίκτυο", είπε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.
"Αυτό το οποίο υποστηρίζει η ΑΗΚ αυτή την ώρα, είναι η μισή αλήθεια", είπε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ.

Σημειώνεται ότι η ΑΗΚ έχει σταματήσει να λαμβάνει ρεύμα από τα κατεχόμενα αφού η Βουλή είχε σταυρώσει το σχετικό κονδύλι. Παρόλα αυτά η διασύνδεση μεταξύ των δύο δικτύων υπάρχει.

Πολιτική απόφαση
Η διασύνδεση με τα κατεχόμενα έχει πολλές πτυχές: πολιτική, νομική, οικονομική και τεχνική, απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Κώστας Γαβριηλίδης στα όσα αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ.

«Όσον αφορά την πολιτική πτυχή η ΑΗΚ είναι τεχνικός οργανισμός και δε θέλει να εμπλακεί σε θέματα πολιτικού περιεχόμενου. Απλώς αναφέρω ότι στο θέμα της διασύνδεσης έχει τη στήριξη και κάλυψη της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του σταθμού Δεκέλειας Ανδρέα Πολυδωρίδη, οι μονάδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας αφού είχαν ξεπεράσει τα όρια τους.

Οι μονάδες του σταθμού Δεκέλειας, δουλεύουν στο κόκκινο από τον περασμένο Ιούλιο μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό.
Σύντομα οι μονάδες επανήλθαν σε λειτουργία. Οπως, όμως εξήγησε ο διευθυντής του σταθμού η αποκατάσταση στη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έγινε σταδιακά και σε συνεργασία με το Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Από πλευράς του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Χάρης Θράσου επέρριψε τις ευθύνες στο σταύρωμα των κονδυλίων από τη Βουλή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"