Μόνιμη αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη

Διαβήματα Λευκωσίας σε ΟΗΕ και ΕΕ. -Μαρκουλλή: Η τουρκική πλευρά Θέτει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β για το Κυπριακό.-

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με αναφορές του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), Τούρκο, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου, περί ανοίγματος μόνιμης αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στον ΟΙΔ.

Ο ΓΓ του ΟΙΔ είπε ότι έγινε πρόταση για άνοιγμα μόνιμης αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους με το στάτους του παρατηρητή, ''στη δομή του Οργανισμού'' και αυτή την πρόταση που θα βοηθήσει στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και του ΟΙΔ ο ίδιος την βλέπει θετικά και στο επίπεδο του οικοδεσπότη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι εργασίες έχουν αρχίσει.

Σύμφωνα πάντως με τα τ/κ ΜΜΕ, ο Ντερβίς Έρογλου δεν αναφέρθηκε σε τέτοια πρόταση, αλλά έκανε πολλές αναφορές στο θέμα της άρσης των ''εμπάργκο''. 

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι αναμένει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι οι Ε/κ επέμεναν σε λύση κυπριακής ιδιοκτησίας και εδώ και τέσσερα χρόνια που συνεχίζονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ ''δεν μπορέσαμε να βρούμε μια κυπριακή λύση''.

Αντιδράσεις της Κύπρου
«Το ζήτημα θα διερευνηθεί», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, κληθείσα να σχολιάσει αίτημα του ψευδοκράτους να του δοθεί καθεστώς μόνιμης αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).

Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι έδωσε ήδη οδηγίες να διερευνηθεί το ζήτημα που προέκυψε με το αίτημα αυτό του ψευδοκράτους.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι αν επαληθευθούν οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΙΔ, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, τότε σημαίνει ότι ''η Τουρκία, γιατί πρόκειται για τουρκική κίνηση και όχι μόνο του ψευδοκράτους, έχει αρχίσει ήδη την εκστρατεία της για σχέδιο Β'', αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Αν έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις, είπε η Υπουργός Εξωτερικών, τότε είναι καταδικαστέες και ασφαλώς θα γίνουν έντονα διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ''περιλαμβανομένου και του Προέδρου του Οργανισμού, του Καζακστάν, το οποίο επισκέφθηκα προ τριών ημερών''.Διαβήματα επίσης θα γίνουν και στην ΕΕ, πρόσθεσε. 

Η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984) έχουν καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και έχουν καλέσει όλα τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική οντότητα. 
Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ο ΓΓ του ΟΙΔ είναι τουρκικής καταγωγής και ''έχει από καιρό χάσει την αξιοπιστία του και την αντικειμενικότητά του, προωθώντας την τουρκική πολιτική εντός του ΟΙΔ''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"