Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πλέκει το εγκώμιο της Αριστεράς

Συγχαίρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διοργάνωση συνεδρίου για την Κυπριακή Αριστερά.

Η παρουσία της Αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία 90 σχεδόν χρόνια είναι συνεχής, πολύπλευρη και αδιάπτωτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στο επιστημονικό συνέδριο «Η Κυπριακή Αριστερά στην πρώτη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας: εμφάνιση, συγκρότηση, εξέλιξη». 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, αποτελεί ένα τολμηρό βήμα, εξηγώντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη μελέτη των ζητημάτων που αφορούν την Κυπριακή Αριστερά η προσοχή που της αξίζει. 

''Ισως αυτό να οφείλεται σε κατά καιρούς πολιτικές σκοπιμότητες, ή ακόμα και σε ιδεολογικές αγκυλώσεις που στέκονταν εμπόδιο στην ιστορική επιστημονική έρευνα'', συνέχισε. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κυπριακή Αριστερά από την εποχή που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυπριακά δρώμενα, στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα, στους αγώνες των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη, στους αγώνες για πρόοδο ευημερία και πολιτισμική ανέλιξη του λαού. 

Οπως είπε, η συνεχής παρουσία της Αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία 90 σχεδόν χρόνια, είναι πολύπλευρη και αδιάπτωτη. 

Σημείωσε ότι ξεχωριστά κεφάλαια της δράσης της Αριστεράς που το καθένα αξίζει τον κόπο να ερευνηθεί και να αναλυθεί αποτελούν οι σχέσεις της με την Εκκλησία, ο πρωτοποριακός της ρόλος στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. 

Επίσης, ανέφερε ότι ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί και η συμμετοχή της στην πάλη κατά του φασισμού και η διασύνδεση του αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και ανεξαρτησία με τον ευρύτερο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών καθώς και γενικά οι διεθνείς της σχέσεις. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Αριστερά, πυρήνας της οποίας είναι το ΑΚΕΛ, επιδιώκει το διάλογο πάνω στην ιστορία της. 

''Θέλουμε να φωτιστούν άγνωστες πτυχές. Θέλουμε να υπάρξει επιστημονική συζήτηση, πάνω σε πτυχές για τις οποίες παρατηρούνται διαφορετικές απόψεις. Δεν επιδιώκουμε μόνο τον έπαινο των ερευνητών. Είναι καλοδεχούμενη και η τεκμηριωμένη κριτική γιατί θα βοηθήσει στην πιο ορθή κατανόηση του παρελθόντος'', τόνισε. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εμπειρίες της Κυπριακής Αριστεράς εμπλουτίζουν το παγκόσμιο αριστερό κίνημα. 

''Από τούτη την άποψη η μελέτη της ιστορίας της Κυπριακής Αριστεράς έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα και σημαντική διεθνή διάσταση'', επισήμανε. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, η Κυπριακή Αριστερά γεννήθηκε ως απάντηση στην ιστορική αναγκαιότητα να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι της Κύπρου, με την ευρύτερη έννοια του όρου, τη δική τους πολιτικο-ταξική έκφραση. 

Πρόσθεσε ότι αυτή η αναγκαιότητα μπολιάστηκε από την αδιαμφισβήτητη καταλυτική επίδραση της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία και την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού πρώτα στη Σοβιετική Ενωση και αργότερα ευρύτερα στον κόσμο. 

''Από την εμφάνιση των πρώτων σοσιαλιστικών ιδεών και των πρώτων κομμουνιστικών πυρήνων στη Λεμεσό μέχρι σήμερα έχει περάσει ένας σχεδόν αιώνας. Στη διάρκεια αυτού του αιώνα η Κυπριακή Αριστερά κατόρθωσε να καθιερωθεί ως μια μεγάλη και ισχυρή πολιτική και κοινωνική δύναμη που εξακολουθεί να έχει αποφασιστική, ενίοτε και καταλυτική παρέμβαση στα κυπριακά δρώμενα, παρά τις περιπέτειες που γνώρισε τις τελευταίες δεκαετίες ο κόσμος του σοσιαλισμού'', συνέχισε ο Πρόεδρος. 

Στην ομιλία του, είπε ότι είχε την τιμή να εκλεγεί Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία όπου ο υπαρκτός λεγόμενος σοσιαλισμός έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει. 

''Ενας ολόκληρος κόσμος της ίδιας ιδεολογικής οικογένειας με το ΑΚΕΛ έπαψε να υπάρχει. Σειρά κομμουνιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες συρρικνώθηκαν, μετεξελίχθηκαν σε άλλου είδους κόμματα, ή διαλύθηκαν'', εξήγησε. 

Οπως είπε, στην Κύπρο την ίδια εποχή το ΑΚΕΛ πέρασε μέσα από μια σοβαρή εσωτερική κρίση αλλά κατάφερε να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί χωρίς να εγκαταλείπει βασικές αρχές και γνώρισε μια καινούργια άνοδο που εκφράστηκε με σειρά εκλογικών επιτυχιών. 

''Θυμούμαι τότε πως η μόνιμη ερώτηση που μου έθεταν οι δημοσιογράφοι στις διάφορες συνεντεύξεις ήταν «ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του ΑΚΕΛ;». Εμείς δίναμε τη δική μας απάντηση εστιάζοντας κυρίως στους πάντα ζωντανούς δεσμούς του ΑΚΕΛ με το λαό και τα προβλήματα του, στους αγώνες και τη σωστή πολιτική για επίλυση αυτών των προβλημάτων με κορυφαίο το κυπριακό πρόβλημα στις διάφορες του φάσεις'', επισήμανε. 

Αναφερόμενος στο διήμερο συνέδριο, είπε ότι θα ασχοληθεί με την Κυπριακή Αριστερά στην πρώτη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας. 

''Είναι η περίοδος που γέννησε το αριστερό κίνημα στην Κύπρο, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε και η πιο άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ακόμα και στον κόσμο της Αριστεράς'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το πέρασμα του χρόνου, η δυσκολία στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτογενών πηγών, τα προβλήματα που μας κληροδότησαν πιο πρόσφατες εποχές και των οποίων ο απόηχος εξακολουθεί να μας ταλανίζει, είναι ίσως οι αιτίες αυτής περιορισμένης γνώσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"