Η αναπομπή του νόμου για διοριστέους στην Αστυνομία

Συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών.- Το πρόβλημα φύλαξης των μεταναστών στη Μεννόγεια.-
Την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για παράταση ακόμη ενός χρόνου του καταλόγου διοριστέων στην Αστυνομία και κυρίως για τους ειδικούς Αστυνομικούς που πέτυχαν στις εξετάσεις του 2011, αλλά και επέκταση του καταλόγου για δύο χρόνια για όσους επιτύχουν στις εξετάσεις, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. 

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Ιωνάς Νικολάου είπε ότι με την αναπομπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγείρει τρία ζητήματα, για τα οποία η Νομική Υπηρεσία προσπάθησε -να εξηγήσει στην Επιτροπή- μέσα από αποφάσεις του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Την ίδια ώρα και στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν αποφάσεις του δικαστηρίου, που κατά την άποψη μας, είναι και πιο συγκεκριμένες και απαντούν τα ερωτήματα τα οποία τίθενται, ακριβώς από την εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή την οποία υποστηρίζεται με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τον νόμο, τον οποίο έχουμε ψηφίσει, δεν υπάρχουν οποιαδήποτε συνταγματικά κολλήματα. Εάν υπάρχουν οποιοιδήποτε πολιτικοί λόγοι, αυτό είναι άλλο ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να συμπεριλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αναπομπή του», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε η Βουλή να επανεξετάσει το θέμα. 

«Απλώς, περιορίστηκε η αναπομπή σε θέματα συνταγματικότητας και αρμοδιότητας Βουλής και εκτελεστικής εξουσίας. Οι αποφάσεις αυτές έχουν μοιραστεί, τόσο στον Υπουργό, όσο και στην Νομική Υπηρεσία για να τις μελετήσουν και έχουμε την ελπίδα ότι όταν θα τις μελετήσουν δεν θα επιμένουν, μετά την πιθανή επαναψήφιση της νομοθεσίας από την Ολομέλεια, για να κάνουν αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η δική μας παράκληση είναι να μην επιμένουν. Αυτή η πρόταση νόμου έρχεται να ρυθμίσει ένα ζήτημα το οποίο και στο παρελθόν έχει γίνει, σε άλλες διαδικασίες, όπως η περίπτωση, για παράδειγμα, του πίνακα της παράτασης της αναβολής των εξετάσεων για σκοπούς καταρτισμού του πίνακα των εκτάκτων», συμπλήρωσε. 

Η Επιτροπή Νομικών, συνέχισε, θα εξετάσει το θέμα της Μεννόγειας. 

«Πρόθεση των εισηγητών της πρότασης νόμου για το θέμα της Μενόγειας είναι να δώσουμε την δυνατότητα στην εκτελεστική εξουσία, στην Κυβέρνηση, να αποφασίσει εάν θα επιλέξει την παραχώρηση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων της Μεννόγειας σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας ή αν θα επιλέξει να προσλάβει ειδικούς αστυφύλακες. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι προσφορές θα είναι δημόσιες. Γι΄ αυτές θα κληθούν εταιρείες και από το εξωτερικό να υποβάλουν προσφορές οι οποίες έχουν ανάλογη πείρα. Δεν θα περιοριστούν μόνο στις εταιρείες, οι οποίες είναι στην Κύπρο και συνεπεία τούτου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει αριθμός εταιρειών, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να παράσχουν αυτές τις υπηρεσίες», ανέφερε. 

Ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτή η δυνατότητα μελετήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο όταν υπέβαλε το αρχικό νομοσχέδιο με το οποίο εισηγείτο την παραχώρηση αυτής της φύλαξης σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, γιατί είχε κριθεί ότι υπήρχαν εταιρείες και ήταν πιο οικονομικά συμφέρουσα η παραχώρηση αυτή.

«Θέλουμε η εκτελεστική εξουσία να έχει την ευθύνη της απόφασης. Να αξιολογήσει από την μια τις δυνατότητες που υπάρχουν είτε από πλευράς ιδιωτικών γραφείων ασφάλειας, είτε από πλευράς ειδικών αστυφυλάκων, την ίδια ώρα να αξιολογήσει το κόστος, το τι συμφέρει στο κράτος, διότι η αρχική μελέτη μιλούσε ότι η διαφορά είναι 4 εκ. το χρόνο εάν η επιλογή ήταν από ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας αντί από ειδικούς αστυφύλακες και αυτή η διαφορά είναι διαφορά η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο θα αυξάνεται λόγω αυξήσεων. Δεν είναι ευθύνη της Βουλής να υποδείξει στην Κυβέρνηση σε ποιους θα αναθέσει την παραχώρηση της φύλαξης της Μεννόγειας», συμπλήρωσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής εξετάζοντας το θέμα της αναπομπής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας,της προσπάθειας της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής να δώσει παράταση στον κατάλογο των ειδικών αστυφυλάκων, εξέτασε μια σειρά από ζητήματα και προκύπτουν μία σειρά από ερωτήματα.

«Είναι, ασφαλώς, δικαίωμα μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας στη Βουλή να αποπειράται να τροποποιήσει νόμο τον οποίο μόλις πριν ένα χρόνο ψήφισε η Βουλή. Και αναφέρουμε στο νόμο, βάση τον οποίο η Εκτελεστική Εξουσία υποχρεούται να προσλάβει αστυφύλακες για να στελεχωθεί ο χώρος φύλαξης παράνομων μεταναστών στην Μεννόγεια. Αλλά πρέπει να αιτιολογήσουν αυτή τους την προσπάθεια και να εξηγήσουν ποια είναι η σκοπιμότητα πίσω από την προσπάθεια αλλαγής ενός νόμου που έχει μόλις ενός χρόνου ζωή», ανέφερε.

Η προσπάθεια ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες της φύλαξης στην Μεννόγεια, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, πέρα του γεγονότος ότι δεν έχει τεκμηριωθεί πως θα αποφέρει οικονομική εξοικονόμηση της Δημοκρατία, έχει αναδειχθεί ακόμα μια πτυχή. 

«Αυτή τη στιγμή στην Δημοκρατία υπάρχει μόνο μία εταιρεία πολυεθνική η οποία ενδεχομένως να δύναται να φυλάξει την Μεννόγεια και ενόψει τούτου έχει λεχθεί στην Επιτροπή ότι πρέπει η Δημοκρατία να προβεί σε διεθνή διαγωνισμό. Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση του και την καταχώρηση του έργου σε μία συγκεκριμένη εταιρεία, το λιγότερο έξι μήνες», πρόσθεσε . 

Η πάροδος έξι μηνών, είπε, είναι καταστροφική για την Δημοκρατία, διότι θα απολέσει μόνο για το 2012 δυόμιση εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

«Επομένως, αυτοί που κόπτονται για την οικονομία θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί με την μεγαλύτερη ευκολία είναι έτοιμοι να πετάξουν δυόμιση εκατομμύρια την ώρα που η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να λειτουργήσει και να στελεχώσει την Μεννόγεια. Ασφαλώς, ως ΑΚΕΛ σεβόμαστε το σύνταγμα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πριν δεκαπέντε μέρες δεν υπερψηφίσαμε την παράταση του καταλόγου στην Ολομέλεια της Βουλής. Την ίδια ώρα όμως ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον της Επιτροπής Νομικών σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και της πλειοψηφίας των κομμάτων στη Βουλή κατέθεσε μία δημιουργική, κατά την γνώμη μας, πρόταση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε πως ως ΑΚΕΛ επιφυλάσσονται για το όλο ζήτημα.

«Θα υπάρξει τοποθέτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής την επόμενη εβδομάδα , αλλά και σε μια εφ' όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη θα καταθέσουμε τη δική μας θέση τόσο για τα ζητήματα που προκύπτουν από την αναπομπή αλλά ευρύτερα για τους χειρισμούς, τις ενέργειες, τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις σκοπιμότητες μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας στη Βουλή που θέλει να απαγορεύσει στην Κυβέρνηση και σε αυτό τον τομέα να υλοποιήσει κυβερνητικό έργο», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, είπε ότι ως ΔΗΚΟ δεν συμφωνούν με τους λόγους που έχει περιλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην σχετική αναπομπή.

«Δεν θα σταθώ στο σημείο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτής της Κυβέρνησης, ήθελε να δοθεί η ευκαιρία σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, θα επικεντρωθώ σε μία άλλη πτυχή του ζητήματος, γιατί για μας το ζήτημα της Μεννόγειας αφορά ευρύτερα τις προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσιονομικών και της οικονομίας. Ακούσαμε προχθές τον Υπουργό Οικονομικών με υπέρμετρη αισιοδοξία να μας λέει ότι πρέπει να βρούμε 150 με 200 εκατομμύρια για πετύχουμε το στόχο του ελλείμματος του 2,5% το 2012. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι δυστυχώς, και δεν είναι μομφή προς τον νυν Υπουργό, αυτές οι δηλώσεις μας θυμίζουν τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος μας έλεγε και πριν από δύο χρόνια, ότι το πρόβλημα μας θα είναι 150 εκατομμύρια και τελικά βρεθήκαμε με 13 δισεκατομμύρια δημόσιο χρέος», πρόσθεσε. 

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Βουλή αυτή την στιγμή έχει δύο προτάσεις, μία που αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64 για τους δημόσιους υπαλλήλους «με την οποία πρόταση θα εξοικονομήσουμε 117 εκατομμύρια ευρώ από τα εφάπαξ 700 δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα δοθούν το 2012» και άλλη πρόταση για να δοθεί η φύλαξη της Μεννόγεια σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας «και να εξοικονομήσουμε ακόμη 4 εκατομμύρια». 

«Αρα, η Βουλή με αυτές τις δύο προτάσεις έχει βρει πάνω από 120 εκατομμύρια από τα 150 εκατ. που γυρεύει ο Υπουργός μας για να πετύχει το στόχο του 2,5% του ελλείμματος για το 2012. Αυτοί που διαφωνούν με αυτές τις προτάσεις, και είναι σεβαστές οι διαφωνίες, θέλω σήμερα ή τουλάχιστον μέσα στις επόμενες μέρες να μας πουν τις δικές τους εισηγήσεις. Τι μέτρα εισηγούνται για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους; Εμείς καταθέτουμε τις δικές μας τις θέσεις, τις δικές μας τις εισηγήσεις. Ας μας πουν εκείνοι που διαφωνούν και αναφέρουμε στο ΑΚΕΛ, τι εισηγούνται; Πόσους μισθούς θα περικόψουν ; Τι επιδόματα θα κατακρεουργήσουν για να βρούμε αυτά τα 120 εκατομμύρια; Να μας απαντήσουν και που θα βρούμε ακόμα 500 εκατομμύρια για να φέρουμε το έλλειμμα μας στο μηδέν το 2013», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"