Συμβούλιο Αρχηγών: Αντεπίθεση στο τουρκικό Σχέδιο Β’

23/04/2012
Ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις αποφάσεις της Νέας Υόρκης και τις ενέργειες της κυβέρνησης.-

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για υλοποίηση ενός σχεδίου β' από την Τουρκία, εκτιμούν αρχηγοί κομμάτων που συμμετείχαν στο Ατυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και προσθέτουν ότι οι φημολογούμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έγκαιρης προετοιμασίας και αντιμετώπισης.
Στο Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων τόσο για την κατάσταση στο Κυπριακό υπό το φως της επικοινωνίας που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν το περασμένο Σάββατο, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για το φημολογούμενο τουρκικό σχέδιο β'.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Ντάουνερ με τον ΓΓ καθώς και για τις κινήσεις που παρατηρούνται από μέρους της Τουρκίας μέσα στα πλαίσια του σχεδίου β της να επιφέρει επιπρόσθετα τετελεσμένα.

Οπως είπε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ενημέρωσε για τις προληπτικές κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση διεθνώς τόσο για ενημέρωση για τους λόγους που δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες και επαφές που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να καταστήσει τους όποιους σχεδιασμούς της Τουρκίας ανέφικτους.

''Ολοι μαζί, όλα τα κόμματα έχουν διαβεβαιώσει ότι στα πλαίσια των δικών τους δυνατοτήτων θα συμβάλουν στις προσπάθειες και για το ζήτημα της Αμμοχώστου, αλλά και ευρύτερα για τα άλλα ζητήματα του υποτιθέμενου σχεδίου Β' της Τουρκία, να συμβάλουμε και εμείς έτσι που να μην πραγματοποιηθούν'', είπε.

Σε ερώτηση για την αίσθηση που απεκόμισε από την ενημέρωση του Προέδρου σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν παρέπεμψε στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

''Θα είμαστε πιο ενήμεροι για τις σκέψεις, αλλά και τον προγραμματισμό των ΗΕ μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντάουνερ. Ο,τι πει κάποιος τώρα θα είναι παρακινδυνευμένο'', κατέληξε.

ΟΠρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στα επόμενα βήματα στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι είμαστε σε αναμονή της επίσκεψης του κ. Ντάουνερ και της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν σε αυτό το στάδιο.

''Είναι προφανές ότι σε αυτό το στάδιο, το άμεσο, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόταση για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης'', είπε, σημειώνοντας ότι αυτό προκύπτει και από την επικοινωνία που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν, πέραν της μη σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις από την επικοινωνία του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''το μόνο που θα μπορούσε με βεβαιότητα να λεχθεί είναι ότι τμήμα της συνολικής πρότασης ή απόφασης του ΓΓ είναι να συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις το επόμενο δίμηνο δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο''.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το φημολογούμενο σχέδιο β' και τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Τούρκων και Τ/κ αξιωματούχων είναι σαφείς.

''Αναφέρονται στα λεγόμενα σχέδια Β, δηλαδή τι θα πράξει η Τουρκία και το ψευδοκράτος μετά την 1η Ιουλίου. Αρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων'', είπε, προσθέτοντας ότι τέτοια ενδεχόμενα είναι η μονομερής διακοπή των διαπραγματεύσεων, η προσπάθεια αναγνώρισης ή αναβάθμισης του ψευδοκράτους πρώτα στα πλαίσια της Ισλαμικής Διάσκεψης και στη συνέχεια ευρύτερα στο διεθνή χώρο και το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση.

''Αρα λοιπόν, όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έγκαιρης προετοιμασίας για την αντιμετώπισή τους'', κατέληξε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι ''είναι γενική διαπίστωση πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος από την πλευρά της Τουρκίας σε συνεργασία με το καθεστώς Ερογλου για την επεξεργασία του λεγόμενου σχεδίου β'''.

''Του σχεδίου εκείνου δηλαδή'', είπε, ''στο οποίο ενδεχομένως να προχωρήσουν στα πλαίσια αντιποίνων ή μιας αντίληψης ότι επέστη ο χρόνος για να αντιμετωπίσουν τόσο την ευρωπαϊκή πρόκληση, όπως τη θεωρούν, σε σχέση με την ανάληψη της κυπριακής Προεδρίας αλλά και για να προωθήσουν ακόμη πιο δυναμικά τις δικές τους προσεγγίσεις γύρω από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

''Εχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να ξαναγίνει η συνάντηση αυτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να ακουστούν και οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων τις οποίες θεωρώ δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού επεξεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς θα μπορεί να υιοθετήσει'', κατέληξε.

Από την πλευρά της, η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι η Τουρκία έχει αρχίζει να εφαρμόζει τις εναλλακτικές στρατηγικές της όσον αφορά το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ''σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο στάδιο των απειλών, αλλά υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος να αρχίσουν αυτές οι απειλές να εφαρμόζονται''.

''Εμείς πιστεύουμε και το έχουμε καταθέσει ότι υπάρχει ακόμη και τώρα η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και χάραξη μίας νέας στρατηγικής για αντιμετώπιση αυτών των νέων σχεδιασμών της Τουρκίας. Πρέπει να τεθεί πάραυτα ένα πλαίσιο κόκκινων γραμμών και βέβαια να προγραμματιστούν ευέλικτα βήματα ενόψει και της Προεδρίας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ μεγάλες δυσκολίες'', είπε.

Ανέφερε ότι οι Οικολόγοι έχουν ήδη καταθέσει τις απόψεις τους για αυτό το θέμα. ''Υπάρχει μια ευκαιρία πιστεύουμε για να τεθούν ξανά τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα ψηφίσματα των ΗΕ, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού υπό την εποπτεία της ΕΕ ως απάντηση στα νέα σχέδια της Τουρκίας και στην πρόταση για το απευθείας εμπόριο. Αυτές τις προτάσεις είμαστε πρόθυμοι να τις ξανακαταθέσουμε γραπτώς και αναμένουμε βέβαια να υπάρξει αυτή η στρατηγική'', συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέχρι πού θα φτάσει η Τουρκία, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι ''η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα κάνει κάποια πρακτικά βήματα και δεν θα μείνει μόνο στα λόγια''.

Αναφέρθηκε στο σενάριο για πάγωμα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και στην προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ισλαμική Διάσκεψη και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα λέγοντας ότι ''δεν είναι απλά στα χαρτιά''.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"