ΡΑΕΚ: «Δεν αυξάνεται άλλο η τιμή του ρεύματος»

Πιθανή μείωση τον Ιούλιο, λέει ο Σιαμμάς  

Σε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και όχι περαιτέρω αύξηση στους λογαριασμούς των καταναλωτών πλην των περιπτώσεων παράλληλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «θα μείνουμε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 6,96 την οποία και εξετάζουμε ώστε να καταφέρουμε μετά τον Ιούλιο του 2012 να υπάρξει μια μικρή έστω ελάφρυνση από αυτή την προσαύξηση που επιβλήθηκε από τις 31 Αυγούστου 2011, αμέσως μετά το συμβάν στο Βασιλικό και αφού ψύχραιμα αναλύσαμε τα δεδομένα».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι «από τον Ιούλιο του 2011 και το ατύχημα στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό στο Βασιλικό, το μεγαλύτερο στην Κύπρο, λειτουργούμε οριακά σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σύστημα ηλεκτρισμού είτε αυτό είναι επάρκεια, είτε είναι ασφαλής λειτουργία, είτε είναι οικονομική λειτουργία».

Πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός που γίνεται είναι να έχουμε περιθώρια ασφαλείας σε όλους τους τομείς, άρα για την επάρκεια ειδικά ακολουθείται το πρόγραμμα που έχουμε προδιαγράψει ως ΡΑΕΚ και υιοθετήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Ενόψει και της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι «θα εγκατασταθούν 120 μεγαβάτ επιπρόσθετα ενώ και η ΑΗΚ προχωρά με την επιδιόρθωση της μονάδας με αριθμό ‘5’».

Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «σύμφωνα με την τελευταία γραπτή ενημέρωση που έχουμε είναι ότι είμαστε εντός των στόχων για να προλάβουμε τον Ιούλιο του 2012 και την κυπριακή προεδρία».

Εξήγησε ότι «τα 120 μεγαβάτ θα εγκατασταθούν στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό στη Μονή για τρεις μήνες ενώ η ομάδα με αριθμό ‘5’ βρίσκεται στο Βασιλικό».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ τόνισε ότι «για σκοπούς προεδρίας ο βασικός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την οριακή επάρκεια ηλεκτρισμού από μονάδες που θα βρίσκονται στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «βλάβες μπορεί να υπάρξουν αλλά ο στόχος μας είναι να επιτευχθεί οριακή επάρκεια με μονάδες που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές».

Αναφορικά με τη διακοπή παγκύπρια της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προ μερικών ημερών, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι «οφείλεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τεχνικά πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από ένα σφάλμα της γραμμής που διασυνδέει τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας με τα κατεχόμενα και οδήγησε το σύστημα ηλεκτροδότησης σε αστάθεια».

Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «εκ πρώτης όψεως η δική μας εκτίμηση, μετά την ενημέρωση από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) Χρίστο Χριστοδουλίδη και από την ΑΗΚ, είναι ότι η αντιμετώπιση του τόσο δύσκολου τεχνικά προβλήματος ήταν αρκετά ικανοποιητική από το προσωπικό λειτουργίας και η επαναφορά του συστήματος έγινε σε ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται ικανοποιητικό».

Εξήγησε ότι «το πρόβλημα που παρουσιάστηκε δεν έχει να κάνει με την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και είναι πρόβλημα που είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε περιόδους εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης άρα δεν έχει να κάνει με την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών ή με τη ζήτηση που θα είναι αυξημένη το καλοκαίρι λόγω και της προεδρίας».

Για το θέμα της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για το οποίο, όπως είπε ο κ. Σιαμμάς, γίνεται λόγος από ΜΜΕ, «ως ΡΑΕΚ η προσέγγιση που είχαμε και πέρυσι το καλοκαίρι στη διαχείριση της κρίσης μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση είναι ότι πρώτα νηφάλια χειρίζεσαι το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος και επαναφέρεις το σύστημα σε ασφαλή λειτουργία».

Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι έπειτα «κάνεις εκτίμηση ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αστάθεια, στα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος και στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, αποφασίζεις τα μέτρα που θα λάβεις και μετά μπορεί να εξετάσεις και θέματα κόστους».

Σημείωσε ότι «αυτά τα έχουμε» και «κατηγορηματικά» δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση για επιπρόσθετη προσαύξηση λόγω του πρόσφατου συμβάντος διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».

Για την αύξηση που παρατηρήθηκε στους λογαριασμούς κατά τους μήνες αιχμής του χειμώνα, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «οφείλεται καθαρά στο θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι «δυστυχώς οι εξελίξεις στην οικονομία διεθνώς αλλά και πολιτικά ζητήματα, όπως αυτό του Ιράν, κράτησαν τις τιμές του πετρελαίου πολύ ψηλά και είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και πληρώνουμε όλοι ως καταναλωτές το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"