Τα Κόμματα του Κέντρου απογοητεύουν τον Αρχιεπίσκοπο

«Έπρεπε ήδη να είχαν βρει ένα υποψήφιο να τον υποστηρίξουν όλοι».-

Απογοητευμένος παρουσιάζεται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος από την πορεία των διεργασιών στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές.

«Νομίζω δεν πάμε καθόλου καλά», ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου σε ερώτηση που αφορούσε τις εξελίξεις σχετικά με την προεδρολογία και διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του αφορούσε τις διεργασίες στα κόμματα του κέντρου είπε: «Ακριβώς ενδιαφέρομαι για τον ενδιάμεσο χώρο, που έπρεπε να βρει κάποιον να τον υποστηρίξουν όλοι».

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό στα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου προκαλεί η εμμονή του Δημοκρατικού Κόμματος να συντηρεί το ενδεχόμενο συνεργασίας του με ΑΚΕΛ και Δημοκρατικό Συναγερμό.

Σε νέες του δηλώσεις ο Πρόεδος του ΔΗΚΟ Μάριος  Καρογιάν, αφού μετέθεσε για τα τέλη Απριλίου τις πρώτες συζητήσεις για τα κριτήρια μιας ενδεχόμενης, κατά την έκφραση του, υποψηφιότητας του ενδιάμεσου χώρου, κράτησε ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας και για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αυξάνοντας την πίεση, τόσο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, όσο και Αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, επέμειναν πως ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος θα πρέπει τάχιστα να προχωρήσει, τόσο στην διαμόρφωση προγραμματικής διακήρυξης, όσο και στην επιλογή κοινού υποψηφίου.

Παράλληλα, έτοιμος να συζητήσει με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για την ετοιμασία προγραμματικών συγκλίσεων δηλώνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, την υποψηφιότητα του οποίου, ωστόσο, τα κόμματα δηλώνουν ότι θα εξετάσουν μαζί με άλλες.

Ο Μάριος Καρογιάν
Προς τα τέλη του Απρίλη θα συζητηθούν τα κριτήρια για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να εμπλακούν περισσότεροι στη διαδικασία. 

Ερωτηθείς για τις διεργασίες των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και στις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Είπε ότι αναμένεται να οριστούν τα μέλη του κάθε κόμματος που θα ασχοληθούν με την επεξεργασία της κοινής διακήρυξης και του συγκεκριμένου προγράμματος για έξοδο από την κρίση. Παράλληλα ανέφερε ότι στα τέλη Απριλίου θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις αναφορικά με τα κριτήρια για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου.

Εκανε επίσης λόγο για την προσπάθεια μιας ευρύτερης δυνατής συνεννόησης, προσθέτοντας ότι οι ώμοι των πολλών θα πρέπει να διαχειριστούν τα πράγματα σε πέντε βασικά κεφάλαια, το Κυπριακό, την οικονομία, την ενέργεια, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις θεσμικές αλλαγές.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα επαναδιεκδικήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο κ. Καρογιάν απάντησε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος να απαντήσει. «Το κάθε κόμμα θα πάρει τις όποιες αποφάσεις κρίνει. Δεν είναι δουλειά δική μου να εμπλέκομαι στις αποφάσεις άλλων κομμάτων, ή ακόμη και στη βούληση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, αν θα ξαναδιεκδικήσει η όχι», ανέφερε.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι το ΔΗΚΟ μιλά με ανοιχτά χαρτιά, έχει πει τις απόψεις του και έχει θέσει τον στόχο του. «Εχουμε πει ότι στρατηγικός στόχος του ΔΗΚΟ είναι να υπάρξουν οι δυνατότητες και οι συνθήκες για ευρύτερη δυνατή συνεννόηση», είπε ο κ. Καρογιάν. 
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συλλογική διαμόρφωση του οράματος του τόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια, την επίλυση των προβλημάτων και την χάραξη νέων πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προσδοκίες.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα να υπάρξει βούληση, θέληση και αποφασιστικότητα για την συνέργεια πολλών, ώστε να υπάρξουν καλύτερες μέρες στον τόπο. Αυτή ήταν η αρχική μας θέση και πάνω στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

Ομήρου: «Πρώτα η προγραμματική διακήρυξη» 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος πρέπει να υλοποιήσει την απόφαση για διαμόρφωση μιας προγραμματικής διακήρυξης και να συνεχιστεί η συζήτηση για εξεύρεση του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2013, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ για ανταλλαγή απόψεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για συμμαχία, ενώ είπε πως ο στόχος πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση. 

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι, κατά τη διάρκεια ολοήμερης περιοδείας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο κ. Ομήρου ερωτηθείς κατά πόσον ύστερα από τις πληροφορίες ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ανοίγει ο δρόμος για τα κόμματα του κεντρώου χώρου να ξεκινήσουν συζητήσεις με το ΑΚΕΛ για αναζήτηση κοινού υποψηφίου, είπε δεν γνωρίζει κατά πόσον θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, ο Δημήτρης Χριστόφιας. Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για να απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα ή και να το σχολιάσει.

''Από κει και πέρα είναι καλά γνωστές οι θέσεις μας, ότι πρέπει ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος να προχωρήσει, πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση που έχουμε πάρει για διαμόρφωση μιας προγραμματικής διακήρυξης'', είπε και πρόσθεσε πως αύριο (σήμερα) στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα οριστούν οι εκπρόσωποι του Κινήματος στη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει με την προγραμματική διακήρυξη.
Βεβαίως, συνέχισε ''πρέπει να αρχίσει και η συζήτηση που αφορά τον υποψήφιο που θα εκπροσωπήσει κατά τρόπο αξιόπιστο και με δυνατότητα διείσδυσης μέσα στην κυπριακή κοινωνία, τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, το όραμα που θα καταθέσει για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική, για επανοικοδόμηση του κράτους και των θεσμών''.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΔΕΚ επιθυμεί να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ και να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ομήρου απάντησε πως ''εμείς δεν αρνούμαστε ποτέ συνάντηση με κανένα πολιτικό κόμμα. Οπως συναντηθήκαμε και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα . Ο στόχος πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή αν δεν θα υπάρξει μια συμπόρευση σε προεδρικές εκλογές, η εθνική συνεννόηση πρέπει να είναι στόχος''.

Ερωτηθείς κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί συμμαχία με το ΑΚΕΛ, απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ''για συμμαχία με το ΑΚΕΛ. Εγώ έχω μιλήσει για συμπόρευση των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου. Εχω πει όμως ότι πραγματικά σ' αυτή την κρίσιμη φάση των κυπριακών εξελίξεων και σ' αυτή τη φάση των κρίσιμων περιστάσεων της κυπριακής οικονομίας, της ανάγκης επανοικοδόμησης του κράτους και των θεσμών, μία πρόταση στρατηγικού χαρακτήρα για το μέλλον της Κύπρου από τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, εξισορροπεί τις αντιθέσεις, αποτρέπει πολωτικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα και συνεπώς μπορεί να αγκαλιαστεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων''.

ΕΥΡΩΚΟ: «Δεν αποκλείουμε κανένα όνομα για τις Προεδρικές»

Αναφερόμενος στις διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου για εξεύρεση προγραμματικών συγκλίσεων και υποψήφιου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο αναπληρωτής προέδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος  Ερωτοκρίτου είπε πως το ΕΥΡΩΚΟ δεν αποκλείει εκ των προτέρων κανένα όνομα ''ούτε ακόμα και αυτούς οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία, προτάσσουν το όνομα τους επίσημα ή ανεπίσημα ως υποψήφιοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

''Εμείς θέλουμε μέσα από αυτόν τον διάλογο όμως, με ειλικρίνεια, ταχύτατα αλλά και με αποφασιστικότητα, να καταλήξουμε στη σύγκλιση των προγραμματικών θέσεων, αλλά και συντομότατα με βάση χρονοδιάγραμμα για το οποίο αντηλλάγησαν απόψεις στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των 4 κομμάτων, να συμπληρωθεί η εξεύρεση του ονόματος του υποψηφίου που μπορεί να οδηγήσει νικηφόρα την επιλογή του ενδιάμεσου χώρου, στις επόμενες προεδρικές εκλογές'', συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι αυτή η προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου παρακολουθείται με έντονο ενδιαφέρον από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ''ακόμα και από αυτούς που ιδεολογικά και πολιτικά πρόσκεινται προς τα δυο άκρα, στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ'', ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΕΥΡΩΚΟ είναι έτοιμο να αναλάβει το βάρος της ευθύνης στις προσδοκίες του λαού και πως αναμένει το ίδιο να κάνουν και τα άλλα τρία κόμματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"