Στο 96,9% ανήλθε η συμμετοχή στο ελληνικό PSI

ΑΘΗΝΑ: Στο 96,9% ανήλθε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (το PSI). 

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ολοκληρώθηκε χθες ο τρίτος και τελευταίος διακανονισμός για την ανταλλαγή 135 σειρών ομολόγων αξίας 205,5 δισ. ευρώ, κατά την οποία απομειώθηκε η αξία ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ. 

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρει: ''Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του PSI. Ευχαριστούμε όλους τους πιστωτές που ανταποκρίθηκαν θετικά στις προσκλήσεις μας'' και τονίζει πως ''η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας μας κάτι που θα χρειαστεί επίμονες προσπάθειες και τη συνεχιζόμενη στήριξη από τους πιστωτές μας''. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο σημερινός διακανονισμός αφορά στην ανταλλαγή ομολόγων σε ξένο δίκαιο ονομαστικής αξίας 522.340.241,73 ευρώ. 

Εξάλλου, κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την επίλυση ορισμένων από τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση του PSI. 

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί και η εκκρεμότητα που υπάρχει με τα περίπου 6,5 δισ. ευρώ ομολόγων σε αλλοδαπό δίκαιο, για τα οποία οι κάτοχοί τους αρνήθηκαν να υπαχθούν στο ''κούρεμα''. 

Εξάλλου, μεταξύ 15- 20 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει η τρόικα στην 
Αθήνα, για μια πρώτη επαφή γνωριμίας με το νέο οικονομικό επιτελείο. 

Οι επικεφαλής των δανειστών θα έρθουν εκ νέου στη συνέχεια, για τον πρώτο έλεγχο σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά και την οριστικοποίηση των νέων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. Εάν η ύφεση στην ελληνική οικονομία, επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπερβεί εφέτος το 4,7%, τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα (πέραν των 11,6 δισ. 
ευρώ και των 3,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και τις αστοχίες του 2012). 

Ηδη, όπως ανέφερε το στέλεχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, το ΚΕΠΕ έχει καταρτίσει έναν πρώτο κατάλογο με πιθανά πεδία για να καλυφθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων μέτρων, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"