45 εκ. χρειάζονται άμεσα οι Κυπριακές Αερογραμμές

Τρόπους επιβίωσης της εταιρείας συζήτησαν συντεχνίες και εταιρεία με τον Υπουργό Οικονομικών. – Συζήτηση με τρεις επενδυτές.-
Την προθυμία και υπόσχεση να συνεργασθούν για επίτευξη του στόχου της επιβίωσης των Κυπριακών Αερογραμμών έδωσαν στον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή οι Συντεχνίες ΣΕΚ -ΠΕΟ και η διοίκηση της εταιρείας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του διαλόγου των δύο πλευρών για εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της βιωσιμότητας των ΚΑ. 

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των ΚΑ Γιώργος Μαυρόκωστας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση και έθεσε τις προτάσεις της εταιρείας για επιβίωση των ΚΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος που άρχισε χθες με τις συντεχνίες θα καρποφορήσει και πρόσθεσε ότι ''το σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί'' είναι το θέμα της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της εταιρείας.

Ανέφερε επίσης ότι οι ΚΑ χρειάζονται κεφάλαια που ανέρχονται σε 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία συζητά με τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές που είναι η εταιρεία Triple Five και δύο ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι άκουσαν ιδέες και εισηγήσεις από τον Εκτελεστικό Διευθυντή των ΚΑ και διαβεβαίωσαν τόσο τον Υπουργό όσο και τη Διεύθυνση των ΚΑ ότι ''το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν τεθεί με θετικό πνεύμα''.

''Θα συνεχίσει ένας διάλογος με στόχο να πετύχουμε τον κοινό στόχο, την καλύτερη οικονομική επιβίωση, τη διατήρηση του εθνικού μας αερομεταφορέα τον οποίο θεωρούμε αναγκαίο και χρήσιμο για την οικονομία του τόπου'', πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι ''έχουν τεθεί ιδέες της εταιρείας στο τραπέζι και τις μελετήσουμε και εμείς για να συνεχίσουμε τη συζήτηση''.

Ο κ. Μωυσέως διευκρίνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει τοποθετηθεί στις καταρχήν εισηγήσεις που έχουν τεθεί κατά τη συζήτηση, ενώ σημείωσε ότι το κίνημα είναι έτοιμο να συνεχίσει το διάλογο για να πετύχει τον κοινό στόχο.

''Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε από κοινού για να βοηθήσουμε τις ΚΑ'', πρόσθεσε. 

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης και μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων και πρόσθεσε πως ''διαπιστώνεται και διάθεση και θέληση από όλους να συμβάλουμε έτσι ώστε οι ΚΑ να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να ανθίσουν''.

''Για εμάς είναι εξαιρετικής σημασίας το θέμα όχι μόνο για τους εργαζόμενους στις ΚΑ αλλά για όλη την κυπριακή κοινωνία να έχουμε εθνικό αερομεταφορέα και είναι γνωστό ότι η ύπαρξη και η δράση αυτού του αερομεταφορέα έχει θετικές και ευεργετικές επιπτώσεις πάνω σε όλη την κυπριακή οικονομία'', είπε ο κ. Κυρίτσης. 

Γι΄ αυτό, συνέχισε, ως ΠΕΟ και ως ΣΕΚ ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την πορεία αυτών των εξελίξεων. 

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει και χρονικό περιθώριο για επίτευξη του κοινού στόχου, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ''δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση αλλά έχουν μπει κάποιες ιδέες και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση κατά συγκεκριμένο και συντεταγμένο τρόπο για να υπάρξει μια κατάληξη'', ενώ εξέφρασε την ευχή ότι ''τελικά θα βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες ή οτιδήποτε άλλο''.

Κληθείς να πει αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα κατάληξης των συζητήσεων, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα ''αλλά βιαζόμαστε και είναι γνωστό γιατί βιαζόμαστε'', καθώς ''υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει άμεσα και γρήγορα να αντιμετωπιστούν''.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των ΚΑ Γιώργος Μαυρόκωστας είπε ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν ''επιγραμματικά οι θέσεις της Διεύθυνσης και της Διοίκησης της εταιρείας στις δύο μεγάλες συντεχνίες'', προσθέτοντας ότι ''σίγουρα υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί'' και που είναι ''το θέμα της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της εταιρείας''.

''Πιστεύουμε όλοι μαζί ότι αυτός ο διάλογος θα καρποφορήσει για το καλό των εργαζομένων, την επιβίωση, ανάπτυξη της εταιρείας που πιστεύω προσωπικά ότι την χρειάζεται ο τόπος'', πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρόκωστας είπε ότι πέρα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, ''η εταιρεία χρειάζεται να πάρει επιπρόσθετα μέτρα τα οποία όμως δεν θα τα πάρει μονομερώς, θα συζητήσει μαζί με το προσωπικό, τις συντεχνίες των ΚΑ για να καταλήξουμε σε εκείνα τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας''.

Ερωτηθείς τί κεφάλαια χρειάζονται οι ΚΑ για να γίνουν βιώσιμες, ο κ. Μαυροκώστας είπε ότι τα κεφάλαια ανέρχονται σε 45 εκατομμύρια ευρώ. 

Κληθείς να πει πού βρίσκεται το θέμα του ενδιαφέροντος με την εταιρεία Triple Five, ο κ. Μαυρόκωστας είπε ότι ''δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση πάνω στο τραπέζι για αξιολόγηση''.

Ανέφερε ότι συνολικά έχουν συζητήσει με έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ορίσει ''και συμβούλους για να μελετήσουν το ενδεχόμενο και για άλλους επενδυτές οι οποίοι θα μπορούσαν να επιδείξουν ενδιαφέρον για τις ΚΑ''.

Ο κ. Μαυροκώστας είπε ότι συζητούν με την Triple Five ''χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση πάνω στο τραπέζι'', ενώ ''υπάρχουν και δύο ευρωπαϊκές εταιρείες''. 

Νέα μέτρα για την οικονομία


Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών να συζητήσει με τις συντεχνίες νέα μέτρα για ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Μωυσέως, αφού σημείωσε ότι είναι θέμα του Υπουργού ''να μας καλέσει όταν θα είναι έτοιμος για να μας καταθέσει απόψεις και εισηγήσεις'', είπε ότι ''επιφυλασσόμαστε να ακούσουμε αν υπάρχουν εισηγήσεις και να συζητήσουμε''.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ''αν απευθυνθεί ο Υπουργός κοντά μας, εμείς πάντα είμαστε ανοικτοί για να συζητήσουμε'' και από εκεί και πέρα, όπως είπε, ''αναλόγως θα πράξουμε''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"