Η 1η Απριλίου 1955 φωτίζει το δρόμο της νέας γενιάς

Δοξολογίες  σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.-

Με πανηγυρικές δοξολογίες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, πολιτεία, εκκλησία τίμησαν χθες την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, με τον λαό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά  να αντλεί  θάρρος και δύναμη από το παράδειγμα των  μυθικών ηρώων του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας.

Επίκεντρο η Λευκωσία, , όπου το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη και τρισάγιο  στα Φυλακισμένα Μνήματα, το δε απόγευμα εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία». 

Η δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Της δοξολογίας ακολούθησε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας στη Δοξολογία εκφώνησε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Μαραθεύτης, ο οποίος αφού επεσήμανε πως η 1η Απριλίου 1955 είναι μια ζώσα πραγματικότητα, πρόσθεσε πως το Κυπριακό εξαρχής ήταν πρόβλημα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού.

Οι αποικιοκράτες αρνήθηκαν την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού θέτοντας τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας πάνω από το διεθνές δίκαιο, είπε ο κ. Μαραθεύτης προσθέτοντας πως το αίτημα της αυτοδιάθεσης συνεχίστηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα κατά τον οποίο αγωνιστές και λαός επέδειξαν απαράμιλλο αγωνιστικό ήθος.

Οι ιστορίες ηρωισμού μοιάζουν εξωπραγματικοί μύθοι είπε, αναγιγνώσκοντας αποσπάσματα από τις επιστολές των μελλοθανάτων αγωνιστών.
Με την ευκαιρία της Επετείου της 1ης Απριλίου ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, οργάνωσαν το απόγευμα πανηγυρικό εορτασμό στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος/ Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους, αναφέρονται στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και αποτείνουν φόρο τιμής στους ήρωές του. Έχουμε καθήκον, αναφέρουν να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και σύνεση την τουρκική προκλητικότητα και αλαζονεία και με ενότητα και συλλογικότητα και κοινή δράση να υπερασπιστούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας.

Η Κυπερούντα τίμησε τους αντάρτες
Τους ήρωες αντάρτες του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου τίμησε το βράδυ το βράδυ του Σαββάτου η Κυπερούντα σε εκδήλωση τιμής και που διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού, το Σωματείο Θ.Ο.Ι Κυπερούντας. 

Η εκδήλωση, το νόημα της οποία εξήρε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, άρχισε με την άφιξη φλόγας από τους χώρους θυσίας, τους ιερούς τάφους και τα μνημεία των ηρώων της περιοχής. 

Φλόγα μεταφέρθηκε από το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά, από τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία, τον τόπο θυσίας του Μάρκου Δράκου στην Ευρύχου, τα Λημέρια της ΕΟΚΑ στα Σπήλια, από τον τόπο θυσίας του Σωτήρη Τσαγγάρη στο Πελένδρι και από τη Τσάδα γενέτειρα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. 

Η ομάδα που μετέφερε τη φλόγα από τη Τσάδα της Πάφου, περπάτησε για περίπου 48 ώρες μέσα από τα βουνά της Ορεινής Πάφου και του Τροόδους και κατέληξε χθες βράδυ στην εκδήλωση. 

Ακολούθησε παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος σωματεία της γύρω περιοχής, έφεδροι καταδρομείς, εθνοφύλακες της κοινότητας με τον ατομικό τους οπλισμό και η μαθητιώσα νεολαία της Κυπερούντας.

Ακολούθησαν με λαμπαδηφορία οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας, και στη συνέχεια έγινε άναμμα βωμού από την Παρασκευού Χατζηχαραλάμπους και προσκλητήριο πεσόντων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"