Γεγονός το Euroasia Interconnect - Η Κύπρος παύει να είναι νησί

Κύπρος - Ισραήλ υπέγραψαν  συμφωνία για υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο 
Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στα κράτη της Μεσογείου, ως το πρώτο στάδιο μιας προσπάθειας μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Ισραήλ και ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε το έργο με την ονομασία Euroasia Interconnect, που θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 2000 MW, ο διευθύνων σύμβουλος της Ισραηλινού Οργανισμού Ηλεκτρισμού Yiftach Ron Tal, κατά την υπογραφή της συμφωνία.

Πρόσθετα υποθαλάσσια καλώδια πρόκειται να συνδέσουν την Κύπρο και την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, όπως επίσης προβλέπεται στη συμφωνία που υπεγράφη στην Ιερουσαλήμ.

Ο αγωγός, τον οποίο οι δύο πλευρές ελπίζουν να ολοκληρώσουν μέχρι το 2016, θα εκτείνεται σε μια περιοχή 287 χιλιομέτρων μεταξύ του Ισραήλ και Κύπρου, σε βάθος περίπου 2.000 μέτρων.

«Το Ισραήλ θα είναι σε θέση να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από την Κύπρο και την Ευρώπη και στο μέλλον θα είναι σε θέση να τους παρέχει την ενέργεια», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Uzi Landau.

Πρόσθεσε ότι η σύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη κάνει το Ισραήλ μια χώρα σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ομίλου ΔΕΗ Quantum Energy Αθανάσιος Κτωρίδης ανέφερε ότι όλα τα μέρη θα επωφεληθούν από τη συμφωνία.

«Η Ελλάδα θα αυξήσει την ενεργειακή της απόδοση, και θα γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα. Η Κύπρος θα πάψει να είναι ένα νησί και θα παρέχει μια σταθερή ροή της ενέργειας μέσα και έξω από τη χώρα, και το Ισραήλ θα γίνει ένας σημαντικός φορέας ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"