Η Ελλάδα σε επαφή με Αιγυπτο και Κύπρο για την ΑΟΖ

Δελαβέκουρας: «Οι δηλώσεις Μπαγίς αποκαλύπτουν το πρόσωπο της Τουρκίας»
Αθήνα: Οι δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, περί πιθανότητας προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Σημείωσε παράλληλα ότι τόσο οι αρχικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς, όσο και η συνέχεια που έδωσε στην ίδια λογική «αποκαλύπτουν και ποια είναι η στάση της Τουρκίας έναντι του Κυπριακού. Είναι τελείως αντίθετες προς κάθε έννοια Δικαίου, κάθε έννοια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιβεβαιώνουν ποιος έχει την ευθύνη για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό». 

Ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια λύση η οποία θα επιτρέψει την επανένωση του νησιού και η οποία θα επιτρέψει στο λαό της να ζήσει αρμονικά, ενωμένος», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει η Τουρκία να σταματήσει «όχι μόνο να κάνει τέτοιες δηλώσεις, αλλά επιτέλους - στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - να επιτρέψει στον κ. Έρογλου, που εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους, να επιτευχθούν αυτές οι συγκλίσεις που είναι απαραίτητες για να φθάσουμε σε λύση. Τέτοιες δηλώσεις και αυτή η νοοτροπία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν πρόοδο».

Όσον αφορά τα θέματα ενέργειας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα «προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην έρευνα του φυσικού της πλούτου και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει να τον αξιοποιήσει, προκειμένου δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε εικόνα για το τί διαθέτει η χώρα μας».

Αναφερόμενος στις επαφές της Αθήνας για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, είπε ότι με την Κυπριακή Δημοκρατία «οι επαφές είναι συνεχείς όπως και ο συντονισμός, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο», ενώ υπάρχουν συμφωνίες ήδη με την Ιταλία και την Αλβανία και γίνονται διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν γνωρίζει τι ελέχθη ακριβώς σχετικά με αναφορά του Σόλωνα Κασίνη (του Υπουργείου Εμπορίου της ΚΔ) ότι η ελληνική πλευρά είχε παροτρύνει την Κύπρο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, εισηγήθηκε να μην συμπεριληφθεί αναφορά στο Καστελόριζο για να μην υπάρξουν θέματα με την Τουρκία και ότι το σημείο χάραξης μεταφέρθηκε αρκετά ανατολικότερα κατόπιν πιέσεων-υποδείξεων της Ελλάδας. Η αναφορά, όπως ελέχθη, έγινε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Κικίλια στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι «το Καστελόριζο είναι στην ελληνική επικράτεια και οι θαλάσσιες ζώνες του δεν είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της Ελλάδας με τις χώρες αυτές». 

Όπως είπε «η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν μία συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, η οποία έχει γίνει σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και η οποία κατοχυρώνει τα δικαιώματα των δύο χωρών και τους επιτρέπει, φυσικά, να προχωρήσουν στην άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Από εκεί και πέρα, το Καστελόριζο, όπως και οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας, έχει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει δηλαδή δικαιώματα θαλασσίων ζωνών. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ως προς αυτό».

Ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αίγυπτο για να οριοθετήσουν τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες και αντίστοιχα είναι σε επαφή και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να εφαρμόσουμε τη στρατηγική μας», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ως προς το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο, όπως και οποιοδήποτε άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας, έχει τα δικαιώματα που προβλέπονται στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Σημειώνεται ότι σήμερα αναχωρεί για την Τουρκία ο ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αύριο θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Sinirlioglu επί θεμάτων διμερούς περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ, πέρα από τη συνάντηση είναι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας «είναι προφανές ότι υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Είναι μία συμπεριφορά η οποία έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε και όπως είναι γνωστό, λαμβάνει άμεσα τις απαντήσεις που πρέπει, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο». Όπως σημείωσε «είναι σαφές ότι προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν οι σχέσεις των δύο χωρών, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να έχει αυτή τη συμπεριφορά».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"