Ανασχηματισμός και η Πραξούλλα φεύγει πυροβολώντας

Βολές κατά Προεδρικού και Υπουργών με πρώτο στόχο το Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος, λέγει, την υπέσκαπτε.
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Χριστόφια ανακοινώθηκε και επίσημα χθες το μεσημέρι, προκαλώντας ξέσπασμα της «αποπεμφθείσας» Πραξούλας Αντωνιάδου, η οποία κατηγόρησε συνεργάτες του Προέδρου  για παραπλάνησή του  στο κατά πόσο είχε υποβάλει παραίτηση ή όχι, αλλά και συναδέλφους της στην Υπουργική Επιτροπή ότι την υπέσκαπταν, αφήνοντας αιχμές για τον Νεοκλή Συλικιώτη.
  
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η οποία επιβεβαίωσε τα όσα λέγονταν τις τελευταίες ημέρες, ο  Νεοκλής Συλικιώτης μετακινείται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και στη θέση του στο Υπουργείο Εσωτερικών διορίζεται η τέως δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο απεχώρησε, για λόγους υγείας, ο Κίκης Καζαμίας, αναλαμβάνει ο Βάσος Σιαρλής.

Οι Νεοκλής   Συλικιώτης και Ελένη Μαύρου δίδουν σήμερα τη νενομισμένη Διαβεβαίωση και αναλαμβάνουν τα νέα τους καθήκοντα. 
Η Διαβεβαίωση του Βάσου Σιαρλή θα δοθεί την Παρασκευή, επειδή έχει εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να διευθετήσει προτού αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ). 

Ξέσπασμα Πραξούλλας

Αφορμή για το ξέσπασμα της Πραξούλλας Αντωνιάδου έδωσε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος αναφερόμενος σε επανειλημμένες δηλώσεις της Υπουργού ότι δεν είχε υποβάλει παραίτηση, ανέφερε ότι «υπέβαλε παραίτηση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προφορικώς πριν από μερικές ημέρες».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας  όταν ρωτήθηκε σχετικώς από δημοσιογράφους  στο περιθώριο της τελετής απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2010. 
Ερωτηθείς ποιοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αντικατάσταση της Υπουργού Εμπορίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι η κ. Αντωνιάδου ''έχει υποβάλει την παραίτησή της και την έχω αποδεχθεί. Απλά''. Σε ερώτηση εάν υπέβαλε την παραίτησή της πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε: ''Παίζει ρόλο η ημερομηνία και η ώρα; Πριν από δεκαπέντε μέρες'', ενώ ερωτηθεί ς εάν την είχε υποβάλει γραπτώς, ο Πρόεδρος απάντησε: ''Οχι. Έχει σημασία αν είναι γραπτώς ή προφορικώς;''.

Επιστολή Πραξούλας
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει υποβάλει την παραίτησή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κα. Αντωνιάδου, ανέγνωσε επιστολή ημερομηνίας 18 Μαρτίου που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου ημερομηνίας 14 Μαρτίου, αντίγραφα της οποίας στη συνέχεια έδωσε στους δημοσιογράφους.

Στην επιστολή της, η κ. Αντωνιάδου αναφέρει ότι «οφείλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν έχω υποβάλει την παραίτησή μου προς εσάς''. 

''Λυπούμαι δε να προσθέσω ότι η μεταφορά μηνυμάτων από τους συνεργάτες σας προς εσάς αναφορικά με τις δικές μου προσθέσεις ήταν, όπως διαφαίνεται, παραπλανητική'', συνεχίζει στην επιστολή της. 

Η κ. Αντωνιάδου αναφέρει ακόμη ότι ''ανέμενα βέβαια ότι θα δινόταν η ευκαιρία στην Υπουργό να συναντηθεί προσωπικά με τον Πρόεδρο για να υπάρξει επαρκής επικοινωνία».

«Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχετε βέβαια το αποκλειστικό συνταγματικό δικαίωμα να διορίζετε και να παύετε Υπουργούς, το οποίο είναι απολύτως σεβαστό. Ούτως ή άλλως μου είχατε υποδείξει από τις πρώτες μέρες του διορισμού μου ότι οι Υπουργοί είναι αναλώσιμοι», προσθέτει. 

Στην επιστολή της, η Υπουργός Εμπορίου αναφέρει, επίσης, ότι «είμαι υπερήφανη για την έντιμη και σκληρή δουλεία που επιτέλεσα μέχρι τώρα ως Υπουργός». 

«Ως αποτέλεσμα της οποίας», συνεχίζει, «στον τομέα της ενέργειας και μόνο: ανανεώθηκε η άδεια έρευνας της Noble Energy, προχωρήσαμε επιτυχώς στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της οποίας διευθετήθηκε και επιτυχής επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα, άνοιξε έγκαιρα νέος γύρος αδειοδότησης, με αναθεωρημένο πρότυπο συμβόλαιο και διαφανείς αξιόπιστες διαδικασίες για τις οποίες έχουμε επαινεθεί από ξένους επενδυτές και προωθήσαμε σε διάφορες εκθέσεις και συνέδρια στο εξωτερικό και στην Κύπρο, καθώς και σε συναντήσεις, το δεύτερο γύρο αδειοδότησης». 

Αναφορικά με την προετοιμασία για την Προεδρία της ΕΕ, η κ. Αντωνιάδου υπενθυμίζει στην επιστολή της ότι συμμετείχε σε αριθμό συναντήσεων τριών Συμβουλίων Υπουργών και ότι συναντήθηκε με πέντε συναρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ. 

«Και όλα αυτά», όπως αναφέρει, «παρά τις αντίξοες συνθήκες εσωτερικής και εξωτερικής υπόσκαψης και διαβολής, όπου π.χ. στις συνεδρίες της Υπουργικής Επιτροπής πιεζόταν η Υπουργός να ακολουθήσει πολιτικές διαφορετικές από εκείνες που υποδείκνυε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-π.χ. γήπεδα γκολφ, στάση έναντι Noble Energy». 

Αναφέρει ακόμη ότι «ερωτηματικά μου δημιούργησε επίσης η επιμονή κάποιων Υπουργών και τεχνοκρατών ως προς τα φωτοβολταικά πάρκα καθώς και η έχθρα τους προς την ΑΗΚ». 

«Πέραν βέβαια από τα διαχρονικά καθήκοντα του Υπουργείου, όπου ο τρόπος λειτουργίας χρίζει σοβαρών τομών. Και πέραν από το γεγονός ότι στην Υπουργό δεν δόθηκε η δυνατότητα να υποστηριχθεί από εξωτερικό σύμβουλο, ούτε καν από γραμματέα της επιλογής της», συμπληρώνει. 

Αναφέρει, επιπλέον, ότι «ως πολιτικό πρόσωπο βρίσκομαι στην πολιτική με απώτερο στόχο την επανένωση της πατρίδας μας και τη μετεξέλιξη της σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα». 

«Προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει, «θα συνεχίσω να αγωνίζομαι υπό οποιαδήποτε πολιτική ιδιότητα και από όλες τις διαθέσιμες επάλξεις, τόσο εντός Κύπρου όσο και διεθνώς».

Επιστολή του Προέδρου

Τα όσα αναφέρει η Πραξούλλα Αντωνιάδου σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια απορρίπτονται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος παρέθεσε επιστολή του Προέδρου Χριστόφια προς την κ. Αντωνιάδου, στην οποία αναφέρεται ότι είχε υποβάλει την παραίτησή της τηλεφωνικώς.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι ''το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου να διορίζει και να παύει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει και η κ. Πραξούλλα Αντωνιάδου Κυριακού, είναι αδιαπραγμάτευτο, άρα οι αναφορές της κ. Αντωνιάδου, που αφορούν την παραίτησή της, είναι εκ του περισσού''.

''Απορρίπτουμε τα όσα ισχυρίζεται η κ. Υπουργός. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι εντελώς ανυπόστατα. Επειδή, όμως, η κ. Αντωνιάδου δημοσιοποίησε απάντησή της σε επιστολή του Προέδρου, είμαστε υπόχρεοι να δημοσιοποιήσουμε τη σχετική επιστολή'', σημειώνει.

Στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κ. Αντωνιάδου, ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2012, αναφέρεται ότι, ''μετά την από τηλεφώνου υποβολή της παραίτησης σας προς εμένα, ανέμενα από εσάς μια εξήγηση ή ακόμα και απολογία''.

''Μετά από παρέλευση τόσων ημερών και στη βάση εκείνης της προφορικής σας δήλωσης, ανέμενα και αναμένω την υποβολή εκ μέρους σας και επίσημα και γραπτώς της παραίτησης σας. Νοουμένου ότι εν τω μεταξύ εσείς δεν έχετε επανέλθει, έχω αποφασίσει να προβώ σε περιορισμένο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, αποδεχόμενος την παραίτηση σας'', αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Η κα Αντωνιάδου δήλωσε χθες ότι εντός των ημερών θα δώσει δημοσιογραφική συνέντευξη, στην οποία θα μιλήσει με λεπτομέρειες για την «περιπέτειά» της στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"