Ευάγγελος Βενιζέλος, μόνος υποψήφιος για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Χωρίς ανθυποψήφιο, στις κομματικές εκλογές της 18ης Μαρτίου – Απερρίφθη υποψηφιότητα Χρίστου Παπουτσή.- Παπανδρέου και Πάγκαλος στο πλευρό του Βενιζέλου.
Αθήνα: Μόνο η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που πληροί τις προϋποθέσεις έγκρισης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης.

Η ανακοίνωση Ανωμερίτη έβαλε οριστική τελεία στη διαφωνία που είχε προκύψει για το θέμα των υποψηφιοτήτων, αφού ο μεν Ευάγγελος Βενιζέλος είχε καταθέσει 183 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής είχε καταθέσει συμβολικά μόνο τη δική του υπογραφή, ζητώντας να ανακηρυχθεί υποψήφιος με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως, λοιπόν, προκύπτει, μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα είναι στις εκλογές της 18ης Μαρτίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος, για να πιστοποιηθεί η υποψηφιότητα κάποιου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει για αυτήν να συνυπογράψουν τουλάχιστον 94 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην 5η παράγραφο του άρθρου 41 του καταστατικού «υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των Μελών του Κινήματος».

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έληξε με την έγκριση της εισήγησης του προέδρου του Κινήματος και των εισηγήσεων του απολογισμού, του Παντελή Οικονόμου, και του προγράμματος, του Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ η πρόταση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου να γίνει παράλληλα με την εκλογή του προέδρου και κομματικό δημοψήφισμα, παραπέμφθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, παρότι αμφισβητήθηκε, είναι ευκαιρία για μία προθέρμανση του Κινήματος εν όψει των εκλογών, για να υπάρξει εξωστρέφεια, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση του οργάνου. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υπήρξε διακοπή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής και της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Κινήματος.
Στο μεταξύ και ο Θεόδωρος Πάγκαλος έδειξε την Κυριακή να στηρίζει την υποψηφιότητα Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, είπε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη συνεισφορά του στη θέση του Υπουργού Οικονομικών και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Την στήριξή τους στον Ευ. Βενιζέλο έχουν ανακοινώσει ήδη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Διαμαντίδης, Α. Διαμαντοπούλου και άλλοι. 

Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν την Κυριακή, ο κ. Σκανδαλίδης καθόρισε ως τρίπτυχο για τη πορεία του κόμματος τη νέα συλλογικότητα, τη νέα συσπείρωση για νέα πορεία. Έθεσε ως κεντρικό δίλημμα «το διάδοχο ΠΑΣΟΚ ή θα είναι συλλογικό ή δεν θα υπάρξει».
Για «ευρύτατο κοινό τόπο» και «πραγματικό σύμφωνο ενότητας και νίκης» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Παντελής Οικονόμου.

Ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι η νέα ηγεσία πρέπει να καθοδηγηθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου «γιατί η νέα δανειακή σύμβαση δεν σώζει την Ελλάδα αυτομάτως».
O Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε επί της διαδικασίας ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν και προφορικά και γραπτά θα αξιολογηθούν από το Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθούν υπόψη της νέας ηγεσίας και να αποτελέσουν τις βασικές προγραμματικές θέσεις του Κινήματος. 

«Συμπληρωματικές και όχι συγκρουόμενες» χαρακτήρισε τις χθεσινές ομιλίες των Ευ. Βενιζέλου και Χρ. Παπουτσή, η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο τουλάχιστον υποψηφιότητες σε αυτή την αναμέτρηση για να μπορέσει να εκφραστεί όλη η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και για να υπάρχει εγγύηση του αποτελέσματος της εκλογής.

Με «όλες της τις δυνάμεις» θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Η "συγγνώμη" και το "ευχαριστώ" προς τον λαό, που ακούστηκε χθες από τον Ευ. Βενιζέλο, αποτελεί αφετηρία για μια νέα πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης του», ανέφερε ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Παρουσιάζοντας την ιδεολογική του πλατφόρμα στην Εθνική Συνδιάσκεψη, το Σάββατο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέπτυξε μια ιδεολογία προσαρμοσμένη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τοποθέτησε το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Κεντροαριστεράς, έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, ζήτησε συγγνώμη από το λαό για τα λάθη που έγιναν, ευχαρίστησε για τις θυσίες που έκανε και τόνισε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με στόχο τη νίκη. Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI η χώρα απομακρύνθηκε από τη χρεοκοπία, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής στην ομιλία του εκθείασε την προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, έκανε αριστερή στροφή προτείνοντας τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ταυτόχρονα πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τήρησε ουδέτερη στάση ως προς τις υποψηφιότητες, διαμήνυσε ότι όποιος και αν εκλεγεί θα είναι κοντά του, επιστράτευσε το mea culpa για τα λάθη της κυβέρνησής του και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα παγκόσμιο μέτωπο για τη δημοκρατία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"