Αναζωπύρωση τουρκικών προκλήσεων για το Αέριο

«Το ΦΑ της Αν. Μεσογείου μόνο μέσω Τουρκίας μπορεί να πάει στην Ευρώπη».

Αγκυρα: Γύρω στα τέλη του μήνα τοποθετείται η έναρξη των γεωτρήσεων της τουρκικής ανώνυμης εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ στα κατεχόμενα, μετά τις σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Διευθυντή της εταιρείας Mehmet Uysal στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

''Θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις στη 'βόρεια Κύπρο' τις επόμενες μέρες, έχουμε ήδη μεταφέρει τον εξοπλισμό μας στην περιοχή'', είπε ο Uysal.

Ανέφερε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν γεωτρήσεις σε περιοχή στην οποία διαπιστώνεται ''σύγκρουση αδειών'', τότε θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Διευθυντής της ΤΡΑΟ έκανε λόγο για ''έργο ειρήνης'', καθώς το αέριο μπορεί να διοχετευθεί μόνο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Το πρακτορείο στην ανταπόκριση του επισημαίνει ότι ενδεχόμενη ανεύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή θα επηρεάσει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες και ενδεχομένως να αυξήσει και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνεται επίσης αναφορά στις έρευνες της ''ε/κ κυβέρνησης'', όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για υδρογονάνθρακες τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις αντιδράσεις της Τουρκίας και την  υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους για ''οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας''.
Ο Γιλντίζ 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μεταφερθεί στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ είναι κατά τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, η απολογία εκ μέρους του Ισραήλ προς την Τουρκία για το θάνατο των 9 Τούρκων πολιτών στο πλοίο «Mavi Marmara» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα στις 31 Μαίου του 2010. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι η πλέον συμφέρουσα οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι η Τουρκία και ότι οι άλλες εναλλακτικές λύσεις θα προκαλέσουν διάφορες δυσκολίες, προσθέτοντας ότι το θέμα της ενέργειας πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την ειρήνη στην περιοχή. 

Αναφερόμενος στο πλοίο «Piri Reis», ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες έρευνες στην αν. Μεσόγειο, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι εργασίες για αγορά πλοίου που θα διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014. 

Ο κ. Γιλντίζ συμμετείχε σε συνέδριο στην Αττάλεια της Τουρκίας με τίτλο: «PETFORM - Ερευνες για ανεύρεση και παραγωγή πετρελαίου» και απαντούσε σε ερωτήσεις του ανταποκριτή της Σαμπάχ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"