Καταψηφίστηκε νομοσχέδιο για αύξηση στα καπνά

Η Βουλή είχε ζητήσει δέσμευση της Κυβέρνησης ότι τα έσοδα θα κάλυπταν  τις ανάγκες δυσπραγούντων σε ρεύμα.
H Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε χθες νομοσχέδιο που κατέθεσε το μεσημέρι το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο θα εδιπλασιάζετο  ο φόρος κατανάλωσης στον καπνό για στριφτά τσιγάρα και άλλα καπνά. 

Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε προς εξέταση χθες το μεσημέρι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ. Ο βουλευτής των οικολόγων τάχθηκε υπέρ ενώ το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή.

Ενώπιον την αρμόδιας επιτροπής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει ότι, με βάση το νομοσχέδιο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από €60 το χιλιόγραμμο θα ανέβει στα €120 ανά χιλιόγραμμο με στόχο να καταστεί πιο δίκαιη και ισορροπημένη η επιβάρυνση των βιομηχανοποιημένων καπνών.

Στην ουσία, ο φόρος κατανάλωσης στον καπνό για στριφτά τσιγάρα από 0,92 σεντ τη συσκευασία που είναι σήμερα επρόκειτο να αυξηθεί στο €1.85. Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι εάν το νομοσχέδιο ψηφιζόταν θα είχε έσοδα της τάξης των €20 εκ. το χρόνο. 
Τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών αξίωσαν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί όπως το συνολικό ποσό των εσόδων καταλήγει σε ειδικό ταμείο για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε στην επιτροπή ότι συνομίλησε με τον υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία ο οποίος του μετέφερε τη δέσμευση των καπνοβιομηχάνων ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17% όσον αφορά τα κανονικά τσιγάρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"