Πισσαρίδης: Να μη χάσουμε τις ξένες επενδύσεις

«Αν δεν πάρουμε μέτρα, θα πάθουμε χειρότερα από την Ελλάδα»
Αν η Κύπρος χάσει τις ξένες επενδύσεις, τότε θα χρειαστεί βοήθεια στον ίδιο βαθμό με την Ελλάδα, ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επείγοντα μέτρα στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Πισσαρίδης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη Λευκωσία, στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από την ίδρυση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου του οποίου είναι και ο ίδιος απόφοιτος, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που διέρχεται η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και οι χώρες της Ευρώπης ευρύτερα.

Στην Κύπρο, είπε ο νομπελίστας καθηγητής, το εθνικό χρέος δεν είναι τέτοιο που να επιβάλει την παροχή βοήθειας, ανάλογης με αυτήν που δίνεται στην Ελλάδα, συμπλήρωσε όμως ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, την αγορά εργασίας και τις υπηρεσίες προς ξένες εταιρείες.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει αρκετές ξένες εταιρείες, οι οποίες φέρνουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα στη χώρα από τον τουρισμό, όμως πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν λόγω του ανταγωνισμού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μάλτα.

«Αν χάσουμε τις ξένες επενδύσεις θα χρειαστούμε και εμείς βοήθεια στο βαθμό που ζητά σήμερα η Ελλάδα, με τα ίδια επακόλουθα», προειδοποίησε ο κ. Πισσαρίδης.

Συμπλήρωσε ότι για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο χρειάζονται επείγοντα μέτρα, όπως να σπάσουν τα μονοπώλια, να αρθούν οι περιορισμοί από τα επαγγέλματα και τις αγορές και να απλουστευτεί η διαδικασία ελέγχου εταιρειών και αιτήσεων από ξένους για επενδύσεις στην Κύπρο.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, λέγοντας ότι η κρίση είναι απόρροια της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Είπε ότι οι πολύ στενές σχέσεις των κυπριακών τραπεζών με την Ελλάδα και η κάπως καθυστερημένη ανταπόκριση στην κρίση από την πολιτική εξουσία, έχουν ρίξει την οικονομία σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που επιβάλλει η παγκόσμια ύφεση.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η απόφαση της Ελλάδας στο παρελθόν να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ευρώπη στην πορεία για μια κοινή αγορά ήταν σωστή και συμπλήρωσε ότι το κοινό νόμισμα, το ευρώ, είναι μέρος αυτής της πορείας.

«Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και πάει πίσω στη δραχμή, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θα είναι μεγάλο λάθος», είπε ο κ. Πισσαρίδης, καθώς, όπως ανέφερε, η Αθήνα θα παραδεχτεί μια ήττα σε έναν αγώνα που την ενώνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

«Αυτή η αποτυχία θα είναι καθαρά ελληνική», είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα θα μείνει στην περιφέρεια της Ευρώπης, τη στιγμή που οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της θα προχωρούν προς περισσότερη σύγκλιση.

Εξάλλου, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων χρειάζεται πολλή δουλειά και βοήθεια από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες, ενώ ανέφερε ότι οι πολιτικές διαφορές δεν βοηθούν σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, χρειάζεται να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες της έχουν σχεδόν επιβληθεί. Συμπλήρωσε ότι η Αθήνα έκανε «πολύ καλά που τις δέχτηκε» και είπε ότι τώρα χρειάζεται βούληση για να τις εφαρμόσει. Η αποτυχία θα είναι πολύ οδυνηρή και δεν θα πρέπει καν να τη σκέφτεται κανείς, κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο καθηγητής του London School of Economics και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι ο βαθμός του απολυτηρίου του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ήταν «Λίαν καλώς» 17 και 6/12 και διαγωγή «κοσμιοτάτη», ενώ είπε ότι είχε και δύο εικοσάρια, στη γυμναστική και τα τεχνικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"