Καζαμίας: «Ανακοινώνονται σύντομα ξένες επενδύσεις»

«Να σταματήσει η παραφιλολογία για το τραπεζικό σύστημα»
Να σταματήσει η παραφιλολογία που, όπως ανέφερε, αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες γύρω από τις ευθύνες που προκάλεσαν τη σημερινή κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και τις ευρύτερες συνέπειες που βιώνει η Κύπρος, ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. 

Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την προσπάθεια «ειδημόνων» όπως τους χαρακτήρισε ειρωνικά, να στοχοποιούν και να στήνουν στον τοίχο αξιωματούχους του κράτους που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, να βελτιώσουμε τα πράγματα, να πείσουμε ότι λαμβάνουμε όλα τα σωστά και αναγκαία μέτρα για ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας στο εξωτερικό»

Αναφέροντας ότι κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν είναι υπεράνω κριτικής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι αυτή η ώρα απονομής των ευθυνών.

«Το σήμερα είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας και κυρίως για όλους εμάς που έχουμε να εκπληρώσουμε θεσμικό ρόλο για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε.

Είναι κρίμα, είπε, λόγω διαφόρων σκοπιμοτήτων να υποσκάπτεται η προσπάθεια για τροχοδρόμηση των πραγμάτων, ύστερα από επώδυνες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και κοινωνική συναίνεση προς την σωστή κατεύθυνση.

Διαβεβαίωσε ότι όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα εργάζονται υπεύθυνα, αρμονικά και συντονισμένα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα στην κυριολεξία για να πείσουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που λήφθηκαν και για να αποτρέψουν ενέργειες και πιθανές αποφάσεις κοινοτικών θεσμικών οργάνων που πολύ πιθανόν να αποδεικνύονταν ζημιογόνες για την κυπριακή οικονομία.

«Προσπαθούν αυτή τη στιγμή να βρουν ένα εξιλαστήριο θύμα, ή αν θέλετε κατά την κυπριακή διάλεκτο την 'συτζιά του μαύρου', να του τα φορτώσουν όλα σε μια προσπάθεια οι ίδιοι να απαλλαγούν των δικών τους ευθυνών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτοί που ασκούν κριτική ίσως μέσα από συζήτηση διαπιστωθεί ότι φέρουν επίσης ευθύνες.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο το μόνο που θα προκληθεί είναι ζημιά για το δημόσιο συμφέρον. Ζήτησε να γίνει το ίδιο από όσους κρίνουν ότι οι αναφορές που έκανε τους αφορούν και δεν αντιλαμβάνονται, όπως είπε, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι αυτές οι ώρες που διέρχεται ο τόπος είναι ώρες ευθύνης και όχι ώρες παραφιλολογίας.
Στήριξη τραπεζών

Το σχέδιο για στήριξη του τραπεζικού συστήματος είναι έτοιμο ανέφερε ο Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι αυτά τα σχέδια είναι πολύ καλά επεξεργασμένα, αναφέροντας ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν.

Ο κ. Καζαμίας διαβεβαίωσε εκ νέου τους Κύπριους πολίτες και κυρίως τους καταθέτες ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

«Μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι διότι το κράτος φροντίζει για αυτούς», ανέφερε.

Φυσικό Αέριο

Οσον αφορά τις δραστηριότητες της Κυβέρνησης για θέματα ενέργειας, ο κ. Καζαμίας διαβεβαίωσε ότι όλα τα Κυβερνητικά στελέχη και οι συνεργάτες τους που εργάζονται στον τομέα αυτό το πράττουν με πλήρη διαφάνεια, στη βάση προνοιών της σχετικής νομοθεσίας και εκφράζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Διαβεβαίωσε ότι η διυπουργική επιτροπή για το θέμα ενεργεί έχοντας στις προτεραιότητές της το δημόσιο συμφέρον, το θέμα της κρατικής ασφάλειας και προσπαθώντας να εκφράσει τα οικονομικά συμφέροντας της χώρας.

Εξέφρασε την άποψη ότι όσοι επικρίνουν την Κυβέρνηση και τα στελέχη της ότι δεν εργάζονται προς τη σωστή κατεύθυνση το πράττουν εκ του πονηρού.

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε την προσέγγισή τους πως αυτή η Κυβέρνηση επειδή έχει μόνο ακόμα ένα χρόνο δράσης μπροστά της μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να αδρανοποιηθούμε και να περιμένουμε την οποιαδήποτε επόμενη Κυβέρνηση να κάνει τα επόμενα βήματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η προσέγγιση είναι αρκούντως επικίνδυνη και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και δημιουργεί ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει οι ίδιοι που τα υποβάλλουν να απαντήσουν.

Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης, είπε, να πράξει αυτό που κρίνει ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι υπεράνω κριτικής και όταν φτάσει ο χρόνος της ολοκλήρωσης της θητείας της, τότε θα κληθεί η επόμενη Κυβέρνηση να συνεχίσει από το σημείο που έμεινε, προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά τα οποιαδήποτε υπονοούμενα ή ευθείες κατηγορίες ότι δεν εργαζόμαστε σωστά προς αυτή την κατεύθυνση και επιστρέφω τα πυρά ή τα ερωτηματικά προς αυτούς που τα υποβάλλουν για να μας πουν τί είναι αυτό το οποίο τους ανησυχεί αν αυτή η Κυβέρνηση μέσα σε πλαίσια διαφάνειας απλά κάνει τη δουλειά της», ανέφερε.

Διερωτήθηκε κατά πόσο θέλουν να μην πάρει αποφάσεις η παρούσα Κυβέρνηση ή κατά πόσο θέλουν να πάρουν άλλοι αυτές τις αποφάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"