Ξετυλίγεται το μυστήριο «βιασμός στις Φυλακές»

Άρχισε ανακρίσεις η Αστυνομία – Η Επίτροπος Διοίκησης παραδίδει σήμερα το πόρισμά της. – Πρόβλημα σήψης  και διαφθοράς.

Ομάδα ανακριτών της Αστυνομίας άρχισε από ενωρίς χθες το πρωί δουλειά στις Κεντρικές Φυλακές σε μια προσπάθεια των αρχών να διαλευκάνουν του μυστήριο του «βιασμού» νεαρού από ενήλικα, που βρέθκαν κλειδωμένοι στο ίδιο κελλί.
 Οι ανακριτές, με εντολή να ολοκληρώσουν το έργο τους  το αργότερο σε δύο εβδομάδες, άρχισαν να παίρνουν καταθέσεις από κατάδικους και δεσμοφύλακες.


Εν τω μεταξύ σήμερα παραδίδεται από την Επίτροπο Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου  το πόρισμα της για την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εν μέσω κατηγοριών από το προσωπικό των Φυλακών ότι δεν το θεωρούν αντικειμενικό  επειδή στην έρευνα της πηρε καταθέσεις μόνο από κατάδικους , αποκλείοντας τους δεσμοφύλακες.

Πρόβλημα σήψης και διαφθοράς
Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε το πρόβλημα της σήψης και της διαφθοράς που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωνάς Νικολάου. 

Αναφορικά με την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Νικολάου είπε ότι πρόκειται για ένα χρονίζον πρόβλημα, που ο αρμόδιος Υπουργός επέλεξε να ασχολείται μαζί του μόνο όταν ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο και όταν δεν του μένει άλλη επιλογή από το να προβεί σε κάποιες δηλώσεις και να διορίσει ερευνώντα λειτουργό. 

«Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ενώ ήταν απαραίτητη η αποφασιστική αντιμετώπιση των γνωστών πλέον προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές, ο αρμόδιος Υπουργός δεν λειτούργησε ως τίποτε άλλο πάρα μόνο ως πυροσβέστης. Καμία πρόληψη, καμία προνοητικότητα», ανέφερε.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ προσέθεσε ότι ανέμενε από τον Υπουργό να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και να σπάσει των κώδικα της σιωπής και του φόβου που επικρατεί στις φυλακές, καθώς, όπως είπε, μόνο με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται η γενεσιουργός αιτία της σήψης και της διαφθοράς. 

«Οταν δεσμοφύλακες εκβιάζονται από φυλακισμένους. Οταν δεσμοφύλακες φοβούνται ο ένας τον άλλο και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Οταν δεσμοφύλακες κάνουν τις πλάτες σε βαρυποινίτες αλλά και αντίστροφα. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να διαιωνίζεται η υποβόσκουσα κατάσταση υπό την ανοχή και εις γνώση της πολιτείας» ανέφερε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ότι επιτέλους θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτή την κατάσταση και θα πάψουν να κάνουν τα στραβά μάτια».

Είπε ακόμη ότι τον ανησυχεί έντονα η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές και προβληματίζουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο ο Υπουργός θεωρεί αρκετά σημαντικές τις επισημάνσεις της Επιτρόπου ότι στην Πτέρυγα 4 υπάρχουν ισχυρισμοί για χρήση μεθόδων βασανιστηρίων και για κακομεταχείριση κρατουμένων. 

«Εξι μήνες μετά την έκδοση της, φαίνεται ότι τον απασχόλησε το περιεχόμενο της, τόσο πολύ που δεν θεωρεί σκόπιμη την διερεύνηση του περιεχομένου της. Τελικά πως αναμένει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στις φυλακές όταν επιδεικνύει τόση ανοχή σε τόσο σοβαρά ζητήματα» κατέληξε ο κ. Νικολάου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"