Αβέρωφ: Το ΦΑ ανοίγει νέες προοπτικές για Κύπρο και Ελλάδα

Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να καταστούν η Νορβηγία της ανατολικής Μεσογείου και να αποφευχθεί να γίνουν η Νιγηρία της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με παλαιότερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη του Ισραήλ, άλλαξαν για πάντα το γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και ανοίγουν νέες προοπτικές για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε». 

Σημείωσε ότι «η Κύπρος, που μέχρι τώρα στηριζόταν στη εισαγωγή καυσίμου ντίζελ για ηλεκτροπαραγωγή, έχει πλέον την ευκαιρία να μεταπηδήσει στο φυσικό αέριο, που είναι και φτηνότερο και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο». 

«Πιο σημαντικό όμως για την Κύπρο είναι ότι μπορεί να γίνει κόμβος για τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG και κατόπιν εξαγωγής του στην Ασία και στην Ευρώπη, η οποία διψάει για φυσικό αέριο, καθώς είναι παγιδευμένη από την εισαγωγή του από τη Ρωσία», πρόσθεσε. 

Παρά το γεγονός, συνέχισε, «ότι η κατασκευή σταθμών υγροποίησης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές με πλοία είναι ένα αρκετά δαπανηρό έργο (υπολογίζεται γύρω στα 10-15δις δολάρια), προσφέρει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα, της μη εξάρτησης από χώρες από τις οποίες θα διέρχεται ένας αγωγός, που αποτελεί την εναλλακτική οδό μεταφοράς του φυσικού αερίου. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα αυτή που διεκδικεί τις υποδομές χερσαίων αγωγών είναι η Τουρκία». 

Ανέφερε, επίσης, ότι «το επόμενο βήμα για την Κύπρο μπορεί να περιλαμβάνει ή και να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση για πετρέλαιο σε γειτονικά τεμάχια. Η Κύπρος πρέπει σίγουρα να προσπαθήσει να φτάσει στα όρια των εκτιμήσεων του U.S. Geological Survey για ύπαρξη 3.7 δισ. βαρελιών πετρελαίου». 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να προσφέρουν πλήρη διαφάνεια και πρόσβαση, ώστε να προσελκύσουν αξιόπιστες προσφορές από εταιρείες με τα κατάλληλα προσόντα που απαιτούνται για την μεγάλης κλίμακας και απαιτητική εργασία της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη». 

«Η γενική φιλοσοφία, ώστε να εξασφαλισθεί το μακροπρόθεσμο όφελος και για τις δύο χώρες, πρέπει να είναι ότι ο πακτωλός από υδρογονάνθρακες οφείλει να οδηγήσει σε επενδύσεις και όχι μόνο σε κοινωνικές παροχές. Η ιστορία χωρών που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν είναι απαραίτητα καλή, από το Ιράν, τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία», συμπλήρωσε. 

Όπως είπε, «στις περισσότερες χώρες οι οποίες εξάγουν πετρέλαιο η διαφθορά είναι ενδημική και η κακοδιαχείριση είναι ο κανόνας. Σε πολλές περιπτώσεις το βιοτικό επίπεδο δεν έχει βελτιωθεί, και σε μερικές περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά. Μερικές χώρες είναι ένα βήμα πριν από την πλήρη αστοχία». 

Σημείωσε ότι «η κυκλοφορία χρήματος πρέπει να ελεγχθεί ώστε να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά. Πρέπει να επιτευχθεί πολλαπλασιασμός της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της συμμετοχής τοπικών επιχειρήσεων (όπως γίνεται τώρα στο Ισραήλ) και να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας μέσω επανεπενδύσεων». 

«Και πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα οφέλη από το φυσικό αέριο δεν είναι απλά για να καλύψουν δημοσιονομικές τρύπες ή για παροχή κοινωνικών παροχών και για να τα απολαύσει η παρούσα γενεά. Τα οφέλη θα πρέπει να επενδυθούν και προς όφελος των μελλοντικών γενεών, στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου», πρόσθεσε. 

Κύπρος και Ελλάδα, συνέχισε, «θα πρέπει να καταστούν η Νορβηγία της ανατολικής Μεσογείου και να αποφευχθεί να γίνουν η Νιγηρία της Ευρώπης». 

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε, επίσης, ότι «το Ισραήλ, ο άλλοτε ξεχασμένος μας γείτονας, είναι τώρα στενά συνδεδεμένο με την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι ένας φυσικός και ενεργειακός σύμμαχος και για πολλούς ακόμα λόγους αποτελεί την καλύτερη ασπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές που θα έχουν σχέση με τα θέματα ενέργειας». 

Επιβάλλεται, όπως είπε, «να σφραγίσουμε τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, με το δόγμα του Ενιαίου Ενεργειακού Χώρου, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ που θα καλύπτει όχι μόνο τα θέματα υδρογονανθράκων, αλλά και τις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». 

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου πρόκειται για μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τις χώρες μας. Η εξαργύρωσή της θα εξαρτηθεί όμως από τις δικές μας πολιτικές που θα ακολουθήσουμε», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"