Οι Ελεγκτές παραλύουν πάλι σήμερα τις αεροσυγκοινωνίες

Πολύπλευρες εκκλήσεις  να κατανοήσουν τη ζημιά που προκαλούν στην Κύπρο  –  Νύξεις του Υπουργού Συγκοινωνιών για  αγορά υπηρεσιών.
Χάος πάλι σήμερα στις αεροσυγκοινωνίες της Κύπρου, με είκοσι  πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου να επηρεάζονται.

Παρά τις πολύπλευρες εκκλήσεις προς τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας  να κατανοήσουν τη ζημιά που προκαλούν στον τόπο οι απεργίες τους, αυτοί παραμένουν ανένδοτοι  στην απόφαση τους να κατέλθουν σήμερα το απόγευμα στην τετράωρη  στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει,κατηγορώντας τον Υπουργό Συγκοινωνιών Ευθύμιο Φλουρέντζο ότι απέρριψε μεσολαητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας. Από πλευράς του ο Υπουργός κατηγορεί τους Ελεγκτές ότι «σηκώθηκαν και έφυγαν από το τραπέζι των συνομιλιών αδικαιολόγητα».

Εκτός από τη σημερινή οι Ελεγκτές έχουν επίσης ανακοινώσει άλλες τρεις τετράωρες στάσεις εργασίας για τις 7,12, και 15 Μαρτίου.
Έντονη υπήρξε η αντίδραση του ΚΕΒΕ στη στάση των Ελεγκτών, το οποίο κάνει λόγο για «ομηρία της Κύπρου» και θέτει θέμα ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. 

Η απεργία μοιραία για τον κυπριακό τουρισμό.
Απαράδεκτη και άκρως επιζήμια για την Κύπρο χαρακτηρίζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Συνεδριακού Τουρισμού (CIMA) τη νέα απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η Συντεχνία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Οι συνέπειες που θα προκύψουν από την αψυχολόγητη αυτή ενέργεια θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό και την οικονομία του Τόπου μας.

Η απόφαση των λειτουργών των αερομεταφορών, οι οποίοι είναι μεταξύ των πλέον προνομιούχων από πλευράς μισθοδοσίας, χαρακτηρίζεται σαν προκλητική για όλο τον άλλο κόσμο που διέρχεται δύσκολες στιγμές, είτε λόγω ανεργίας ή λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.

Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος καλεί την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα με την οριστική νομοθετική ρύθμιση του θέματος, όπως ακριβώς έχουν πράξει και Κυβερνήσεις άλλων χώρων για παρόμοιες περιπτώσεις, για να πάψει πλέον να υφίσταται ο κίνδυνος αυτός για τον κυπριακό τουρισμό, την οικονομία του Τόπου και το κύρος της Κύπρου σαν χώρας.

Ο (CIMA) καλεί τη Συντεχνία των Ελεγκτών όπως προχωρήσει με νέες πιο νηφάλιες σκέψεις και εξαγγείλει άμεσα τον τερματισμό των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Τους καλεί επίσης όπως επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα  και με πνεύμα εποικοδομητικό προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλύσουν το πρόβλημα έχοντας κατά νου και το συμφέρον του Τόπου.

Ο Αδάμος Ασπρής
Σχολιάζοντας την αυριανή τετράωρη απεργία των ελεγκτών, που θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports,  Αδάμος Ασπρής είπε ότι συνολικά θα επηρεαστούν 20 πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Από τις 20 πτήσεις οι 16 αφορούν το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο Αδάμος Ασπρής είπε ότι δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει προειδοποίηση για την πραγματοποίηση της απεργίας, συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει και κόστος.
«Υπάρχει κόστος, σημαντικό μάλιστα, και το επωμίζεται η Κύπρος, με το να πλήττεται η εικόνα της ως τουριστικός προορισμός», είπε χαρακτηριστικά.

O Αδάμος Ασπρής κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επαναρχίσουν τον διάλογο το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να εξευρεθεί οριστική λύση του προβλήματος.

O Υπ. Συγκοινωνιών
Έκκληση προς του ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απηύθυνε εκ νέου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου να κάνουν, έστω και την υστάτη, δεύτερες σκέψεις για τα απεργιακά μέτρα που έχουν εξαγγείλει.

O κ. Φλουρέντζουανέφερε ότι «έχω εξηγήσει αρκετές φορές πώς εξελίσσεται το θέμα και τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει η απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας τόσο στην οικονομία του τόπου όσο και σε εθνικά δικαιώματα τα οποία έχει το κυπριακό κράτος».

«Από εκεί και πέρα δεν έχω τίποτα άλλο να πω, παρά να επαναλάβω την έκκληση προς τους ελεγκτές ακόμη και τώρα που είναι η ύστατη στιγμή να κάνουν δεύτερες σκέψεις», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι «το τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται εκεί», προσθέτοντας ότι «στη συμφωνημένη ημερήσια διάταξη, την οποία από κοινού είχαμε καθορίσει, μπορούμε να συνεχίσουμε το διάλογο χωρίς αποκλεισμούς θεμάτων και χωρίς να ζητούμε εκ νέου νέες ημερήσιες διατάξεις και νέα θέματα».
Εξέφρασε την άποψη ότι «τερματίστηκε ο διάλογος γιατί προφανώς κάποιοι θέλουν να αποκλείσουν από τη συζήτηση θέματα τα οποία συμφωνήσαμε ότι θα συζητούσαμε».

Ανέφερε επίσης ότι «η προσπάθεια του κράτους είναι να επιλύσει αυτά τα θέματα και να τα επιλύσει συνολικά και σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με όλα τα θεσμικά όργανα τα οποία εμπλέκονται».

Αγορά Υπηρεσιών
Σε ερώτηση κατά πόσο μελετάται η αγορά υπηρεσιών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν θα ήθελα να πω απολύτως τίποτα», προσθέτοντας ότι «θα συζητήσουμε με τη Βουλή, θα διαβουλευθούμε και θα καθορίσουμε τη θέση μας». Προς αυτό το σκοπό, όπως ανέφερε, το Υπουργείο έχει ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Το Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ασφάλεια Πτήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μάκης Κωνσταντινίδης, είπε ότι «οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι ο κοινός άνθρωπος πιστεύει». 

Εάν το υπουργείο πιστεύει ότι το Ιδρυμα μπορεί να βοηθήσει είμαστε στη διάθεσή τους. Φυσικά η πρωτοβουλία ανήκει πάντοτε στην κυβέρνηση», κατέληξε. 

Εξ άλλου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής Αντώνης Αντωνίου είχε χθες διαδοχικές επαφές με τα δύο μέρη με σκοπό να επαναληφθεί  ο διάλογος και να αποτραπεί η απεργία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"