Ταύτιση θέσεων ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ για τις προεδρικές

Τελικές αποφάσεις τον Μάιο – Προαποκλείουν και οι δύο Χριστόφια 
Ταύτιση θέσεων στα πλείστα σημαντικά ζητήματα εντοπίζουν ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ, όπως δήλωσαν οι ηγέτες τους Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχαν χθες για τις προεδρικές, θέτοντας ο κάθε ένας εξ αυτών το Μάιο ως το χρονικό σημείο που θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις προεδρικές εκλογές, προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένη η βούληση και της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ να δώσουμε μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, εκτιμούμε ότι αυτή είναι η απαίτηση και του λαού και της κοινωνίας».

Πρόσθεσε ότι «η επίτευξη προγραμματικών συγκλίσεων, εκτιμούμε ότι είναι απολύτως εφικτή, ακόμα και η ταύτιση σε πλείστα όσα θέματα, κυρίως όσον αφορά στο Κυπριακό, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, στη διαχείριση του φυσικού αερίου και σε ζητήματα που αφορούν στην επανοικοδόμηση του κράτους και των θεσμών που είναι μια έντονη απαίτηση και προσδοκία της κυπριακής κοινωνίας».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΕΔΕΚ, είπε ότι ο στόχος είναι μέχρι το Μάιο με αφορμή και την πραγματοποίηση του Παγκυπρίου Συνεδρίου να είναι έτοιμοι να πάρουν τελικές αποφάσεις, με στόχο «να υπάρξει η δυνατότητα σύγκλισης και συμπόρευσης του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου», διευκρινίζοντας ότι δεν συγκεκριμενοποιεί τη λήψη αποφάσεων ως το Συνέδριο, αλλά απλώς εντός Μαΐου.

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΔΕΚ θα μπορούσε να σκεφτεί πιθανή υποστήριξη υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ομήρου έθεσε το ερώτημα, «είναι δυνατόν να είχαμε υιοθετήσει ψήφισμα πριν από μερικούς μήνες με το οποίο ζητήσαμε τη παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια μετά από τα γνωστά τραγικά γεγονότα στο Μαρί και σήμερα να συζητάμε υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια»; 

«Νομίζω ότι είναι ευκόλως αντιληπτό», ανέφερε.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι είχαν «ακόμα μια ωφέλιμη, χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση», κατά την οποία τον ενημέρωσε για τις επαφές του ΔΗΚΟ με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ «γιατί έχουμε συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι θα συνεχίζουμε να ανταλλάσουμε απόψεις, ενημέρωση αλλά και προβληματισμούς».

Πρόσθεσε ότι «τον ενημέρωσα για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου επαφών γιατί στόχος, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα ευρύτερο συνασπισμό εξουσίας στη βάση σαφών και συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων και στη βάση εκείνων των δεδομένων που απαιτεί η κοινωνία μας και που τόση ανάγκη έχει ο τόπος μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος Γιαννάκης, τα δύο κόμματά μας έχουν ταύτιση στα πλείστα ζητήματα και στο Κυπριακό και στην οικονομία και στα θέματα της ενέργειας, αλλά και στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του κράτους, έτσι που πραγματικά το κράτος μας να ξεπεράσει αγκυλώσεις, να ξεπεράσει χρόνια προβλήματα προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά ταυτόχρονα καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη πιο σύγχρονη και ακόμη πιο αποτελεσματική».

Οσον αφορά στα χρονικά περιθώρια, ανέφερε, «εμείς έχουμε πει ότι μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες, έτσι ώστε που να μπορεί να υπάρχει το πρόγραμμα και οι προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά και ο υποψήφιος».

Στο ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, «έχουμε δώσει οδηγίες στις διάφορες ομάδες και εντός των προσεχών 10 – 15 ημερών θα έχουμε έτοιμο το όραμά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια», προσθέτοντας ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και με την ΕΔΕΚ θα έχουμε τις μάξιμουμ συγκλίσεις στα βασικά κεφάλαια που προτάσσουμε ως ύψιστης σημασίας για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει να βρίσκονται σε συστηματική επαφή και συνεννόηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για συζήτηση πιθανών ονομάτων υποψηφίων και για το γεγονός ότι στο ΔΗΚΟ φαίνεται να υπάρχει αδυναμία να εισέλθει σε τέτοιο διάλογο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «καμία αδυναμία», επαναλαμβάνοντας ότι έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των επαφών με στόχο την «ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση» και δημιουργία προϋποθέσεων, «αν είναι δυνατόν, για ένα ευρύτερο συνασπισμό εξουσίας στη βάση καθαρών και συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων». 

Πρόσθεσε ότι «οι επαφές και οι συνεννοήσεις που κάνουμε ασφαλέστατα δεν αποκλείουν τον ενδιάμεσο χώρο, από τον ενδιάμεσο χώρο ξεκινήσαμε τις πρώτες επαφές και με τον ενδιάμεσο χώρο έχουμε μια συστηματική συνεννόηση προς την κατεύθυνση επίτευξης αυτού του στόχου». 

Αναφέρθηκε σε ταύτιση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ στα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την κυπριακή κοινωνία.

Σε ερώτηση κατά πόσον θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τις αναφορές του εξήγγειλε υποψηφιότητα απέφυγαν να εκφράσουν εκτίμηση.

«Αντιλαμβάνομαι δεν υπήρξε επίσημη εξαγγελία υποψηφιότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ομήρου. Βεβαίως, ανέφερε, «κάποιος μπορεί να πει ότι από τα συμφραζόμενα προκύπτει τουλάχιστον εκδήλωση ενδιαφέροντος». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «ο ίδιος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και το κόμμα του, δεν νομίζω ότι μας πέφτει λόγος να σπεύσουμε εμείς να ερμηνεύσουμε αν είναι ή δεν είναι εξαγγελία υποψηφιότητας η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «εγώ δεν θα σπεύσω να κάνω προβλέψεις, δεν είναι δική μου δουλειά σ’ αυτή την φάση». Το κάθε κόμμα, πρόσθεσε, «παίρνει τις αποφάσεις του και παίρνει και την ευθύνη των αποφάσεων του. Επομένως, όπως σωστά έχει πει ο κ. Ομήρου, δεν υπήρξε επίσημη εξαγγελία, όμως είναι δικαίωμα αναφαίρετο και του Προέδρου και του ΑΚΕΛ να κάνει τις όποιες επιλογές και τις όποιες αποφάσεις». 

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «εμείς, ο ενδιάμεσος χώρος, είναι ο εξισορροπητικός παράγοντας και το έχει αποδείξει και ο συνθετικός του ευρύτερου πολιτικού συστήματος». 

Ερωτηθείς κατά πόσο Απαντώντας αν δεν λάβει εντολή εξουσίας ο συνασπισμός κομμάτων στον 1ο γύρο, θα τραβήξει ο κάθε ένας το δρόμο του στον 2ο γύρο, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «εγώ δεν προτρέχω», προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από τα δύο κόμματά μας, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας».

Σημείωσε ότι «δεν είναι η ώρα των κομματικών επικρατήσεων, δεν είναι η ώρα των όποιων προσωπικών φιλοδοξιών, δεν είναι η ώρα ο κάθε ένας να προσπαθήσει να κερδίσει μικρά παιχνίδια τακτικής».

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι «στρατηγικός στόχος μας είναι το σύνολο, που είναι να βγει ο τόπος μας μια ώρα γρηγορότερα από την πολυεπίπεδη κρίση που μας μαστίζει και, ταυτόχρονα, να ξέρει ο πολίτης ότι οι όποιες δυσκολίες καλείται να ξεπεράσει σήμερα θα έχουν και μια ελπίδα στο μέλλον, διαφορετικά, πιστεύω ότι δεν θα δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που είναι τόσο απαραίτητες και για το λαό και για την κοινωνία μας για να μπει μέσα στη νέα εποχή με μεγαλύτερες αξιώσεις».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"