Ελιγμός Ερογλου για να προκαλέσει σύγκληση Πολυμερούς

Κήρυξε το τέλος των Συνομιλιών και έγραψε στον Μπαν ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τις εκκρεμότητες στην Πολυμερή. – Απίθανη θεωρεί τη σύγκλησή της ο Χριστόφιας – Η συνέχιση των Συνομιλιών επαφίεται στους δύο ηγέτες, δηλώνει ο  Ντάουνερ. Σήμερα υποβάλλει την έκθεσή του.-

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ο Ντερβίς Έρογλου, αφού δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι αυτή ήταν η τελευταία των Συνομιλιών, έριξε τη διπλωματική φωτοβολίδα, αποκαλύπτοντας ότι με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκφράζει την προθυμία να συζητήσει όλα τα εκκρεμούντα θέματα σε μια Πολυμερή Διάσκεψη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση εξέφρασε την άποψη ότι ο ΓΓ δεν θα συγκαλέσει Διάσκεψη γατί δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί. 

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ενημέρωσε ψες με τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις και σήμερα ολοκληρώνει και υποβάλλει την έκθεσή του στον Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο θα συζητήσει τα μελλοντικά σχέδια στις 19 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι παρόμοια άποψη με αυτήν του Ντερβίς Ερογλου είχε εκφράσει στον Ντάουνερ και ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου κατά την τελευταία συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις Ερογλου

Κατά την επιστροφή του χθες στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ενημερώνοντας τον πως σε περίπτωση σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η τ/κ πλευρά είναι πρόθυμη να συζητήσει πολλά θέματα. 

Δήλωσε επίσης πως η σημερινή (χθεσινή) συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ήταν η τελευταία συνάντηση μέχρι την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκληση ή όχι πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο λεγόμενο προεδρικό, ο κ. Ερογλου είπε πως κατά τη συνάντηση συνέχισαν τη συζήτηση στο περιουσιακό. Πρόσθεσε πως μετά τη συνάντηση των ηγετών, οι διαπραγματευτικές ομάδες, υπό τους δύο αντιπροσώπους, συνέχισαν τη συζήτηση μαζί με τους εμπειρογνώμονες των ΗΕ για τη σύνταξη ενός κοινού εγγράφου.

Λέγοντας πως ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα επιδώσει στον κ. Μπαν μια σύντομη αναφορά και πως στις 19 Απριλίου θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη για να αποφασίσουν κατά πόσο θα συγκληθεί ή όχι πολυμερής διάσκεψη, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά ξεκαθάρισε πως η χθεσινή ήταν η τελευταία συνάντηση και πως αναμένει την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως η τ/κ πλευρά θα εκτιμήσει την κατάσταση ανάλογα με την απόφαση αυτή του κ. Μπαν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ερογλου είπε πως είναι φυσιολογικό για τον ίδιο να αποστέλλει επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά καιρούς και πρόσθεσε πως δεν έχει αποδεχτεί ο,τιδήποτε. Είπε πως έχει στείλει επιστολή στον κ. Μπαν, ενημερώνοντάς τον πως σε περίπτωση σύγκλησης τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, η τ/κ πλευρά συμφωνεί στο να συζητηθούν πολλά θέματα.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ερογλου είπε πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της αναφοράς Ντάουνερ στον ΓΓ. Υποστήριξε επίσης πως η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει την καλή της θέληση για εξεύρεση λύσης, και πρόσθεσε πως αναμένει από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να συντάξει την αναφορά του με αμεροληψία.

Δηλώσεις Χριστόφια

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''από εδώ και πέρα φαίνεται ότι ο λόγος ανήκει στον κ. Ντάουνερ και στον Γενικό Γραμματέα''.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ο κ. Ντάουνερ ''συντάσσει και αύριο (σήμερα) πρέπει κανονικά να παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα την έκθεσή του''.

''Σήμερα κάναμε μια συνάντηση με τον κ. Ερογλου, η οποία ουσιαστικά παρέπεμψε στους ειδικούς για συνέχιση της συζήτησης του θέματος του περιουσιακού. Ως εκεί και αναμένουμε αποτέλεσμα, εάν θα υπάρξει, στη βάση του οποίου ο κ. Ντάουνερ θα προχωρήσει παρακάτω'', είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντάουνερ ''θα κάνει μία πολύ σύντομη έκθεση''.

Ερωτηθείς εάν ορίστηκε νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''εμείς έχουμε εκφράσει την πλήρη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε έτσι και αλλιώς τις συνομιλίες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σημερινής συνάντησης και ανεξαρτήτως και της έκθεσης του κ. Ντάουνερ''.

''Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες όσο δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα'', σημείωσε ο Πρόεδρρς Χριστόφιας.

Σε ερώτηση εάν ο κ. Ντάουνερ έχει αναφερθεί στο περιεχόμενο της έκθεσής του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέπεμψε στον ίδιο τον κ. Ντάουνερ, ''επειδή σε εμάς δεν είπε''.

Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση των αντιπροσώπων, ώστε να ετοιμάσει την έκθεσή του ο κ. Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''γίνεται αυτή τη στιγμή''.

''Εμείς έχουμε αποχωρήσει με τον κ. Ερογλου και έμειναν οι ομάδες εκεί για να συνεχίσουν τη συζήτηση μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη'', είπε.

Σε ερώτηση εάν έγινε οποιαδήποτε νύξη από τον κ. Ερογλου ότι έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δηλώνοντας έτοιμος να αποδεχθεί τη διασταυρούμενη ψήφο αν συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη, όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ''Στον Τύπο αναφέρονται πολλά. Δεν έγινε καμία νύξη από τον κ. Ερογλου, ούτε για επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα ούτε για κατάθεση τέτοιας πρότασης''.

''Πρώτα από όλα έπρεπε να το καταθέσει στις συνομιλίες. Από εκεί και πέρα τα όσα διαβιβάζονται ή βρίσκουν το φως της δημοσιότητας, αν αληθεύουν, και δεν μου αρέσει ποτέ να κάνω δηλώσεις με το 'αν αληθεύουν', είναι μία κίνηση, ένας ελιγμός επικοινωνιακού χαρακτήρα, και προς τον Γενικό Γραμματέα και γενικότερα προς τη διεθνή κοινή γνώμη'', είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ''Φρονώ ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση, εν πάση περιπτώσει. Εάν θα με διαψεύσει, θα φανεί''.

Πρόσθεσε ότι δεν δικαιολογείται η σύγκληση τέτοιας διάσκεψης, αφού ''τίποτε από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα δεν έχει υλοποιηθεί, για παράδειγμα να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε με τον κ. Ταλάτ, ανεξαρτήτως αν οι δικές μας πλευρές δέχονται ή δεν δέχονται''.

''Ο κ. Ερογλου δεν συνεχίζει. Αντίθετα, αθετεί αυτά τα πράγματα'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Οπως είπε, ''ο Γενικός Γραμματέας και εμείς έχουμε συμφωνήσει, πράγμα το οποίο πέρασε και σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, ότι για να συγκληθεί διάσκεψη, θα πρέπει να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος''.

''Είναι ανοικτό ακόμα το θέμα της διακυβέρνησης, είναι ανοικτό το θέμα της ιθαγένειας, είναι ανοικτό το περιουσιακό, είναι ανοικτό το εδαφικό. Σημαντικότατες πτυχές του Κυπριακού. Αρα δεν δικαιολογείται η σύγκληση της όποιας διάσκεψης'', είπε.

Ντάουνερ: Επαφίεται στους δύο ηγέτες

Το αν θα υπάρξουν επόμενες συναντήσεις μεταξύ των δυο ηγετών εξαρτάται από τους ίδιους, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

Ερωτηθείς εάν ήταν η τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών για αυτό το χρόνο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα ΗΕ είναι πάντα πρόθυμα να φιλοξενήσουν τις συναντήσεις. 

«Η τελευταία συνάντηση για το έτος; Μα είναι ακόμα Μάρτιος», είπε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι παρόλο που ο ίδιος θα φύγει το Σάββατο από το νησί η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και η υπόλοιπη ομάδα θα είναι εδώ και θα είναι στη διάθεση των ηγετών. Οπως είπε ο συντονισμός των συναντήσεων των ηγετών είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους, αφού η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει οριστεί νέα συνάντηση τον Απρίλιο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν έχει οριστεί συνάντηση σε αυτή τη φάση, ωστόσο αν οι ηγέτες επιθυμούν να υπάρχει συνάντηση την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα τα Ηνωμένα Εθνη θα χαρούν να βοηθήσουν στη διευθέτησή της. 

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης πως θα ενημερώσει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις απευθείας συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης στη βάση της τελευταίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν για το Κυπριακό. 

Ο ίδιος, όπως είπε, θα ολοκληρώσει την έκθεσή του προς τον κ. Μπαν, μέχρι σήμερα το βράδυ, ενώ γύρω στα μέσα Απριλίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού τις προθέσεις του για το μέλλον της διαδικασίας.

Η συνάντηση Προέδρου Χριστόφια και κ. Ερογλου επικεντρώθηκε στο περιουσιακό και όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, η συζήτηση συνεχίστηκε μετά τις επίσημες συνομιλίες σε επίπεδο ειδικών αντιπροσώπων των δύο πλευρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"