Με θεατές μόνο αστυνομικούς η παρέλαση στην Αθήνα

Μηνύματα αγωνιστικότητας από Παπούλια και Παπαδήμο

Αθήνα: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς πολίτες πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού καθώς και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει από νωρίς το χώρο του Συντάγματος, απαγορεύοντας στους πολίτες να πλησιάσουν, με βάση το σχέδιο για την αποφυγή επεισοδίων και στόχο την προστασία των επισήμων, ενώ πρόσβαση είχαν μόνο όσοι διέθεταν την σχετική πρόσκληση και δημοσιογράφοι και συνεργεία ΜΜΕ, που είχαν διαπιστευτεί ειδικά. Σημειώνεται ότι η λεωφόρος Αμαλίας ήταν αποκλεισμένη από το Ζάππειο μέχρι τη Βασιλέως Γεωργίου, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήταν παραταγμένες κατά μήκος των οδών Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Στα μέτρα έλαβαν μέρος περίπου 7.000 αστυνομικοί, ενώ σε επιφυλακή ήταν εισαγγελείς σε περίπτωση που γινόταν προσπάθεια διακοπής της παρέλασης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 10 προσαγωγές στην Αθήνα, με μικρή ένταση να σημειώνεται στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος όπου κάποιες ομάδες πολιτών με τις αστυνομικές τους ταυτότητες προσπαθούσαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν στην παρέλαση, ενώ κάποιοι φώναζα «κλέφτες» και «προδότες». Άμεση ήταν η επέμβαση των ΜΑΤ που απώθησε τους συγκεντρωμένους με τις ασπίδες.

Στη δήλωση του μετά το τέλος της παρέλασης ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την κορυφαία στιγμή του Ελληνισμού. Οι Ελληνες με σύμπνοια, ομόνοια και θάρρος, αποφάσισαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να χαρίσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι «σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει μια σκληρή μάχη. Τότε κανένας δεν πίστευε ότι αυτοί οι ξυπόλητοι Ελληνες θα μπορούσαν να πετύχουν το θαύμα. Και είναι και στιγμή να θυμηθούμε εκείνους τους Φιλέλληνες που διαπνεόμενοι από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης κατέβηκαν να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό. Σήμερα η κραυγή σε πολλές πόλεις της Ευρώπης «Είμαστε Ολοι Ελληνες» σημαίνει ότι πολλοί καταλαβαίνουν τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε».

Ο Ελληνας Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι «όπως τότε πετύχαμε το ακατόρθωτο έτσι και σήμερα θα πετύχουμε. Με ομόνοια και σύμπνοια δεν θα λυγίσουμε. Για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια αυτού του λαού που πολλές φορές δεν αξίζει αυτής της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Και στο τέλος θα είμαστε νικητές. Στις πιο κρίσιμες στιγμές ο ελληνικός λαός έδειξε το θάρρος και την αποφασιστικότητά του. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».


Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος στη δική του δήλωση σημείωσε: «Παρακολουθήσαμε σήμερα μία θαυμάσια, εντυπωσιακή παρέλαση, με την οποία τιμήσαμε τους ήρωες του 1821 οι οποίοι με γενναιότητα και πίστη μας έδωσαν την ελευθερία. Οι αξίες, τα ιδανικά και οι πράξεις τους δίνουν το παράδειγμα ότι μπορούμε να κερδίσουμε και τη σημερινή μάχη, να κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας».

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και μέλη αριστερών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου.

Αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά τους εμποδίζοντας την πρόσβαση τους μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν έξι προσαγωγές με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι ιδιαίτερα μικρή.

Επεισόδια έγιναν και στην Πάτρα, πριν την έναρξη της παρέλασης όταν ομάδα περίπου 200 ατόμων κατευθύνθηκε προς τον χώρο της παρέλασης, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και στη συνέχεια επιτέθηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αβγά και καφέδες. Η αστυνομία έκανε περίπου 30 προσαγωγές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"