Επαφές με τα κόμματα του κέντρου αρχίζει ο Καρογιάν

Στόχος η διαμόρφωση συνασπισμού εξουσίας

Νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου αρχίζει αυτήν την εβδομάδα το Δημοκρατικό Κόμμα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού και αξιόπιστου συνασπισμού εξουσίας στη βάση ενός σχεδίου διακυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Φώτης Φωτίου. Ο Μάριος Καρογιάν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την Παρασκευή με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι σε αυτό το γύρο επαφών, το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει μια ευρεία συναίνεση σε ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης, αλλά δεν θα υπεισέλθει σε ονοματολογία υποψηφίου. Αυτό θα γίνει, όπως εξήγησε, μετά την κατάληξη στο κοινό πρόγραμμα, με γνώμονα ο υποψήφιος να μπορεί να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα αλλά και να έχει προοπτική νίκης.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως το κόμμα του εδώ και αρκετό καιρό καταβάλλει μια συστηματική προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν σε εθνική συνεννόηση και ευρύτατη κοινωνική συναίνεση, ώστε να καταβληθεί μια συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής που να αντιμετωπίζει τα κρίσιμα προβλήματα και τις σοβαρές προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους η Κύπρος και ο λαός της. 

«Προ τριμήνου και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013, το ΔΗΚΟ πρότεινε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις την υιοθέτηση ενός νέου έκτακτου προγράμματος για τη διακυβέρνηση του τόπου. Καλέσαμε τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων σε ένα διάλογο με στόχο να μετατρέψουμε το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές σε γόνιμη περίοδο αναζήτησης συγκλίσεων και σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το μέλλον της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε πως με αυτό το στόχο το ΔΗΚΟ είχε ένα πρώτο κύκλο διερευνητικών επαφών με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. 

«Αξιολογώντας τα αποτελέσματα αυτών των επαφών διαπιστώνουμε ότι, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων και προκλήσεων της εποχής και συμφωνούν με τις προτεραιότητες που προτείνουμε ως ατζέντα της διακυβέρνησης, υπάρχουν δυσκολίες για την επίτευξη αυτού του στόχου»», είπε, για να προσθέσει πως ιδιαίτερες προσεγγίσεις και κομματικές στρατηγικές και τακτικές δυσχεραίνουν την προσπάθεια. 

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι ένας νέος κύκλος επαφών μπορεί να οδηγήσει σε υπερβάσεις που να αποδώσουν ευρύτερες συγκλίσεις και μια ευρύτερη συναίνεση, ο κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών το ΔΗΚΟ θα έχει επαφές με τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου.

«Συγκεκριμένα», όπως είπε, «έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Ομήρου μεθαύριο Πέμπτη και με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ κ. Συλλούρη την ερχόμενη Παρασκευή. Στη συνέχεια, θα επιδιώξουμε να έχουμε ένα δεύτερο κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων με όλα τα πολιτικά κόμματα παρουσιάζοντας αναλυτικά την πρόταση μας για τη στρατηγική και την ατζέντα διακυβέρνησης», πρόσθεσε. 

Ως η μεγάλη δύναμη στον ενδιάμεσο χώρο, ανέφερε στη συνέχεια ο Φώτης Φωτίου, το ΔΗΚΟ έχει την πεποίθηση ότι μόνο μέσα από μια εθνική συνεννόηση, κοινωνική συναίνεση και συλλογική προσπάθεια για εξεύρεση των ευρύτερων δυνατών προγραμματικών συγκλίσεων, μπορεί η Κύπρος να ξεπεράσει τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει και, παράλληλα, το πολιτικό σύστημα να επανατοποθετήσει τις σχέσεις του με την κοινωνία στη βάση της πολιτικής αξιοπιστίας και σε μια νέα βάση υπευθυνότητας και ενότητας. 

Κάλεσε παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συμπόρευση και συστράτευση για την αναγέννηση της πατρίδας μας. «Μπορούν να το πετύχουν», όπως είπε, «με μια γνήσια αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης και όχι με μια νέα νομή ή ανακατανομή εξουσιών και αξιωμάτων». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόταση του ΔΗΚΟ για συγκεκριμένο υποψήφιο Πρόεδρο, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι σε αυτό το γύρο των επαφών, το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να πετύχει την εθνική συνεννόηση με έναν κοινό υποψήφιο. 

«Εμείς οι ίδιοι μπήκαμε στην προετοιμασία του πολιτικού μας προγράμματος, των θέσεων μας, της ατζέντας διακυβέρνησης που προτείνουμε. Θα συζητήσουμε αυτό το πρόγραμμα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε μια ευρύτερη δυνατή συναίνεση», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως σημαντικό στοιχείο για το ΔΗΚΟ είναι οι δεσμεύσεις που θα δοθούν ώστε αυτό το κοινό πρόγραμμα με τις ξεκάθαρες θέσεις που θα συμφωνηθεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, να υλοποιηθεί. «Και μετά», κατέληξε, «θα μπούμε ακριβώς και στην ονοματολογία για να δούμε ποιος υποψήφιος μπορεί και να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα αλλά και να έχει προοπτική νίκης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"