Η Ευρωβουλή: Η Τουρκία να παραδώσει την Αμμόχωστο

Και να αρχίσει τη απόσυρση των στραυτευμάτων της από την Κύπρο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες ψήφισμα για την Τουρκία, με 63 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 2 αποχές. 

Το ψήφισμα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και τάσσεται υπέρ της προώθησης των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. 

Παράλληλα, το ψήφισμα ζητά από την Τουρκία να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και παράλληλα καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου,υπό την εποπτεία της Ε.Ε για απευθείας εμπόριο, με νόμιμο και αποδεκτό τρόπο. 

Το ψήφισμα τονίζει ότι η Ευρωβουλή στηρίζει ανεπιφύλακτα τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Τονίζει, επίσης, ότι επείγει πλέον μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού και καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργασθούν εντατικά και με καλή πίστη για μια συνολική συμφωνία.

Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περιοχή αυτή στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Ψήφισμα 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Καλεί παράλληλα την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών της ΕΕ προκειμένου να προωθηθεί ένα θετικό κλίμα για την επιτυχή περάτωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επανένωση και να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται απευθείας με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο.

Το ψήφισμα ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει την στήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων της Κύπρου.

Εκφράζει την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εάν δεν έχει εξευρεθεί μέχρι τότε λύση για το Κυπριακό. 

Υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών της και ότι ως υποψήφια χώρα η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τη δέσμευση για ήρεμες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της.

Υπενθυμίζει περαιτέρω ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλεί την Τουρκία να αφήσει περιθώρια για πολιτικό διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αίροντας το βέτο της για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με συμμετοχή της Κύπρου και καλεί στη συνέχεια την Κυπριακή Δημοκρατία να άρει το βέτο της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Υπογραμμίζει ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) έχει υπογραφεί από την ΕΕ, τα 27 κράτη μέλη και όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες και ότι αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου.

Καλεί, ως εκ τούτου, την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει τη σύμβαση αυτή χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζει την πλήρη νομιμότητα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την σύμβαση UNCLOS.

Υπενθυμίζει τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός σχετικά με την σκοπιμότητα να ανοίξουν διαπραγματεύσεις για το Κεφάλαιο 15 σχετικά με την ενέργεια με στόχο την προώθηση του στρατηγικού διαλόγου με την Τουρκία για την ενέργεια.

Στην ψηφοφορία που έγινε εγκρίθηκαν και ενσωματώθηκαν στο κείμενο δύο τροπολογίες που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές της ΕΔΕΚ Κούλλης Μαυρονικόλας και του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου. 

Η τροπολογία του κ. Μαυρονικόλα καλεί την Τουρκία «να απόσχει κάθε νέας εγκατάστασης Τούρκων πολιτών στη νήσο, δεδομένου ότι τούτο θα συνέχιζε την αλλοίωση της δημογραφικής ισορροπίας.» 

Η τροπολογία της κ. Παπαδοπούλου καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να εξετάσει εις βάθος τη βιωσιμότητα και τις περιβαλλοντικές συνέπειες των σχεδίων εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού στη Νότια Τουρκία (Akkuyu)». 

Στην έκθεση ενσωματώθηκε, επίσης, μια συμβιβαστική τροπολογία, η οποία «καλεί την Κομισιόν να εξετάσει μέτρα που συμβάλλουν στο άνοιγμα του κεφαλαίου 24.» 

Παράλληλα ζητείται «η εκδήλωση ανανεωμένων προσπαθειών για την ολοκλήρωση της έκθεσης ελέγχου του κεφαλαίου 23 των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

Η έκθεση αναμένεται να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής προς έγκριση στα τέλη Μαρτίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"