Η άρση της ασυλίας του Προέδρου στο Ανώτατο

3 Μαΐου εξετάζεται η αίτηση των συγγενών των θυμάτων του Μαρί 

Στις 3 Μαΐου του 2012 ορίστηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου η διαδικασία εξέτασης της αίτησης για άρση της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να απαντήσει ερωτήματα, τα οποία θα καθορίσουν τη συμπερίληψη ή όχι του Προέδρου Χριστόφια στο κατηγορητήριο, σχετικά με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου.

Την αίτηση έχουν υποβάλει οι συγγενείς τριών θυμάτων από τη φονική έκρηξη, με την οποία ζητούν απαντήσεις για το αν θεωρείται η πρόκληση θανάτου εξ’ αμελείας ατιμωτικό αδίκημα ή όχι, τι ορίζει ατιμωτικό αδίκημα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ερμηνεία του Συντάγματος σχετικά με το λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ερώτημα αναφορικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, στον οποίο επιδόθηκαν οι αιτήσεις για την άρση της ασυλίας του Προέδρου, εισηγήθηκε όπως η προσφυγή των συγγενών κριθεί αβάσιμη, επικαλούμενος το άρθρο 134 του συντάγματος. Όπως είπε στο δικαστήριο, η συγκεκριμένη αίτηση είναι εντελώς αβάσιμη και αστήριχτη και θα πρέπει να απορριφθεί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης που ανέλαβαν την υπόθεση είναι ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τους συγγενείς του πυροσβέστη της ΕΜΑΚ, Παναγιώτη Θεοφίλου, οι Δημήτρης Αραούζος, και Αναστάσιος Αντωνίου, εκ μέρους της οικογένειας του πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και ο Λουκής Λουκαΐδης εκ μέρους της οικογένειας του ναυτικού, Μιχάλη Ηρακλέους.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να απορριφθεί μια αίτηση προτού εξεταστεί καν και υποστήριξαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι θα έπρεπε να γινόταν έρευνα και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού το Σύνταγμα δεν λέει ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι διάδικος σε μια υπόθεση.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έδωσαν οδηγίες για την καταχώρηση από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας γραπτής αγόρευσης εντός τριών εβδομάδων, στην οποία θα μπορεί να αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι οι αιτήσεις πρέπει να τερματιστούν.

Επιπλέον, ζήτησε από τους αιτητές να απαντήσουν με γραπτές αγορεύσεις εντός τριών περαιτέρω εβδομάδων.

Η επόμενη διαδικασία ορίστηκε για τις 3 Μαΐου του 2012, στις 11:30

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"