Τέλος στο πολύκροτο θέμα φορολόγησης της Εκκλησίας

Τη Συμφωνία ανακοίνωσαν χθες το πρωί, εκ μέρους του κράτους και της Εκκλησίας, οι Κίκης Καζαμίας και Γιάννος Χαριλάου. – Επικύρωση από το Υπουργικό και την Ιερά Σύνοδο.

Έκλεισε το πολύκροτο θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας με συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες το πρωί από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία και τον Διευθυντή του ελεγκτικού τμήματος της εκκλησίας της Κύπρου Γιάννο Χαριλάου. 
Η συμφωνία εγκρίθηκε χθες το απόγευμα από τα Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να επικυρωθεί και από την Ιερά Σύνοδο.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον κ. Χαριλάου, στην οποία παρευρέθηκε και ο Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) Γιώργος Πούφος, ο κ. Καζαμίας είπε πως προσδοκεί να υπογραφεί η συμφωνία, πριν από το τέλος της εβδομάδας, σε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και να τεθεί άμεσα σε ισχύ, ενώ σημείωσε ότι ''θα είναι πολύ σημαντικά τα οφέλη διαχρονικά για το κράτος'' από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. 

Ανέφερε ότι ''η βάση της συμφωνίας είναι η προσυμφωνία η οποία επετεύχθη πριν από μερικά χρόνια, γύρω στο 2005, αλλά για διάφορους λόγους δεν προωθήθηκε η επισημοποίηση της'' και πρόσθεσε ότι ''στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι πρόσφατα η πλευρά του κράτους θεώρησε σκόπιμο να θέσει προς διαπραγμάτευση κάποιους όρους τους οποίους έκρινε ότι ήθελε να επιχειρηματολογήσει και να διαφοροποιήσει προς όφελος του κράτους''.

''Συμφωνούνται πράγματα που εκκρεμούν ουσιαστικά στις σχέσεις των δύο κυριότερων θεσμών στην Κύπρο, του κράτους και της εκκλησίας, από την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, για 52 σχεδόν χρόνια και κρίνω ότι αυτό το μήνυμα που οι δύο θεσμοί δίνουν στον κυπριακό λαό είναι θετικό'', είπε ο κ. Καζαμίας, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας γιατί, όπως είπε, ''είναι θέμα σεβασμού προς τους θεσμούς (Υπουργικό Συμβούλιο και Ιερά Σύνοδο)'' . 

Μια εκκρεμότητα, συνέχισε, διευθετείται με συναίνεση και είναι προς όφελος και των δύο θεσμών.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτηθεί ''για να πάρει όλα εκείνα τα νομοτεχνικά/κανονιστικά μέτρα που χρειάζονται προς πλήρη διευθέτηση'' και πρόσθεσε ότι κάποιες εκκρεμότητες μπορούν να τακτοποιηθούν κανονιστικά'' και ''εκεί και όπου χρειάζεται ρύθμιση με ποιο συγκεκριμένες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή ακόμη αν χρειαστεί με τη συμβουλή της οποιαδήποτε νομοτεχνικής επεξεργασίας κάποιων εκκρεμοτήτων από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα να πάει και συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή''.

Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που βρήκε από πλευράς της εκκλησίας και ''τελικά κατέστη δυνατό αυτές οι προτάσεις ουσιαστικά να υιοθετηθούν'', ενώ ευχαρίστησε τον Διευθυντή του ΤΕΠ και τους συνεργάτες του που εργάστηκαν, όπως είπε, ''ουσιαστικά, προωθώντας και υλοποιώντας πολιτικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών''.

Κληθείς να πει το οικονομικό όφελος του κράτους από τη συμφωνία, ο κ. Καζαμίας ευχήθηκε στην εκκλησία ''να κάνει όσο το δυνατό περισσότερες πράξεις'' για να έχει το κράτος ''το μέγιστο όφελος'' και πρόσθεσε ότι το όφελος του κράτους ''εξαρτάται από πόσες αγοραπωλησίες θα κάνει'' η εκκλησία. 

Ανέφερε, ωστόσο, ότι ''θα είναι πολύ σημαντικά τα οφέλη διαχρονικά για το κράτος''. 

Από την πλευρά του, ο κ. Χαριλάου είπε ότι ''με τη βοήθεια του Θεού έχουμε καταλήξει σε μιαν προκαταρτική συμφωνία η οποία από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και από πλευράς δικής μου θα σταλεί στην Ιερά Σύνοδο''.

Ανέφερε ότι ''από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου Υπουργού επικοινώνησε μαζί μας και αρχίσαμε τις διαβουλεύσεις μας στη βάση της συμφωνίας του 2005'' και πρόσθεσε ότι ''με πολύ κατανόηση δεχθήκαμε κάποιες εισηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, τις συζητήσαμε και καταλήξαμε στο τελικό προσχέδιο''.

Ο κ. Χαριλάου τόνισε ''τη μεγάλη αξία αυτής της συμφωνίας γιατί οι δύο μεγαλύτεροι θεσμοί δείχνουν το δρόμο της επίλυσης προβλημάτων με τον καλύτερο τρόπο'' και ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών ''για την κατανόηση αλλά και την θέληση να βρούμε μια λύση''.

Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Πούφο και το επιτελείο του γιατί ''και το 2005 και τώρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της λύσης''.

''Ως εκκλησία της Κύπρου πάντοτε θέλουμε να βοηθούμε το κράτος γιατί και εμείς βρισκόμαστε στο κράτος και ανήκουμε στο κράτος και το αποδεικνύουμε καθημερινώς και το αποδείξαμε και με αυτή τη συμφωνία'', κατέληξε ο κ. Χαριλάου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"