Ολοκληρώνεται απόψε το «κούρεμα» της Ελλάδας

Σπεύδουν οι ξένοι, κάνουν πίσω τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία

Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η διαδικασία του PSI, του γνωστού κουρέματος του ελληνικού χρέους.  Ολοένα περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές δηλώνουν «πρόθυμες» να συμμετάσχουν στο εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν. Ωστόσο έξι ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία επιμένουν στην άρνησή τους. 

Μέχρι χθες βράδυ τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων έχουν επιβεβαιώσει η γαλλική Sοciete Generale και η ιταλική Unicredit. Συμμετοχή ανακοίνωσε και η γερμανική τράπεζα DZ Bank (βασικός πυλώνας της ομάδας συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων FinanzGruppe). Στο PSI ανακοίνωσαν επίσης πως θα πάρουν μέρος και η Allianz, η Assurazione Generali, η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ιταλία, αλλά και η γερμανική Munich Re.

Τη δική της συμμετοχή στο PSI ανακοίνωσε και η θυγατρική της SocGen στην Τσεχία, Komercni Banka. Η SocGen διακρατούσε στο τέλος του 2011 ελληνικό χρέος ονομαστικής αξίας 1,06 δισ. ευρώ, ενώ η Unicredit στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε ελληνικά ομόλογα 540 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την Assurazione Generali, η ασφαλιστική κατείχε στο τέλος Σεπτεμβρίου ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 2,95 δισ. ευρώ. H γερμανική Munich Re διακρατούσε στο τέλος Δεκεμβρίου ελληνικό χρέος ύψους 400 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά, οι ιδιώτες πιστωτές μέλη της συντονιστικής επιτροπής του IIF που έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για το PSI διακρατούν χρέος συνολικού ύψους 81 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο (IIF) το μεσημέρι της Τετάρτης. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε 39,9% του ελληνικού χρέους.

Βέβαιος ότι μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το PSI και ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% ως το 2020 εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η μελέτη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει γίνει από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ με τους πιο αυστηρούς όρους και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ακριβώς για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο Ε. Βενιζέλος, εντείνοντας τις κυβερνητικές πιέσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, επέκρινε σφοδρά τις διοικήσεις που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI λέγοντας ότι κάνουν συνδικαλισμό, ότι συνεισφέρουν στο να δοθεί πολύ αρνητικό μήνυμα στη διεθνή αγορά και ότι τελικά με τη στάση τους αυτή δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα για να δοθούν συντάξεις. Ήδη από την Τετάρτη, επτά Ταμεία απάντησαν θετικά και πέντε αρνητικά στη συμμετοχή στο PSI. 

Τα Ταμεία που δέχθηκαν μετά από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων να ενταχθούν στο πρόγραμμα του «κουρέματος» είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Τα Ταμεία που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» των ομολόγων τους είναι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λ.π., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ). Χθες, σε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) αποφάσισε επίσης να μην συμμετάσχει στο κούρεμα των ομολόγων ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ανέβαλε εκ νέου τη συνεδρίασή του. 

Συνολικά η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα Ταμεία ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα ομόλογα ύψους 18-19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων - δηλαδή το κοινό κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης - θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Ένα άλλο «αγκάθι» είναι τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα για τα οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και επαναδιατύπωσε τη δέσμευση ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης της ζημιάς που θα υποστούν. 

Απίθανο χαρακτήρισε το σενάριο μερικής αποζημίωσης των φυσικών προσώπων ο πρόεδρος του υπό σύσταση Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου Γιάννης Μαρινόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέλη του δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο PSI και υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται το σενάριο μερικής αποζημίωσης των φυσικών προσώπων μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ. 

Να εξαιρεθεί από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχει ζήτησε και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με επιστολή του πρύτανη Σίμου Σιμόπουλου, προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως σημειώνει ο πρύτανης, αν τελικά «κουρευτούν» τα ομόλογα που διαθέτει, το ίδρυμα θα οδηγηθεί σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανές δραματικές συνέπειες και αδυναμία του να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση των εξωτερικώς χρηματοδοτούμενων έργων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"