Ερντογάν προς Ομπάμα: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σύντομα

«Αλλά ο Χριστόφιας παίζει με το χρόνο» - Συναντήθηκαν στη Σεούλ της Ν. Κορέας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Νότια Κορέα, ότι η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται και ότι η Άγκυρα δεν εμπιστεύεται πλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. 

Όλος ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται με πρωτοσέλιδα στη συνάντηση του Τούρκου π/θ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα .

Η Turkiye αναφέρει πως ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι ο κ. Χριστόφιας «παίζει με το χρόνο» και προσπαθεί να ξεπεράσει τις εκλογές, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε ελπίδες, αλλά και φέτος θα κάνουμε με υπομονή αγώνα, όμως και η υπομονή έχει τα όριά της».

Ο Τύπος αναφέρει ότι η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε δύο ώρες και 15 λεπτά και ότι κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η Συρία και το Ιράν, ωστόσο συζητήθηκε και το Κυπριακό, το Αρμενικό και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν τόνισε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι από πλευράς συνείδησης είναι απαράδεκτη η αποστασιοποίηση και η απλή παρακολούθηση των γεγονότων που συμβαίνουν στη Συρία και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να καταφύγουν στην ένοπλη επέμβαση στη Συρία και ότι είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση της Συρίας, παρέχοντας τρόφιμα και φάρμακα τόσο στις ομάδες της αντιπολίτευσης όσο και στο λαό της Συρίας.

Η Zaman αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή βοήθειας προς τη Συρία, τονίζοντας παράλληλα ότι ανησυχούν σοβαρά την Τουρκία οι εκτιμήσεις για αριθμό προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία που μπορεί να φθάσουν και τις 100.000.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Συρία θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης κατά την επικείμενη επίσκεψη του στο Ιράν, ενώ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθειά της στην καταπολέμηση του ΡΚΚ , σημειώνοντας ότι ήδη τα δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator έχουν χρησιμοποιηθεί κατά του ΡΚΚ.

Η Turkiye αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν τόνισε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Τουρκία έχει κουραστεί από το γεγονός ότι κάθε χρόνο επανέρχεται το θέμα του ψηφίσματος για την αρμενική γενοκτονία στο αμερικανικό Κογκρέσο και ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι και αυτός δεν αισθάνεται άνετα με το θέμα αυτό.

Η Hurriyet αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη διαδικασία μετάβασης προς μια δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση στην Συρία.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Ομπάμα εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Τουρκία για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και για την προστασία των μειονοτήτων, ενώ για το Ιράν τόνισε ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» κλείνει.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Milliyet και ο λοιπός Τύπος. Η Sabah αναφέρει ότι Ερντογάν και Ομπάμα συμφώνησαν σε 6 σημεία: Συρία, Ιράν, Ιράκ, Κυπριακό, πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και Αρμενικό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο π/θ Ερντογάν τόνισε στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για τη Σύνοδο P5+1 στην Κων/λη και ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν πρόβαλε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Μαλίκι, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι αντιτίθεται σε ξένη επέμβαση στο Ιράκ.

Ο Τύπος αναφέρει επίσης ότι οι συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, ότι ο ένας αποκαλούσε τον άλλο «φίλο» και ότι ο Ομπάμα κάλεσε τον Ερντογάν να επισκεφθεί το Σικάγο κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"