Γαλλο-Κυπριακή αεροναυτική άσκηση στην ΑΟΖ

Προσγείωση κυπριακού ελικοπτέρου σε γαλλικό πολεμικό σκάφος

Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας διεξήχθη χθες το πρωί Γαλλο-Κυπριακή αεροναυτική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην άσκηση συμμετείχαν το ΚΣΕΔ, δύο πλοία «ΟΝΗΣΙΛΟΣ» και «ΚΟΥΡΙΟΝ», δύο ελικόπτερα «ΑΚΡΙΤΑΣ» και «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» της Λιμενικής και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας αντίστοιχα, κλιμάκιο των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Λάρνακας, η ομάδα των Εθελοντών Ιατρών – Νοσηλευτών της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας και η ομάδα ασφάλειας ελικοδρομίων της Εθνικής Φρουράς.

Από πλευράς του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε η υπερσύχρονη φρεγάτα FORBIN και ένα από τα ελικόπτερα της που βρίσκονται στο Λιμένα Λάρνακας.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος και πλοιοπειρατείας στην ΑΟΖ και την Περιοχή Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (SRR) της Κυπριακής Δημοκρατίας με περισυλλογή και μεταφορά των τραυματιών με ελικόπτερα προς το νοσοκομείο Λάρνακας. 

«Η άσκηση που ξεκίνησε στις 8 π.μ., περατώθηκε με επιτυχία στις 12 μ. και διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ενιαίο πνεύμα, ο πλήρης συντονισμός και η εξαίρετη συνεργασία του ΚΣΕΔ και των Δυνάμεων της Δημοκρατίας με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων Έρευνας –Διάσωσης. Την άσκηση παρακολούθησαν από την Φρεγάτα ο Πρέσβης και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Γαλλίας καθώς και αξιωματικοί του ΚΣΕΔ και της Αστυνομίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Άμυνας. 

Σε δήλωση του ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση παρόμοιας έκτασης και μάλιστα με προσνήωση κυπριακού ελικοπτέρου σε γαλλικό πολεμικό σκάφος.

Παρόμοιες ασκήσεις μεταξύ των Κυπριακών και Γαλλικών δυνάμεων θα συνεχίσουν να διεξάγονται και στο μέλλον στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και με άλλες χώρες.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο χώρο του FIR Λευκωσίας. Έχουμε, όμως, και υποχρεώσεις στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης. Αυτές τις υποχρεώσεις τις ασκούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα και σε συνεργασία με σοβαρές δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Απάντηση της Αστυνομίας στις επικρίσεις για το χειρισμό της υπόθεσης της Δρομολαξιάς.-