Χαλιναγωγούνται με νόμο οι απεργιομανείς Ελεγκτές

Υστάτη μανούβρα των Ελεγκτών να ματαιώσουν τη νομοθετική ρύθμιση  απερρίφθη από τη Βουλή.
Χωρίς καμιά αρνητική ψήφο, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες το απόγευμα, με τη διαδικασία του επείγοντος, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στην Υπηρεσία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Στη ψηφοφορία τοποθετήθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου 47 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ.
Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον του νομοσχεδίου, ενώ αποχή τήρησαν, ο βουλευτής ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, οι δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Η σχετική συνεδρία της Ολομέλειας διεξήχθη μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με Κυβέρνηση και ελεγκτές, οι οποίοι είχαν ζητήσει και την αναστολή της συζήτηση της Ολομέλειας προκειμένου να αποσύρουν τα απεργιακά τους μέτρα. 

Πρόκειται για νομοσχέδιο, που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα της απεργίας σε υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.
Το θέμα είχε κληθεί να εξετάσει εκτάκτως χθες το πρωί η επιτροπή Συγκοινωνιών της βουλής.

Παρέμβαση Ελεγκτών
Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και δαιδαλώδεις διαβουλεύσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τη Βουλή, η οποία κλήθηκε να ψηφίσει νομοσχέδιο με την μορφή του κατ' επείγοντος, για να τερματιστούν τα απεργιακά μέτρα των ελεγκτών.

Οι ελεγκτές πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, εξέφρασαν ετοιμότητα να αναστείλουν τα απεργιακά τους μέτρα, υπό την προϋπόθεση, το σώμα να μην συζητήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Αιτιολογώντας την κίνηση τους αυτή την υστάτη, οι ελεγκτές έκαναν λόγο για σοβαρότατους κινδύνους τους οποίους εμπεριέχει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των πτήσεων, κινδύνους τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, δύσκολα αντιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται εκτός επαγγέλματος.

Το νομοσχέδιο
Το εν λόγω νομοσχέδιο, που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα της απεργίας στην εν λόγω ουσιώδη υπηρεσία, εξέτασε το πρωί σε κλειστή συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών Ευθύμιου Φλουρέντζου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας για να υπάρξει συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθορισμό κοινών κανόνων διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος εναποθέτει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να διασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η κατ' ελάχιστον διατήρηση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με άλλες χώρες λόγω της ιδιαιτερότητας της, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται περί νησιωτικού κράτους.

Με βάση πρόνοιες του νομοσχεδίου, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας ενώ ανά πάσα στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι δεσμευμένη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση του 75% των εργασιών των ελεγκτών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διακοπή των εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και να επηρεάζονται λιγότερες από οκτώ πτήσεις.
Επίσης απαγορεύεται το ταυτόχρονο κλείσιμο των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Όπως αναφέρεται η νομοθετική ρύθμιση του ειδικού θέματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, κατέστη αναγκαία, από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και η άρνηση τους να δεσμευτούν από την διαδικασία επίλυσης διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες του 2004.

Το θέμα συζητήθηκε επίσης χθες το πρωί στην συνεδρία αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων στην Βουλή.

H συνδικαλιστική οργάνωση των ελεγκτών, σε διάσκεψη Τύπου, ανέφεραν, μεταξύ άλλων,  ότι» εδώ και χρόνια δίνουν καθημερινή μάχη με ελάχιστο προσωπικό και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό».

Αναφερόμενοι σε μονομερή απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών, οι ελεγκτές έκαναν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο στον ευρωπαϊκό χώρο, το οποίο, το μόνο που θα πετύχει είναι να εντείνει ακόμα περισσότερο, το ήδη τεταμένο κλίμα. Έκαναν επίσης λόγο για καλοσχεδιασμένη εκστρατεία εναντίον τους με στόχο τη δημιουργία της εντύπωσης στην κοινή γνώμη ότι οι απεργίες τους γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους. 

Τα προβλήματα, υπογράμμισαν είναι σύνθετα, και αναμένεται η μεσολάβηση του Eurocontrol, προκειμένου να σωθεί ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"