Ντάουνερ: «Εγώ θα αποφασίσω για την Πολυμερή»

Η έκθεσή του θα εξαρτηθεί και από τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες. 

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι θα συντάξει την έκθεσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και, εάν η έκθεση είναι θετική, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. 

Οι δηλώσεις του κ. Ντάουνερ έγιναν στο τέλος της χθεσινής συνάντησης που είχαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στη νεκρή ζώνη παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας. 

Ο κ. Ντάουνερ πρόσθεσε ότι εάν η έκθεσή του είναι αρνητική, τότε τα Ηνωμένα Εθνη θα σκεφτούν τα επόμενά τους βήματα. 

Ο Ντάουνερ είπε ότι σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για σειρά συναντήσεων με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, καθώς και με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε και την ομάδα του και ίσως και άλλους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Οπως είπε, οι ηγέτες είχαν χθες  μια συνάντηση που διήρκεσε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και επικεντρώθηκαν στο θέμα των περιουσιών αλλά, όπως είπε, συζήτησαν και για τα επόμενα βήματα. 

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ημέρα Πέμπτη. 

Εν τω μεταξύ, είπε, οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους επίσης στο κεφάλαιο των περιουσιών. 

Ερωτηθείς για το θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ κάποιων για το πώς ονομάζεται η διάσκεψη αυτή, εάν θα ονομάζεται διεθνής ή πολυμερής, λέγοντας ότι για τα ΗΕ η σημασία τους είναι η ίδια. 

Υπενθύμισε δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου όταν ο Μπαν Γκι – μουν είχε αναφέρει ότι «εάν η έκθεσή του κ. Ντάουνερ είναι θετική και σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές προτίθεμαι να συγκαλέσω πολυμερή διάσκεψη τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου». 

Οπως είπε, η ερώτηση είναι εάν η έκθεση του ιδίου θα είναι θετική ή όχι και θα αφορά στο πώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στα καίρια ζητήματα. 

''Δεν είμαι σε θέση ακόμη τώρα να συντάξω την έκθεσή μου'', είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι να την συντάξει θα σημειωθούν αρκετές άλλες εξελίξεις, όπως οι συναντήσεις των συμβούλων των δύο ηγετών, η συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, αλλά και οι συναντήσεις που θα έχει ο ίδιος στις Βρυξέλλες. 

«Η δουλειά μου είναι να ετοιμάσω μια αντικειμενική έκθεση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μετά θα μεταβώ στην Νέα Υόρκη στα μέσα Απριλίου, όπου θα έχω συνάντηση μαζί του, θα συζητήσουμε για την έκθεση και θα αναλύσει την κατάσταση τότε», είπε. 

Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, η πολυμερής διάσκεψη θα συγκληθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ εάν η έκθεσή του (του κ. Ντάουνερ) είναι θετική. 

''Δεν θα γράψω σήμερα την έκθεση, θα την γράψω στο τέλος της άλλης εβδομάδας'' επανέλαβε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις στα καίρια κεφάλαια όπως η διακυβέρνηση και οι περιουσίες. 

Πρόσθεσε ότι εάν και η έκθεσή του είναι θετική, τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη, ''εάν είναι αρνητική τότε εγώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συσκεφθούμε στα μέσα Απριλίου για να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα''.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε «θα αποφασίσω εάν η έκθεση είναι θετική ή όχι, γιατί θα την γράψω εγώ, είναι δική μου η έκθεση και θα το αποφασίσω στο τέλος της εβδομάδας και όχι πρόωρα».

Σημείωσε ότι σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με διάφορους Υπουργούς Εξωτερικών (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και ίσως άλλους) καθώς και με την Κομισιόν, ενώ την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Κύπρο και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα συντάξει την έκθεσή του. 

''Και θα αποφασίσω τότε εάν θα είναι μια θετική έκθεση ή λιγότερο θετική έκθεση'', είπε, και ανακάλεσε στη μνήμη του μια φράση του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Χάρολντ Γουίλσον που είπε ότι ''μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική''. 

''Και μας έμεινε μια εβδομάδα'', κατέληξε ο κ. Ντάουνερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"