Δήμας: Κυπριακό και ΑΟΖ, προτεραιότητες της Αθήνας

 
Κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής «μέχρι να τελειώσει η κατοχή και να ενωθεί ξανά το νησί», χαρακτήρισε το Κυπριακό, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στην ομιλία του στη Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των προεκλογικών προετοιμασιών.

Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, «για να δείξουμε» όπως είπε «σε όλο τον κόσμο ότι αυτό τον αγώνα τον δίνουμε μαζί με τα αδέλφια μας στην Κύπρο. Θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα, σε κάθε δύσκολη στιγμή, όπως σήμερα μας παραστέκονται αυτοί, στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα».

Ο κ. Δήμας ωστόσο σημείωσε ότι τα μηνύματα που παίρνουμε από την τουρκική πλευρά δεν εμπνέουν αισιοδοξία, καθώς «οι διάφοροι παράγοντες στην Τουρκία ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε αδιαλλαξία και ο κ. Έρογλου όχι μόνο μένει αμετακίνητος, αλλά υπαναχωρεί και από τα συμφωνημένα», φτάνοντας να μιλούν ακόμα και για προσάρτηση των κατεχομένων. Παράλληλα, σημείωσε τις απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή «ασκεί τα αυτονόητα, κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της», με τις προκλήσεις να κλιμακώνονται και την Τουρκία να φτάνει «να υποδεικνύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς θα λειτουργεί».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της, «επιτείνει την αστάθεια στην περιοχή και για αυτό απομονώνεται και κατά συνέπεια απομακρύνεται από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι το Δεκέμβριο, το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε τα πιο αυστηρά συμπεράσματα για την Τουρκία μέχρι σήμερα, ενώ και η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις απειλές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δήμας επανέλαβε ότι η Αθήνα θέλει να προχωρήσει η Τουρκία προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων, ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να είναι σαφές ότι η Τουρκία «θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τα προαπαιτούμενα της ΕΕ» και ότι «εάν θέλει ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα, αυτό θα γίνει μόνο στο πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία θα αλλάξει για να ταιριάξει στην Ευρώπη, κι όχι το αντίστροφο».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την Παρασκευή, ο κ. Δήμας είπε ότι ο κ. Ντάουνερ θα τον ενημερώσει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, «οι οποίες δεν έχουν πάει καλά».

Την ίδια στιγμή, στην ομιλία του ο κ. Δήμας έκανε εκτενή αναφορά στην υποχρέωση, όπως είπε, της Ελλάδας, να ερευνήσει και να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο και να αξιοποιήσει τη νευραλγική γεωγραφική της θέση, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θέτει το θέμα των θαλασσίων ζωνών και συγκεκριμένα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και ζητά μια «ψύχραιμη συζήτηση, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, που θα επικεντρωθεί στην ουσία, χωρίς αυθαίρετους, εκ προοιμίου, αφορισμούς».

Όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα, ως παράκτιο κράτος και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα. Είναι αυτονόητο ότι η ΑΟΖ δεν αποτελεί εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ΑΟΖ δεν εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο της θέσπισης και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Έθεσε ως ζήτημα προτεραιότητας την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο, σημειώνοντας ότι «το κυριαρχικό δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του ελληνικού βυθού και υπεδάφους είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το Δίκαιο της Θάλασσας, άνευ άλλων προϋποθέσεων» και εξέφρασε την ελπίδα οι διαδικασίες για έρευνες στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης και σε άλλες περιοχές, που ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες, να αποδώσουν καλά αποτελέσματα.

Ο κ. Δήμας τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, λέγοντας ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική λύση για την τροφοδοσία της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας αποτελεί φυσική και αυτονόητη γέφυρα για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων από την Ανατολική Μεσόγειο, μια κίνηση που θα συμπληρώσει την πολιτική των αγωγών των κυβερνήσεων της ΝΔ, για τη μεταφορά υδρογονανθράκων από τη Ρωσία και τον Καύκασο, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική αξία της χώρας μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"