Τουρκικά τεχνάσματα για δήθεν άνοιγμα της Αμμοχώστου

Άμεσα διαβήματα της Λευκωσίας σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση – Η Άγκυρα να ξεχάσει την ενταξιακή πορεία. – Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων. 
Κίνηση εντυπωσιασμού, εμπεριέχουσα και το στοιχείο της δόλιας εκδικητικότητας, ετοιμάζει η Άγκυρα, ενόψει της ανάληψης από την Λευκωσία της προεδρίας της Ε.Ε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, Τουρκία και ψευδοκράτος προγραμματίζουν, για την 1η Ιουλίου, το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, για επανεγκατάσταση σε αυτήν, υπό τουρκικό όμως έλεγχο, των Ε/Κ κατοίκων της.

Στο δημοσίευμα με τίτλο ''Το Βαρώσι, η πόλη φάντασμα ανοίγει'' αναφέρεται πως η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Αγκυρα, στις 13 Μαρτίου, φέρεται να έπεισε τόσο τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπτουλλάχ Γιούλ, όσο και τον πάντα επιφυλακτικό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για κίνηση αντιπερισπασμού στο αίτημα των Ε/Κ για άνοιγμα της κλειστής πόλης, και επιστροφή της στους νόμιμους ιδιοκτήτες της υπό την διοίκηση των Η.Ε.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και το λεγόμενο υπουργείο του ψευδοκράτους θα ετοιμάσουν έκθεση στην οποία θα καταγράφεται ο αριθμός των Ε/Κ που έχουν περιουσία στο Βαρώσι, διαχωρίζοντας τους σε αυτούς που βρίσκονται εν ζωή και αυτούς που απεβίωσαν. Όπως δε αναφέρεται οι διαδικασίες  θα γίνουν μέσω της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων».

 Στην ίδια σύσκεψη στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Μιλιέτ, αποφασίστηκε επίσης η διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά την 1η Ιουλίου. Αν και όπως αναφέρεται υπήρξε διχογνωμία μεταξύ του Πρωθυπουργού Ερντογάν και του Προέδρου Γκιουλ.

Ο Ερογλου
Και ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τηρεί σιγή ιχθύος, χθες  το απόγευμα ο Ντερβίς Έρογλου, έσπευσε να διευκρινήσει ότι  «Το Βαρώσι είναι κομμάτι της «ΤΔΒΚ». Η εξουσία στο Βαρώσι ανήκει στο «κράτος».

Κινήσεις εντυπωσιασμού
Για κινήσεις εντυπωσιασμού οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές από την Λευκωσία έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, παραπέμποντας παράλληλα τόσο στο ψήφισμα 550 του Σ.Α. για μεταβίβαση της πόλης της Αμμοχώστου στα Η.Ε, όσο και στην πρόταση Χριστόφια για επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της και άνοιγμα του λιμανιού της υπό την αιγίδα της Ε.Ε. «Ενέργειες ή κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και είναι εκτός των αποφάσεων του διεθνούς Οργανισμού ή τις παραβιάζουν, δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά.» τόνισε.

Εξ άλλου σε δήλωσή της  για την τουρκική πρόθεση η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή  προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «η Αγκυρα να ξεχάσει την ενταξιακ΄ξ της πορεία».

ΔΗΣΥ
Στην πρώτη του Αντίδραση ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού σημειώνει πως το θέμα της Αμμοχώστου διέπεται από ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της. «Η επιστροφή της Αμμοχώστου συνιστά ύψιστης σημασίας πτυχή του κυπριακού προβλήματος και η αντιμετώπισή της επιβάλλει ώριμους, ψύχραιμους και νουνεχείς χειρισμούς. Η κυβέρνηση καλείται να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για να χειριστεί στα πλαίσια αυτά κάθε ενδεχόμενη εξέλιξη.»

ΑΚΕΛ

Ως πράξη υπονόμευσης, τόσο της διαδικασίας όσο και του κλίματος στο κυπριακό, είδε το δημοσίευμα της Μιλλιέτ ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. «Στο βαθμό όμως που το εν λόγω δημοσίευμα αποδίδει σωστά τις προθέσεις της Αγκυρας, θεωρούμε ότι θα πρόκειται για μια καινούρια απαράδεχτη και καταδικαστέα ενέργεια της τουρκικής πλευράς».

Ομήρου


Προσοχή ώστε να μην παγιδευτεί η πλευρά μας σε τουρκικά τεχνάσματα, άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό χώρο και διαβούλευση των πολιτικών κομμάτων, συστήνει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε σχέση με τις αναφορές περί ανοίγματος της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου από την Τουρκία. 

Υπογραμμίζοντας ότι οι πληροφορίες αναφέρονται σε ''εγκατάσταση μόνο Ε/κ επιζώντων και όχι κληρονόμων τους, κάτω από τουρκική κατοχή'', ο Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι ''χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να μην υπάρξει παγίδευση σε αυτό το τέχνασμα που επιχειρεί η Άγκυρα, η κατοχική Τουρκία, να στήσει σε βάρος της εθνικής μας υπόθεσης''.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, στις δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μείζον θέμα και ''αν πρόθεση της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιήσει το θέμα των Βαρωσίων, ως ένα δόλιο τέχνασμα προς εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς κοινότητας, πρέπει από τώρα να απογυμνωθεί''

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος αναμένει την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει παράλληλα διαβούλευση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ ο ίδιος θα συζητήσει το θέμα με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ''για να προβούμε και σε παραστάσεις προς τα Ευρωπαϊκά αλλά και Διεθνή Κοινοβουλευτικά όργανα ''.

Υπέδειξε επίσης ότι όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ''καλούν την Τουρκία ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης, να παραδώσει την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι, επιζώντες ή οι κληρονόμοι τους, στα σπίτια και τις περιουσίες τους''.

''Η ίδια πρόνοια υπάρχει και στη δεύτερη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979, Κυπριανού-Ντενκτάς, ότι δηλαδή κατά προτεραιότητα θα επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου για να εγκατασταθούν εκεί οι νόμιμοι της κάτοικοι, αλλά και σε πρόσφατο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της'', συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

Καρογιάν - Γαλανός


Κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού, άκρως επικίνδυνη τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία χαρακτήρισε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός το δημοσίευμα της Μιλλιέτ για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης την 1η Ιουλίου, ζητώντας ταυτόχρονα συντονισμό κυβέρνησης, κομμάτων, Βουλής και όλων των αρμόδιων φορέων. 

Δεν είναι τυχαίο, είπε, που η ημερομηνία που επέλεξαν ν' ανοίξουν την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου συμπίπτει με την έναρξη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού από πλευράς Τουρκίας, πολύ επικίνδυνη, διότι θέλει να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα και στη δική μας πλευρά, αλλά και τελικά η μεθόδευση γίνεται προς την κατεύθυνση εποικισμού της Αμμοχώστου».

Η ε/κ πλευρά πρέπει να επιμένει αμετάθετα στην επιστροφή της Αμμοχώστου με βάση τη δεύτερη συμφωνία κορυφής Κυπριανού - Ντενκτάς, αλλά και με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789 και το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε. Οποιαδήποτε παρέκκλιση για επιστροφή της Αμμοχώστου κάτω από τ/κ διοίκηση εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους, είναι εκτροχιασμός και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που εξυπηρετούν την τουρκική πλευρά.

Δεν πρέπει να πάρουμε το θέμα ελαφρά, ανέφερε ο κ. Γαλανός σε δηλώσεις μετά από συνάντηση της Ενωσης Δήμων με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Δεν είναι μια από τις συνήθεις απειλές και μπλόφες της τουρκικής πλευράς, σημείωσε, λέγοντας ότι κάποια έργα έχουν αρχίσει να γίνονται στην περιοχή της Αμμοχώστου. Η κυβέρνηση, συνέχισε, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή, πρέπει να δουν το θέμα, να υπάρξει μια σταθερή αντιμετώπιση από πλευράς μας και να το δούμε με τα ΗΕ και την ΕΕ. 

Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε, θα συνεδριάσει εσπευσμένα για να δει το θέμα και να τοποθετηθεί. Σαν Αμμόχωστος και σαν προσφυγικός κόσμος, είπε, «ζητούμε συντονισμό προσπαθειών πάνω σε αυτό το θέμα μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, αρχηγών κομμάτων, Βουλής, Δήμου Αμμοχώστου και προσφυγικού κόσμου, διότι η πρόταση αυτή γίνεται εκ του πονηρού και πολύ επικίνδυνη σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών και σε αυτό το στάδιο του κυπριακού προβλήματος».

Το πρωί, ανέφερε, συζήτησε το θέμα τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, την ΥΠΕΞ, τον Πρόεδρο της Βουλής και εντός της ημέρας θα μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το ΣΑ, τα ΗΕ, η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το θέμα της Αμμοχώστου και έχουν θέσει το πλαίσιο και τους στόχους όσον αφορά το ζήτημα και υπενθύμισε την πρόταση του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και την επαναληπτική - όπως είπε - πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για το πώς πρέπει να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της. Ισχυρά κράτη της ΕΕ είχαν αποδεχθεί και υιοθετήσει την προσέγγιση των προτάσεων του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ο κ. Καρογιάν, και συνεχίζουν να την θεωρούν ως την πλέον εφικτή και ορθολογιστικά σωστή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η μεθόδευση, συνέχισε, με την κίνηση αυτή, είναι να ανοίξει η πόρτα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και να υπάρξουν επιπρόσθετα τετελεσμένα. Χρειάζονται προληπτικές πολιτικές, πρωτοβουλίες και συζήτησε - όπως είπε - κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ενώ θα επικοινωνήσει με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής και όλοι μαζί, με τα κόμματα, τον προσφυγικό κόσμο και τους οργανωμένους φορείς πρέπει να στοχεύσουν στα ΗΕ και την ΕΕ. «Η Τουρκία παίζει διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια, έχε τους δικούς της σχεδιασμούς, θέλει να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να σπάσει το μέτωπο των προσφύγων και επιπρόσθετα να επιφέρει και επικοινωνιακούς πόντους προς την Τουρκία και αν είναι δυνατόν, και αυτή είναι η στόχευσή της, να επωφεληθεί ουσιαστικά από αυτή την κατάσταση».

Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και συντονισμένες πρωτοβουλίες από όλους , πρόσθεσε λέγοντας ότι αν δράσουν συντονισμένα και προληπτικά μπορούν να αποτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, ιδιαίτερα την περίοδο που η κυβέρνηση θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Συλλούρης

Η δήλωση των Τούρκων για άνοιγμα της Αμμοχώστου, είναι ουσιαστικά έκφραση της πρόθεση τους για τουρκικό εποικισμό της Αμμοχώστου, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ).

Πρέπει να καταγγελθεί άμεσα, προσθέτει, και ο κ. Χριστόφιας να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα.

Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι έγιναν και γίνονται λάθη στη διαχείριση του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και πως είναι όντως πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες, που προέρχονται από τον τουρκικό Τύπο, σχετικά με νέους σχεδιασμούς των Τούρκων για την κατεχόμενη Αμμόχωστο. 

''Η προγραμματιζόμενη πονηρή κίνηση των Τούρκων για την Αμμόχωστο επιβάλλει την άμεση προώθηση της πρότασης των Οικολόγων για 'ελεύθερη και πράσινη Αμμόχωστο', πρότασης που προνοεί την έναρξη έργων για οικολογική και σύγχρονη ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών'', όπως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου.

Η πρόταση αυτή των Οικολόγων προβλέπει, επίσης, όπως είπε η κ. Χρυσοστόμου, την ''επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους και επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, για να σταματήσει τελεσίδικα η υπόθεση του λεγόμενου κανονισμού του απευθείας εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κατεχόμενα''. 

''Σύμφωνα με όσα σκόπιμα έχουν διαρρεύσει'', είπε η κ. Χρυσοστόμου, ''οι Τούρκοι ετοιμάζονται να διευρύνουν την προσέγγιση της γνωστής επιτροπής περιουσιών, έτσι ώστε να προσφέρεται στους ιδιοκτήτες γης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μαζί με την επιλογή της αποζημίωσης και η επιλογή της ανταλλαγής ή της επιστροφής της περιουσίας τους''.

''Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 'δικαίωμα' αυτό δεν θα έχουν οι κληρονόμοι των όσων ιδιοκτητών ζούσαν το 1974'', τόνισε η κ. Χρυσοστόμου. 

''Είναι προφανές'', πρόσθεσε, ''ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν ακόμα έναν ελιγμό, που θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την Κύπρο, όμως είναι σαφές ότι η κίνηση των Τούρκων βρίσκεται εκτός των πλαισίων των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ (όπως η Απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών), τα οποία μιλούν σαφώς για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου''. 

Οι Οικολόγοι θεωρούν ''ότι οι Τούρκοι αξιοποιούν την αδυναμία (ή την άρνηση) της Κύπρου να διεκδικήσει εντατικά και συστηματικά την υλοποίηση της πρότασης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, με ταυτόχρονη επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης, υπό την εποπτεία της ΕΕ''. 

''Ακόμα και όταν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών έθεσε θέμα επαναφοράς της πρότασης για επιστροφή της Αμμοχώστου κατά την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου'', δήλωσε η κ. Χρυσοστόμου, ''αντιμετώπισε την κάθετη αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια''.

''Αλλωστε'', συνέχισε η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, ''παραμένει ανοικτό και με πολλά ερωτηματικά το θέμα της άγνωστης αλληλογραφίας του Προέδρου Χριστόφια με τον Μπαν Γκι-μουν, το τί έγινε και τί περιλαμβάνει αυτή η επιστολή προς Μπαν Γκι-μουν, επιστολή η οποία, υποτίθεται, ζητούσε να προταχθεί ως θέμα στις διαπραγματεύσεις η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους''.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, τα Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και οι πρόσφυγες Αμμοχώστου ζητούν να μάθουν την αλήθεια'', όπως είπε η κ. Χρυσοστόμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"