Εισηγήσεις Χριστόφορου Πισσαρίδη για την ανεργία

Συνάντηση με την Υπ. Εργασίας – Απορρόφηση νέων στον τουριστικό τομέα – περισσότερη ευελιξία από τις συντεχνίες - επέκταση του ανεργιακού.

Τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω προσωρινής επέκτασης των επιδομάτων, μερικής εργοδότησης και προσωρινής αναστολής μερικών από τα συμφωνηθέντα με τις συντεχνίες, ώστε να υπάρξει ζήτηση για θέσεις εργασίας στους νέους, παρουσίασε στην Υπουργό Εργασίας ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε συνάντηση που είχαν χθες το πρωί.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους παρουσίασε από την πλευρά της τα σχέδια που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων και για τη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Είπε ότι οι εισηγήσεις του κ. Πισσαρίδη θα τύχουν προσεκτικής μελέτης από το Υπουργείο, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και το σύστημα εργασιακών σχέσεων το οποίο υπάρχει στην Κύπρο και το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

«Ο κ. Πισσαρίδης είχε και πέρσι την ευκαιρία όταν συναντηθήκαμε να δει όλα τα σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο με στόχο την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων αλλά και την αξιοποίηση μηχανισμών κατάρτισης για ένταξη και επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, σαφώς τώρα τα δεδομένα είναι πιο δύσκολα στον τομέα της ανεργίας», σημείωσε η Υπουργός.

Ο Κύπριος Νομπελίστας χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ καλή, λέγοντας ότι η αγορά εργασίας έχει φυσιολογικά επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση και ότι δεν υπάρχει «λύση-θαύμα» η οποία θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα.

Σημείωσε ότι συζητήθηκαν διάφορα μέτρα ώστε να βοηθηθούν οι άνεργοι να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και επίσης τρόποι ώστε να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

«Ανταλλάξαμε ιδέες και πιστεύω ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά, αλλά θα μπορούσαν φυσικά και άλλα μέτρα να συζητηθούν και μπορεί να γίνει περισσότερη συζήτηση και με τις συντεχνίες γιατί μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην εργοδότηση και έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν, έδειξαν ευελιξία με αναστολή διαφόρων θεσμών για δύο χρόνια και πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη χώρος προς συζήτηση», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των ανέργων, ο Κύπριος νομπελίστας αναφέρθηκε στο ανεργιακό επίδομα και την εισήγηση-η οποία όπως είπε ακούστηκε ευμενώς-να γίνει προσωρινή επέκταση του επιδόματος όπως έγινε σε διάφορες άλλες χώρες, λέγοντας ότι «δεν είναι λάθος του άνεργου που έμεινε σήμερα άνεργος αλλά λάθος της οικονομίας στο σύνολό της που δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις».
Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν είναι πολύ ψηλό το κόστος για προσωρινή επέκταση των επιδομάτων ενώ σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είπε ότι αν και οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες αυτή τη στιγμή, μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα της μερικής απασχόλησης.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία με τις συντεχνίες, ώστε να γίνει μια προσωρινή αναστολή μερικών από τα συμφωνηθέντα σε συλλογικές συμβάσεις όσον αφορά τους νέους για να αυξηθεί η ζήτηση Κυπρίων νέων κυρίως στον τουριστικό τομέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"