Συγκλονιστική η Εκθεση για «βιασμό νεαρού στις Φυλακές»

Ο βιαστής χρησιμοποίησε λεπίδα ως απειλή – Συνωμοσία  δεσμοφύλακα-βιαστή.

Λόγο για βιασμό νεαρού κατάδικου, υπό την απειλή λεπίδας και υπό την σιωπηρή συναίνεση δεσμοφύλακα, κάνει αναφορά στην Έκθεσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου. Την Έκθεση παρέδωσε στον Γενικό εισαγγελέα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Διευθυντή των Φυλακών.  

Σύμφωνα με την έκθεση, ο βιασμός διαπράχθηκε μετά από συνεννόηση του βιαστή με δεσμοφύλακα στην Πτέρυγα Νέων. Ο δεσμοφύλακας κλείδωσε τον βιαστή μέσα στο κελί του νεαρού, όπου μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια να τον πείσει με τα λόγια, ο δράστης επιστράτευσε λεπίδα για να επιτύχει τους σκοπούς του. 

Σύμφωνα με την καταγγελία που καταγράφεται στην Έκθεση, μετά την διάπραξη του κακουργήματος ο υπό καταγγελία βιαστής κάλεσε τον δεσμοφύλακα ο οποίος στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει τον προηγούμενο για να του ανοίξει. Όταν ο νέος δεσμοφύλακας αντιλήφθηκε ότι ο κατάδικος βρισκόταν παράτυπα στο κελί του νεαρού οδήγησε και τους δύο στην απομόνωση. 

Στην κατάθεση του ενώπιον της Επιτρόπου ο νεαρός κατάδικος αναφέρει ότι είχε ρωτηθεί από αξιωματικό των φυλακών κατά πόσο συνέβη το περιστατικό ωστόσο δεν είπε την αλήθεια επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στο προσωπικό των Φυλακών.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου ερωτηθείς πριν από την δημοσίευση της έκθεσης κατά πόσο θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία για την έρευνα της αστυνομίας, είπε ότι οι ανακριτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις όποιες καταθέσεις έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και τις όποιες εκθέσεις για να τις συγκρίνουν με τα δικά τους δεδομένα και να καταλήξουν στο ποιος λέει την αλήθεια. 

Ο κύριος Παπαγεωργίου είπε ότι η έρευνα της αστυνομίας θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Μαρτίου. Στην έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρεται και στην άρνηση του διευθυντή φυλακών να επιτρέψει την είσοδο των λειτουργών της στις Φυλακές την πρώτη φορά που επιχείρησαν να διερευνήσουν την υπόθεση. 

Κόλαφος για το Τμήμα Φυλακών, αποτελεί η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία καταγγέλλει συγκάλυψη των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία βδομάδα, αναφορικά με ισχυρισμούς για βιασμό 19χρονου κρατούμενου από άλλο κρατούμενο στις κεντρικές φυλακές. Σύμφωνα με την Επίτροπο, προκύπτει με βεβαιότητα ότι ο φερόμενος ως βιαστής, είχε μετακινηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2011 στη Πτέρυγα των νεαρών κρατουμένων. Προσθέτει, η κ. Σαββίδου στην έκθεση της, ότι οι δύο παρέμειναν κλειδωμένοι στο κελί του νεαρού κρατούμενου το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2011 από τις 9:00μ.μ μέχρι τις 1:30π.μ περίπου.

Ειδικότερα, η απόφαση του Τμ. Φυλακών να μετακινήσει στην Πτέρυγα Νεαρών έναν κατάδικο για βιασμό, ο οποίος παρουσιάζει, βάσει και της προηγούμενης καταδίκης του, εμφανή ροπή στη διάπραξη αδικημάτων σεξουαλικής φύσης αποτελεί ακατανόητη, απαράδεκτη και παράνομη ενέργεια, τονίζει η Ελίζα Σαββίδου.

Όπως προκύπτει με βεβαιότητα, τονίζει η επίτροπος διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, οι δύο κρατούμενοι παρέμειναν κλειδωμένοι στο κελί του νεαρού κρατούμενου το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2011 από τις 9:00μ.μ μέχρι τις 1:30π.μ περίπου

Ειδικότερα, η απόφαση του Τμ. Φυλακών να μετακινήσει στην Πτέρυγα Νεαρών έναν κατάδικο για βιασμό, ο οποίος παρουσιάζει, βάσει και της προηγούμενης καταδίκης του, εμφανή ροπή στη διάπραξη αδικημάτων σεξουαλικής φύσης αποτελεί ακατανόητη, απαράδεκτη και παράνομη ενέργεια, τονίζει η Ελίζα Σαββίδου

Αυτό σύμφωνα με την Επίτροπο, δείχνει ότι η τήρηση του διαχωρισμού των κρατουμένων βάσει της ηλικίας τους σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνεται όπως προβλέπεται, πράγμα για το οποίο το Τμήμα Φυλακών έχει αποκλειστική ευθύνη.

Παρόλο που ο υπερπληθυσμός στις φυλακές αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα των Φυλακών με πολλαπλά επακόλουθα, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από το Τμ. Φυλακών ως δικαιολογία ή άλλοθι για ενέργειες που εκπίπτουν του νομικού πλαισίου, αναφέρει η επίτροπος. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνονται σεβαστές τόσο οι πρόνοιες της νομοθεσίας όσο και η απαίτηση για την ασφάλεια των κρατουμένων κατά το διάστημα της κράτησης τους στις Φυλακές», επισημαίνει η κ. Σαββίδου.

«Περαιτέρω, διαφαίνεται ότι δεν λαμβάνεται δεόντως υπόψη η φύση και η σοβαρότητα του αδικήματος του κρατούμενου κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την τοποθέτηση του σε συγκεκριμένη Πτέρυγα.»

Η επίτροπος εντοπίζει αδικαιολόγητη παράλειψη του επί καθήκοντι δεσμοφύλακα να προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο βάσει της ονομαστικής κατάστασης που είχε στη διάθεση του. Η παράληψη αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, συνεπάγεται με δημιουργία καταστάσεων επικίνδυνων για τους κρατούμενους.

Κάνει λόγο για συγκάλυψη 

Η Επίτροπος κάνει λόγο για συγκάλυψη των όσων εκτυλίχθηκαν το μοιραίο βράδυ, ενώ όπως αναφέρει θα έπρεπε να γίνουν σειρά ενεργειών που θα συνέβαλαν στην ενδελεχή διερεύνηση του ζητήματος.

Μάλιστα σύμφωνα με τη Ελίζα Σαββίδου το Τμήμα Φυλακών προχώρησε σε διερεύνηση των γεγονότων μόνο όσο αφορά το πειθαρχικό παράπτωμα της παραμονής ενός κρατουμένου στο κελί άλλου κρατούμενου χωρίς άδεια αντί στην διερεύνηση υπόθεσης βιασμού νεαρού κρατουμένου.

«Ειδικότερα, όταν ο νεαρός κρατούμενος κλήθηκε για κατάθεση σε σχέση με το πειθαρχικό παράπτωμα από τον ερευνώντα λειτουργό του Τμ. Φυλακών ρωτήθηκε επανειλημμένα κατά πόσο του έγινε οποιαδήποτε άσεμνη πρόταση ή συνέβη οποιαδήποτε πράξη με τον συγκρατούμενο του, φανερώνοντας ότι το ενδεχόμενο βιασμού ήταν υπόψη, τουλάχιστον, του ερευνώντος Λειτουργού των Φυλακών. Τις ίδιες ερωτήσεις απηύθυνε στον νεαρό κρατούμενο και η γιατρός των Φυλακών, στην οποία παραπέμφθηκε. Η παραπομπή του νεαρού κρατούμενου στην γιατρό των Φυλακών δεν μπορεί παρά να υποδηλώνει ότι το ενδεχόμενο βιασμού ήταν υπόψη του Τμήματος και για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμη η ιατρική εξέταση του κρατούμενου.»

Την ίδια ώρα αν και οι κρατούμενοι σύμφωνα με την Επίτροπο θα έπρεπε να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ίσχυαν οι υπόνοιες για βιασμό, εντούτοις δεν παραπέμφθηκαν στο Νοσοκομείο.

Αυτό «αποτελεί σημαντική παράλειψη κατά την εκτέλεση των ιατρικών καθηκόντων, η οποία πιθανότατα έχει στερήσει το σημαντικότερο μέσο απόδειξης των ισχυρισμών που προβάλλουν σήμερα και οι δύο κρατούμενοι.»

"Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το Τμ. Φυλακών με τις ενέργειες του, εσκεμμένα ή μη, συνέβαλε στην συγκάλυψη του περιστατικού ως ενδεχόμενου βιασμού και στέρησε τη δυνατότητα σε όσους εμπλέκονται να εξασφαλίσουν επαρκή στοιχεία ώστε να υποστηρίξουν σήμερα τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς τους", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Χαρακτηριστικό σύμφωνα με τη Ελίζα Σαββίδου είναι το γεγονός ότι δεν παρεσχέθη οποιαδήποτε ψυχολογική στήριξη στον 19χρονο, με αποτέλεσμα εάν τελικά ευσταθούν οι πληροφορίες να έχει τραυματιστεί ψυχικά για την υπόλοιπη του ζωή.

Η έρευνα της Επιτρόπου, που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα, υποβλήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης και στον Αν. Διευθυντή Τμ. Φυλακών. Αντίγραφο της έκθεσης της κοινοποιήθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"