Καταιγισμός της Κυβέρνησης με υποσχέσεις για επενδύσεις

Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι σημασία έχουν τα έργα και όχι οι υποσχέσεις , υπενθυμίζοντας την περίπτωση Κατάρ, ενώ οι Οικολόγοι μιλούν για παραμύθιασμα της κοινωνίας από την Κυβέρνηση.
  
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για υποσχέσεις επενδύσεων στην Κύπρο από «γίγαντες της διεθνούς οικονομίας»  που άρχισε τις τελευταίες ημέρες με σχετικές ανακοινώσεις της υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου και του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία εντάθηκε χθες  με επιβεβαιωτικές δηλώσεις των υποσχέσεων από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου. 

Παράλληλα με στόχο να δοθεί σημασία στην επενδυσιολογία, χθες το απόγευμα  έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό με θέμα την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η γραφειοκρατία στους επίδοξους επενδυτές. 
Αποφάσεις για το θέμα παραπέμφθηκαν για λήψη «τις προσεχείς εβδομάδες».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την επενδυσιολογία  αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του ΔΗΣΥ και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από τη μια και του ΑΚΕΛ από την άλλη.  

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «από εξαγγελίες για μέτρα και για μεγάλες επενδύσεις που έρχονται πάμε καλά. Η υλοποίηση και η επιβεβαίωση τους είναι, βεβαίως, διαφορετικό ζήτημα». 

Οπως είπε, «δεν μπορεί κάποιος να διαγράψει από τη μνήμη του τη πολυδιαφημιζόμενη με μακέτες και προεδρικές ανακοινώσεις επένδυση του Κατάρ 48 ώρες, συμπτωματικά, πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές».

«Για να φτάσουμε σήμερα να ακούμε από το στόμα του ίδιου του Υπουργού  Οικονομικών ότι όλα είναι ανοικτά και ότι ψάχνουμε τους Καταριανούς για να μας επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρουν τους», πρόσθεσε.

Βεβαίως, συνέχισε, «και πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις, βεβαίως και θα είμαστε σύμμαχοι με την Κυβέρνηση σε αυτήν την προσπάθεια, βεβαίως είναι μ' αυτό τον τρόπο που θα πετύχουμε την ανάπτυξη και θα ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά ίσως αυτό που χρειάζεται είναι λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα». 

«Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες» 
Η κυπριακή κοινωνία παραμυθιάζεται με τα «ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα», σε σχέση με τις ανακοινώσεις για ξένες επενδύσεις, αναφέρει σε ανακοίνωση του Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. 

«Στα μάτια του μέσου πολίτη ξένες επενδύσεις σημαίνουν έργα, δηλαδή ξενοδοχεία, γκολφ, εμπορικά κέντρα, καζίνο κλπ. Ολα αυτά πάντα πρέπει υποτίθεται να είναι μεγάλα για να συγκινούν το λαό. Επενδύσεις βέβαια είναι και η μεταφορά και μετακίνηση κεφαλαίων, η χρηματοπιστωτική διαχείριση και λοιπές υπηρεσίες που προσφέρονται στην Κύπρο», αναφέρουν οι Οικολόγοι. 

Προσθέτουν ότι είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, στηρίζουν την τεχνολογική και την Πράσινη ανάπτυξη και την εφαρμογή της καινοτομίας. 

«Τα μεγάλα λόγια, οι ξένες επενδύσεις των κροίσων και των μεγιστάνων δεν μας συγκινούν ούτε σημαίνουν τίποτα. Συχνά μάλιστα αποδεικνύονται «φούμαρα», «φύκια και μεταξωτές κορδέλες» ή κάποτε κατάρα για την ποιότητα ζωής και το φυσικό περιβάλλον», συμπληρώνουν. 

Τέλος οι Οικολόγοι υπενθυμίζουν ότι μεγάλα έργα υπάρχουν σε εξέλιξη σήμερα στην Κύπρο (π.χ. Μαρίνα Λεμεσού, γήπεδα γκολφ) αλλά αυτά δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την ανεργία, την κρίση και την απειλή της φτώχειας για χιλιάδες Κυπρίους.
Απάντηση του ΑΚΕΛ
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης απαντώντας είπε ότι «όσον αφορά τις επενδύσεις φούμαρα όπως χαρακτηρίστηκαν φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται και από την προσπάθεια να προσελκύσουμε επενδύσεις». 

«Μιλούν για ανάπτυξη, μιλούν για έξοδο από την κρίση, μιλούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μιλούν για τα πάντα αλλά όταν προσπαθούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό είναι φούμαρα οι επενδύσεις», είπε και πρόσθεσε «Επιτέλους κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν».

Ανέφερε ότι «δεν μπορεί όλες οι προσπάθειες να έχουν το ίδιο τέλος».
Βεβαίως, είπε, «μας απασχολεί το ζήτημα ότι έργα που πραγματοποιούνται δεν έχουν λύσει το ζήτημα της απασχόλησης των Κυπρίων».

«Εμείς θέλουμε προτάσεις για να το λύσουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να κτυπηθεί η παράνομη εργοδότηση, η μη δηλωμένη εργασία με αυστηρούς όρους να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», συμπλήρωσε. 

«Τι προτείνουν οι υπόλοιποι; Μας λένε για την κάθοδο ξένων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τι προτείνουν ; Δεν κάναμε εμείς τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Επομένως να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"