Ο Έρογλου επικρίνει Ντάουνερ, Χριστόφια και δικούς του

Δεν θα δεχθεί τίποτε πέραν του σχεδίου Ανάν, λέγει. – Και ο Ντάουνερ υποκινεί τις διαδηλώσεις έναντίον του…
Μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες των Ε/κ δεν θα είναι ωφέλιμη για τους Τ/κ, δήλωσε ο Ντερβίς Ερογλου υποστηρίζοντας ότι είναι τακτικισμοί αυτά που γράφονται για άνοιγμα δύο κεφαλαίων για την Τουρκία κατά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. 

Δεν είναι τα κεφάλαια που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας, σημείωσε.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας κατά την επίσκεψη του ''συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων'' στο λεγόμενο προεδρικό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η συμφωνία στο Κυπριακό δεν πρέπει να ικανοποιεί μόνο κάποια κόμματα, αλλά ολόκληρο τον ''λαό''. Ομως, πρόσθεσε, μια συμφωνία που θα γίνει με βάση τις επιθυμίες των Ε/κ, οι οποίοι κάνουν ακραίες προτάσεις, δεν θα είναι προς όφελος των Τ/κ.

''Εμείς είμαστε η πλευρά που έκανε προτάσεις στις συνομιλίες για κάθε κεφάλαιο. Αυτοί όμως ό,τι είπαν την πρώτη μέρα, εκεί έμειναν. Δεν υπάρχει νόημα στο να συνεχιστούν οι συνομιλίες μετά την 1η Ιουλίου που θα αναλάβουν οι Ε/κ την Προεδρία της ΕΕ''.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα είπε ότι ''φάνηκε πάλι πως μας αρέσει να κατηγορούμε ο ένας τον άλλος'', προσθέτοντας ότι οι ενέργειες που συμβαίνουν μετά τις επισκέψεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ σε τ/κ κόμμα (εννοώντας το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα) και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως το να του αφήνουν βιβλία στο ''προεδρικό'' για το Κυπριακό και τις συνομιλίες δεν είναι ευχάριστες. Τα βιβλία αυτά, είπε, τα διάβασε εδώ και καιρό. ''Ξέρω ότι προσπαθούμε για μια συμφωνία, ξέρω τί συζητάμε στο τραπέζι. Αλλά επίσης γνωρίζω ότι παρακάθομαι στις διαπραγματεύσεις με μια πλευρά που απέρριψε κάθε πρόταση για συμφωνία που έγινε στο παρελθόν''.

''Συμπεριφέρονται λες και ο κ. Ταλάτ έλυσε το Κυπριακό και ήρθα εγώ και τα χάλασα''. ‘Η, συνέχισε, αν τώρα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''πρόεδρος'' θα το έλυνε, λέγοντας ότι ο κ. Ταλάτ για δυο χρόνια συνομιλούσε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και ''δεν μπόρεσε να πει ότι έκλεισαν ένα τουλάχιστον κεφάλαιο''.

Σε κάποιες από τις επισκέψεις του κ. Ντάουνερ τον ρώτησαν τι να κάνουμε και απάντησε ''φωνάξτε'', υπενθύμισε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι τώρα πηγαίνουν μπροστά από το προεδρικό, φωνάζουν, διοργανώνουν εκδηλώσεις λέγοντας πως ''είναι κινήσεις που ξεκίνησε ο κ. Ντάουνερ''.

Κατά τον κ. Ερογλου, στο τραπέζι των συνομιλιών κάθονται δύο πλευρές που σκέφτονται το συμφέρον τους και αυτό κάνει ο ίδιος, θεωρώντας χρέος του μια συμφωνία με την οποία οι Τ/κ θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε αυτά τα χώματα. 

Εάν οι Ε/κ που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν κερδίσουν με μια συμφωνία νέα δικαιώματα, ο ίδιος θα πει όχι σε αυτή τη συμφωνία, είπε ο Ντερβίς Ερογλου. ''Εάν ανταμειφτούν οι απορριπτικοί και εγώ είμαι με το απορριπτικό μέτωπο''. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι παρά το ότι το 2004 ηγήθηκε της εκστρατείας του Οχι στα κατεχόμενα, το 65% των Τ/κ το αποδέχθηκε. ''Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι δεν έχουν απέναντί τους, τους Τ/κ του 2004. Οι μέρες της έντονης προπαγάνδας ξεπεράστηκαν. Οι Τ/κ ξέρουν τώρα τί είναι η ΕΕ''.

Αναφερόμενος στις Προεδρικές εκλογές ο κ. Ερογλου είπε ότι η εκστρατεία στις ελεύθερες περιοχές ξεκίνησε νωρίς και αυτό επηρεάζει και τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναζητώντας στήριξη για να ευχαριστήσει τα ''φανατικά κόμματα'' συνεχίζει την αδιαλλαξία λέγοντας σε όλα όχι, υποστήριξε προσθέτοντας ότι δεν αναμένεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες να επιρριφθούν ευθύνες στην τ/κ πλευρά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"