Χωρίς αποτέλεσμα το τετραήμερο Εθνικό Συμβούλιο

Διαπίστωση της πλειοψηφίας ότι το «Περίγραμμα Χριστόφια» είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του 2009, αυτός επιμένει στη γραμμή του και ακολουθεί μόνος το δρόμο του. – Για αυτοπαγιδεύσεις μίλησε ο Αναστασιάδης, προειδοποιώντας ότι δεν δεσμεύουν τον επόμενο διαπραγματευτή.

Τέσσερις ολοήμερες συνεδριάσεις  του Εθνικού Συμβουλίου δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν σε συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας για τη διαχείριση του εθνικού θέματος  στις κρίσιμες εξελίξεις που διαγράφονται  για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποστηριζόμενος μόνο από το ΑΚΕΛ απέρριψε όλες τις ιδέες και προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμμένοντας σε ορθότητα της πολιτικής του, αποφασισμένος να συνεχίσει τον μοναχικό δρόμο του.

Παράλληλα, η πλειοψηφία του σώματος, με τη διαφωνία Προέδρου και ΑΚΕΛ, διαπιστώνει:

1) Το πλαίσιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στις διαπραγματεύσεις του Greentree, είναι σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Σεπτεμβρίου 2009. 

2) Με την ίδια πλειοψηφία, καλεί τον Πρόεδρο να αποσύρει το έγγραφο για τις 4 ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους.

Ομόφωνα, τέλος, το σώμα αναγνωρίζει την ευχέρεια στον Πρόεδρο να αποσύρει προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι και δεν αποδέχτηκε η άλλη πλευρά.

Αξιοσημείωτο, ότι τόσο το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος όσο και η αντιπολίτευση εξέφρασαν λύπη για την κατάληξη της συνεδρίας. Από πλευράς της η Κυβέρνηση, επειδή υπήρξε προσπάθεια να επιβληθούν οι απόψεις της πλειοψηφίας στον Πρόεδρο, κατά παράβαση των κανόνων του Εθνικού Συμβουλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της. 

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Διάσταση Προέδρου – Εθνικού Συμβουλίου

Αυτό που διαπιστώθηκε μέσα από τις πρόσφατες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου είναι η διάσταση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση και της χθεσινήςς, τελευταίας, ολοήμερης συνεδρίας του Σώματος. 

«Είναι καλά γνωστό ότι δεν προβαίνω σε δηλώσεις μετά τις συνόδους του Εθνικού Συμβουλίου. Αν το πράττω σήμερα είναι γιατί διαπιστώνω με λύπη μου ότι ύστερα από τέσσερις μέρες προσπάθειας να υπάρξει ένας διάλογος, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι, πέραν των μονολόγων, είναι και η διάσταση μεταξύ κοινού ανακοινωθέντος της 18ης Σεπτεμβρίου 2009 και των όσων μέσα από τις προτάσεις του κατέθεσε ο Πρόεδρος, το λεγόμενο περίγραμμα με τις συγκλίσεις» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Υπάρχει συνεπώς μια διάσταση μεταξύ Προέδρου και πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε. 

Ανέφερε πως «αυτό που απαιτείται είναι να συνειδητοποιήσει ο Πρόεδρος ότι οι επόμενοι χειρισμοί θα πρέπει να είναι αρκούντως προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε περαιτέρω αυτοπαγιδεύσεις, οι οποίες εν πάση περιπτώσει δεν θα αποτελούν και δέσμευση του όποιου θα ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση».
Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Εκλεισε άδοξα ο κύκλος συνεδριάσεων 

Αδοξα έκλεισε, κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, και αυτός ο κύκλος συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τον οποίο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από επουσιώδη ζητήματα, όπως είπε. Ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος ότι μέσα από το περίγραμμα λύσης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβιάζονται οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

«Ακόμη ένας κύκλος συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο έχει κλείσει άδοξα, χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς καρπούς. Οι συνηθισμένοι μονόλογοι, παρελθοντολογία και συζήτηση πάνω σε επουσιώδη ζητήματα και όχι στα ουσιαστικά» είπε ο Μάριος Καρογιάν, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για την εξέλιξη αυτή. 

Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς και τις θέσεις όπως προβάλλονται και προωθούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ είχε ετοιμάσει έγγραφο με επιπρόσθετα στοιχεία για το τι πρέπει να γίνει, για να το καταθέσει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πράγμα που ωστόσο δεν έπραξε γιατί, όπως είπε ο Πρόεδρος του κόμματος, έκρινε ότι η συνεδρία δεν προσφέρονταν για να κατατεθεί το έγγραφο. 

Είπε ωστόσο ότι το έγγραφο θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, συνοδευόμενο από δεύτερο έγγραφο στο οποίο θα τεκμηριώνεται η θέση του ΔΗΚΟ ότι «οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, μέσα από τις προτάσεις με το περίγραμμα λύσης, μέσα από τις προτάσεις του Προέδρου και μέσα από τις συγκλίσεις για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους, παραβιάζεται και καταστρατηγείται». 

«Ως ΔΗΚΟ μέσα από αυτή τη συζήτηση και μέσα από αυτό το κλίμα, προσπαθήσαμε στο τέλος να δώσουμε τη δυνατότητα, αν ήταν δυνατό, να υπάρξει τουλάχιστον ένας μίνιμουμ παράγοντας σύγκλισης» και να εκδώσει το Εθνικό Συμβούλιο ένα κοινό ανακοινωθέν, «στηριζόμενο σε μίνιμουμ συγκλίσεις ή αποδεκτές τουλάχιστον από όλους μας», αλλά δυστυχώς, είπε, «δεν έχει υιοθετηθεί από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου». 

«Είναι λυπηρή αυτή η κατάσταση. Την ώρα που ο τόπος χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, την ώρα που οι κίνδυνοι προβάλλουν, την ώρα που υπάρχουν εξελίξεις δυσοίωνες για την πλευρά μας, εμείς φαίνεται ότι έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίζουμε να συζητάμε με αυτό τον τρόπο και με αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, για να προσθέσει ότι «αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού». 

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, θα προσπαθήσει μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του να συμβάλει δημιουργικά και ουσιαστικά, αλλά απ’ εκεί και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Κυπριακού και την κύρια ευθύνη των αποφάσεων, των επιλογών και των προσανατολισμών του. 

Σε ερώτηση για διαφωνίες που προέκυψαν στην πρωινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, γύρω από το θέμα της ενημέρωσης των μελών του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μάριος Καρογιάν απάντησε ότι όταν ρωτήθηκε σχετικά στο Εθνικό Συμβούλιο είπε πως «ο Πρόεδρος ξέρει καλύτερα. Ο ίδιος ξέρει πόσο μας ενημέρωνε και πότε».

Είπε ακόμα ότι στο Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε πως «συνειδητά» σταμάτησε να συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο, γιατί το θεωρεί «αποικιοκρατικό κατάλοιπο και απηρχαιωμένη πρακτική». 

«Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς το θεσμό, αλλά και η στενή και αρμονική συνεργασία όπως πρέπει να υπάρχει στο πολίτευμά μας, μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους και δεν νομίζω να έδωσα αφορμή σε κανένα να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό μου το σεβασμό και αυτή μου την εκτίμηση και προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και προς το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Για αποφάσεις-θέσεις πλειοψηφίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Για απόφαση-θέση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) ότι το περίγραμμα λύσης, που κατετέθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μέλη του ΕΣ αντίκειται με το ομόφωνο κοινό ανακοινωθέν του ΕΣ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2009, έκανε λόγο εξερχόμενος από τη συνεδρία του Σώματος, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε λύπη για το ότι «δεν υπήρξε ως κατάληξη μιας τετραήμερης συνόδου του ΕΣ μια ομόφωνη τοποθέτηση για το δέον γενέσθαι για τις άμεσες εξελίξεις αλλά και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές στο Κυπριακό».

Ανέφερε ωστόσο ότι η πλειοψηφία του ΕΣ κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα και ορισμένες θέσεις, όπως το ότι «το περίγραμμα λύσης, που κατετέθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μέλη του ΕΣ και το οποίο είχε συμφωνηθεί, όπως ελέχθη, με την τουρκική πλευρά, αντίκειται με το ομόφωνο κοινό ανακοινωθέν του ΕΣ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2009».

Δήλωσε ακόμη ότι μετά από σχετική εισήγηση της ΕΔΕΚ «οι 4 ελευθερίες που έχει συμφωνηθεί να απολάβουν οι Τούρκοι υπήκοοι βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία του ΕΣ, η οποία θεωρεί ότι πρέπει αυτή η πρόταση πρέπει να αποσυρθεί».

Ο Γιαννάκης Ομήρου συνέχισε λέγοντας ότι μια τρίτη, ομόφωνη αυτή τη φορά, τοποθέτηση του ΕΣ είναι ότι «προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή που εν πάση περιπτώσει δεν οδήγησαν σε λύση παρέχουν το δικαίωμα στο διαπραγματευτή να τις αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά τις θέσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων ο Πρόεδρος δεν δεσμεύεται να αποσύρει τις προτάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι το ΕΣ είναι συμβουλευτικό σώμα, «εκεί που υπάρχει ομοφωνία ο Πρόεδρος δεσμεύεται, εκεί όπου δεν υπάρχει ομοφωνία δεν δεσμεύεται». Ανέφερε ωστόσο πως όταν υπάρχει μια καταπληκτική πλειοψηφία που τεκμαίρεται ότι εκφράζει και την πλειοψηφία του λαού, τότε θα πρέπει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνεκτιμήσει αυτό το δεδομένο και να το λάβει σοβαρά υπόψη.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια πολύ έντονη συζήτηση του ιδίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρωινή σύνοδο του ΕΣ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι βασικό του μέλημα, τόσο ως πολιτικό πρόσωπο όσο και ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι να τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τους θεσμούς και το Σύνταγμα.

«Ελέχθη από τον Πρόεδρο ότι δεν ενημερώνει το σημερινό Πρόεδρο της Βουλής όπως και τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής, είτε γιατί θεωρεί ότι του ασκούμε κριτική, είτε γιατί δεν παρευρισκόμαστε, είπε σε κάποια στιγμή, στις αναχωρήσεις του στο αεροδρόμιο για το εξωτερικό. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω εκτός από το να εκφράσω τη λύπη μου. Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα μου με σεβασμό απόλυτο προς τους θεσμούς διότι αυτό θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων των θεσμικών πολιτειακών παραγόντων, του ανώτατου θεσμικού πολιτειακού παράγοντα της χώρας μη εξαιρουμένου» πρόσθεσε.

Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ: Η κατάληξη της συνεδρίας του ΕΣ δεν προσφέρει αισιοδοξία

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάληξη των πολυήμερων συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ)», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνεδρία του Σώματος, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δημήτρης Συλλούρης, «η κατάληξη δεν ήταν τέτοια που να προσφέρει αισιοδοξία».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ δήλωσε ότι κατά πλειοψηφία το Εθνικό Συμβούλιο, εκτός του ΑΚΕΛ, στήριξε τη θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για απόσυρση της πρότασης οι Τούρκοι πολίτες να απολαμβάνουν τις 4 βασικές ελευθερίες.

Πρόσθεσε πως με την ίδια πλειοψηφία το ΕΣ στήριξε την πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ «ότι το περίγραμμα που έδωσε ο κ. Χριστόφιας δεν συνάδει με την ομόφωνη απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2009».

«Ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι πρόνοιες που δεν γίνονται αποδεκτές, υπάρχει η ευχέρεια να αποσυρθούν, σε ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα το οποίο κατά την άποψη μου απαντά σε όσους υποστηρίζουν πως αν αποσύρουμε προτάσεις θα εκτεθούμε» πρόσθεσε καταλήγοντας.

ΓΓ Οικολόγων: Οι χειρισμοί Προέδρου δεν συνάδουν με τις αποφάσεις του 2009


Οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συνάδουν με το πνεύμα και το γράμμα του κοινού ανακοινωθέντος του Σεπτεμβρίου του 2009, δήλωσε η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, εξερχόμενη από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ), η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε παράλληλα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτή την τετραήμερη συνεδρία απέτυχε να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις των μελών του ΕΣ» και αυτό, όπως πρόσθεσε, «παρά το ότι διαφαινόταν ότι υπήρχαν 4-5 θέματα όπου υπήρχε η δυνατότητα κατάληξης σε ένα κοινό ανακοινωθέν».

«Πιστεύουμε και λυπούμαστε γι’ αυτό πραγματικά, γιατί φαίνεται ότι δεν είχε την πρόθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν τουλάχιστο σε αυτά τα 4-5 βασικά θέματα» συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος: Υπάρχουν διαφωνίες 

Την προσήλωση του στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «από τη συνεδρία γίνεται σαφές ότι υπάρχουν διαφωνίες στο Κυπριακό και στους χειρισμούς».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τετραήμερη συνεδρία του ΕΣ άκουσε με προσοχή τα μέλη του Σώματος» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Στέφανος Στεφάνου, για να προσθέσει ότι κατά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφενός επαναβεβαίωσε την προσήλωση του στο κοινό ανακοινωθέν της 18ης Σεπτεμβρίου 2009 και αφετέρου τεκμηρίωσε ότι οι προτάσεις και οι χειρισμοί του στο Κυπριακό συνάδουν πλήρως με τις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των ΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 αλλά και πως ο Πρόεδρος θα συνεχίσει επίσης τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αρνητικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αποτυχία του ΕΣ το γεγονός ότι δεν «υπάρχει κοινή συνισταμένη για τα περαιτέρω», ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι πολιτικές δυνάμεις διατύπωσαν τις θέσεις τους όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος με επιχειρήματα και συγκεκριμένες αναφορές τεκμηρίωσε τις θέσεις του αναφορικά με τους χειρισμούς και την πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό.

«Θεωρούμε ότι θα έπρεπε κανονικά να επαναβεβαιωθεί από μέρους του Σώματος το κοινό ανακοινωθέν του 2009, αυτό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δυστυχώς επικράτησαν άλλες απόψεις» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές πολιτικών αρχηγών ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται σε διάσταση με την πλειοψηφία του ΕΣ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι το ΕΣ ήταν και είναι συμβουλευτικό σώμα το οποίο «δεν παίρνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία», υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρχαν και Πρόεδροι της Δημοκρατίας που έλεγαν «εγώ δεν θα μιλήσω, θα ακούσω με προσοχή τα μέλη του ΕΣ και ανάλογα θα αποφασίσω για το τι δέον γενέσθαι».

«Αλλωστε ο λαός ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν ψηφίζει Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο είναι συμβουλευτικό σώμα» πρόσθεσε, αναφέροντας ωστόσο ότι πάντοτε ο Πρόεδρος «ακούει με προσοχή το ΕΣ και συζητά με τα μέλη του ΕΣ τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν αυτό που μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι ότι η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει «κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ΕΣ» που λήφθηκαν σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχουν κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ΕΣ, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει ομοφωνία το Σώμα λειτουργεί ανάλογα, σε αντίθετη περίπτωση ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί, προωθεί και εφαρμόζει την πολιτική του η οποία στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο εκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια.

«Αυτή είναι και η δέσμευση προς το λαό» πρόσθεσε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει αναφορές από το νυν αλλά και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής ότι δεν ενημερώνονταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει όλους πολύ συγκεκριμένα και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο».

Λύπη εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Λύπη για την απουσία κοινής απόφασης των πολιτικών κομμάτων στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ), που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, εξέφρασε εξερχόμενος από τη συνεδρία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη και για το ότι, όπως είπε, μετά από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν η Βουλή να διαδραματίσει το ρόλο της κυβερνώσας, «σήμερα επιχειρήθηκε το ΕΣ να λειτουργήσει με τρόπο εντελώς έξω από τα πλαίσια και τους κανονισμούς στη βάση των οποίων λειτουργεί».

«Επιχειρήθηκε δηλαδή να επιβληθεί η άποψη κάποιων κομμάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε κόμματα ακόμα και εκεί που υπήρχαν διαφορετικές απόψεις» όπως εξήγησε, προσθέτοντας πως «είναι πολύ καλά γνωστό το πώς λειτουργεί το ΕΣ, ότι αν δηλαδή δεν υπάρχει ομοφωνία, τότε καμία απόφαση δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς θεωρεί «ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στη βάση των διαχρονικών αποφάσεων της ε/κ κοινότητας και των διαχρονικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Δήλωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε σήμερα ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Σεπτεμβρίου του 2009, το οποίο, όπως πρόσθεσε, παρέχει τη βάση πάνω στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία και η ε/κ πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια της για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Εξέφρασε ακόμη λύπη και για το ότι «θέσεις», όπως είπε, «που απορρίπτονται από την τουρκική πλευρά και για τις οποίες επιρρίπτονται ευθύνες από τη διεθνή κοινότητα στην τουρκική πλευρά για αδιαλλαξία, καταβάλλεται προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις για να τις απορρίψει πρώτα η ε/κ πλευρά», αναφέροντας πως «μια τέτοια συμπεριφορά, όχι απλά και μόνο δεν θα δυσκολέψει την τουρκική προσπάθεια, αντιθέτως θα την διευκολύνει για να περάσει τα μηνύματά της στη διεθνή κοινότητα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις «να προβληματιζόμαστε», κατά την έκφραση του, «για το τι προτάσεις υποβάλλουμε».

«Οι όποιες προτάσεις υποβάλλονται από την ε/κ πλευρά πρώτα και κύρια θα πρέπει πρώτα και κύρια να στοχεύουν στην αποδυνάμωση της τουρκικής προπαγάνδας και την ίδια στιγμή να είναι προτάσεις που μας φέρνουν βήματα πιο κοντά στη λύση και όχι πιο κοντά στη διχοτόμηση» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια να περάσει το μήνυμα τόσο προς τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και προς το λαό γενικότερα, ότι επιβάλλεται το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξει μόνιμη και σταθερή ειρήνη και θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Ερωτηθείς γιατί διαφωνούν τα άλλα κόμματα και κατά πόσο έχουν κάποιο λόγο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατ’ επανάληψη το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί, «είναι προφανές ότι κάποιοι διαφωνούν με αυτή καθεαυτή τη συμφωνημένη βάση για λύση στο Κυπριακό».

«Θα ήταν ευχής έργο να το πουν καθαρά στον κυπριακό λαό όλοι αυτοί που διαφωνούν. Απ’ εκεί και πέρα το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι κακό. Κακό είναι όταν υπάρχει επιμονή η οποία αν υλοποιηθεί στο τέλος θα διευκολύνει την τουρκική προπαγάνδα και δεν θα τη δυσκολέψει» συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει σε αναφορές από αρχηγούς άλλων κομμάτων ότι το περίγραμμα λύσης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συνάδει με το κοινό ανακοινωθέν του ΕΣ της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρωινή σύνοδο του ΕΣ πολύ τεκμηριωμένα κατέδειξε ότι αυτό το οποίο λέγεται από τα πολιτικά κόμματα δεν ευσταθεί. Και το έχει καταδείξει πολύ τεκμηριωμένα, με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις»

Ανέφερε τέλος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πλαίσιο θέσεων που έχει ετοιμάσει η ε/κ πλευρά ότι «είναι ένα περίγραμμα θέσεων, δεν είναι οι εξαντλητικές θέσεις της ε/κ πλευράς».

«Οταν πας για διαπραγμάτευση δεν θέτεις όλες τις εξαντλητικές σου θέσεις πάνω στο χαρτί αλλά αφήνεις πολλά περιθώρια στον εαυτό σου να διαπραγματευτείς. Αυτό έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» κατέληξε.

Μάχες στην πρωινή συνεδρία
Επεισοδιακή ήταν πρωινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία συνοδεύτηκε από ένταση, αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και παρ’ ολίγον διακοπή, λόγω προσωρινής αποχώρησης της ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννας Παναγιώτου.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εισηγήθηκε αναβολή της συνεδρίας και σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου άλλη μέρα. Τελικά αποφασίστηκε όπως η συνεδρίαση συνεχιστεί κανονικά στις 4:30 το απόγευμα.

Αφορμή για την ένταση αποτέλεσε δευτερολογία του προέδρου Χριστόφια, με την οποία επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέγνωσε κείμενο που απαντούσε σημείο προς σημείο στις επικρίσεις που δέχθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση. Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει τα παράπονα του για τις συνεχείς, όπως είπε, επικρίσεις και κατηγορίες. Άφησε μάλιστα αιχμές για σκοπιμότητες.

Τα πνεύματα μάλιστα οξύνθηκαν όταν ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας δεν άφησαν πλήρη αρχεία και πρακτικά και σε παρέμβασή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως αν βρεθούν τα πρακτικά, «θα γίνει αποκαθήλωση πολλών». 

Τότε ήταν που παρενέβη ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας τον Πρόεδρο να απαντήσει κατά πόσον ενημερωνόταν γραπτώς και προφορικώς από τον Γλαύκο Κληρίδη, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Βουλής. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να είπε ότι είχε ενημέρωση, την οποία απέδωσε στις καλές του σχέσεις με τον Γλαύκο Κληρίδη, σε αντίθεση, όπως χαρακτηριστικά είπε, με τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος τον λοιδορεί και τον κατακρίνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, διερωτόμενος γιατί να τον ενημερώνει. 

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Γ.. Ομήρου, ο οποίος απάντησε χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο Χριστόφια, «αυτός είναι ο σεβασμός σου προς τους θεσμούς. Ιδού πως τους αντιλαμβάνεσαι».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, φέρεται να είπε ότι επίσης δεν τύγχανε ενημέρωσης όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας επέκρινε τη συμπεριφορά Ομήρου και Καρογιάν, λέγοντας ότι ποτέ δεν τον προϋπαντούν στο αεροδρόμιο όταν επιστρέφει από αποστολές, όπως έπραττε ο ίδιος ως πρόεδρος της Βουλής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"