Κριτήρια ΟΥΕΦΑ: Δύσκολα τα πράγματα για ΑΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση

Πραγματοποιήθηκε χθες η ετήσια παρουσίαση / συνάντηση των κριτηρίων UEFA για την ποδοσφαιρική περίοδο 2012/2013.
 
Η συνάντηση έγινε στην παρουσία αξιωματούχων της ΟΥΕΦΑ, ενώ σημειώνουμε και την παρουσία του κ. Γιώργου Δημητρίου, υπεύθυνου κριτηρίων της ΕΠΟ.
 
Ο κ. Δημητρίου στην παρέμβαση του αναφέρθηκε γενικότερα στα προβλήματα που οδήγησαν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση με την ευχή να διδαχτούμε και να αποφύγουμε τις ίδιες συνέπειες.
 
Ο υπεύθυνος κριτηρίων της ΚΟΠ κ. Νίκος Νικολάου πριν αρχίσει η σημερινή παρουσίαση, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Ομοσπονδία πέρασε με επιτυχία των έλεγχο Οκτωβρίου από την ΟΥΕΦΑ.
 
Εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ήταν σαφής:
 
«Περάσαμε αρκετές φορές τις εξετάσεις με επιτυχία και στόχος της ΚΟΠ είναι να συνεχίσει να τις περνά με την ίδια επιτυχία και μπροστά στα έντονα ερωτήματα που πολλές φορές έχουν τεθεί ενώπιον μας, σημειώνουμε ότι τα οποιαδήποτε όρια ανοχής με σκοπό να βοηθηθούν τα σωματεία μας, ήταν εντός των κανονισμών.
 
Δεν έχει  διάθεση η ΚΟΠ να μπει σε επιτήρηση ούτε να έρθει εδώ η ΟΥΕΦΑ για να αρχίσει επιπρόσθετους ελέγχους.
 
Τα Σωματεία βρίσκουν τους τρόπους για αναβολές πληρωμών και αυτή η πρακτική έχει βοηθήσει και συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που έτυχε της προσοχής της ΟΥΕΦΑ και το επεξεργάζεται για το πώς και με ποιο τρόπο θα κλείσει την πόρτα».
 
Ο κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης  ακολούθως αναφέρθηκε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.
 
«Από τα τέσσερα Σωματεία που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα και θα κριθούν τα τρία ευρωπαϊκά εισιτήρια, με εξαίρεση το ΑΠΟΕΛ και δεν το λέμε για να το εκθειάσουμε, για τα υπόλοιπα υπάρχει κίνδυνος.
 
Είναι εμφανές ότι υπάρχει μεγάλο κονδύλι που οφείλουν τα Σωματεία μας προς τον φόρο εισοδήματος και τις κοινωνικές ασφαλίσεις και δεν μπορεί κανένα Σωματείο να περάσει τα κριτήρια χωρίς να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του προς το κράτος.
 
Θα είναι μια άσχημη μέρα για το ποδόσφαιρο μας αν Σωματεία κερδίσουν έξοδο τους στην Ευρώπη μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και δεν μπορέσουν να λάβουν μέρος σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.
 
Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε το όλο θέμα με το Υπουργείο Οικονομικών, με ανθρώπους που καταλαβαίνουν από ποδοσφαιρικά Σωματεία με σκοπό να βρούμε τη φόρμουλα της διαδικασίας για πληρωμή των χρεών.
 
Έγινε κατανοητό ότι η χώρα περνά κρίση και  πρέπει να καταλάβουν και τα Σωματεία τις δυσκολίες. Πέρσι καταλήξαμε σε διακανονισμό για τα προηγούμενα χρέη προς το κράτος, όμως ελάχιστα Σωματεία ανταποκρίθηκαν.
 
Δεν θα μπούμε στη διαδικασία για να αναφέρουμε τι δίνει και τι παίρνει το ποδόσφαιρο από το κράτος, αν και έγινε μια τέτοια έρευνα το 2004 που έδειξε ότι τα Σωματεία προσφέρουν πολλά».
 
Ο κ. Κουτσοκούμνης στον επίλογο του τόνισε και τα εξής:
 
«Μας ενοχλεί όταν βλέπουμε φανατισμό στις κερκίδες. Οι οπαδοί πρέπει να καταλάβουν όταν ωθούν τα πράγματα για την κατάκτηση μιας νίκης ποιο μπορεί να είναι το τίμημα της. Πρέπει να νοιάζονται για τα Σωματεία και την επιβίωση τους.
 
Μας ενοχλεί η ανταλλαγή επιθέτων από αέρος μεταξύ των παραγόντων των ομάδων μας.
 
Μας ενοχλεί γιατί το ποδόσφαιρο μας έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να επιλύσει».
 
Θεαματική άνοδος
Ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ κατά τη διάρκεια της ανάλυσης του αναφέρθηκε στα συν και τα πλην που καταγράφονται στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
 
Η Κύπρος από την 20η θέση της κατάταξης ανέβηκε στην 14η θέση (αναφέρθηκε στην πορεία του ΑΠΟΕΛ) και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια εφόσον συνεχιστεί η αξιόλογη παρουσία ομάδων μας στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, θα φτάσει στην 14η θέση που δίνει δεύτερο εισιτήριο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Η αξιολόγηση της ΟΥΕΦΑ δείχνει σταθερή αυξητική τάση της παρουσίας φιλάθλων στους αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Serton Perry, η διάθεση εισιτηρίων στην τιμή των 20 ευρώ αποτελεί σταθερό εισόδημα στα Σωματεία μας και σε αυτή την κατηγορία βρισκόμαστε στην έβδομη θέση.
 
Στα αρνητικά καταγράφεται το ψηλό ποσοστό παρουσίας ξένων ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα μας που το φέρνουν στην πρώτη θέση.
 
Συγκεκριμένα το 70% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις ομάδες μας προέρχονται από το εξωτερικό, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 35%. Η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών προέρχεται από την Πορτογαλία, την Βραζιλία και την Ελλάδα.
 
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε έρευνα για το ύψος των ποδοσφαιριστών και σε αυτή την κατηγορία στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία, ενώ η Κύπρος βρίσκεται μόλις πάνω από την τελευταία θέση.
 
Η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από τα νούμερα που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ και αφορούν τον οικονομικό τομέα.
 
Το χρέος των ομάδων μας σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκε κατά δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Πέρσι τέτοιο καιρό η έρευνα έδειξε χρέος 46 εκ. και φέτος φτάσαμε στα 61 εκ. τη στιγμή που τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 10%.
 
Περισσότερα από δέκα σωματεία οι υποχρεώσεις τους υπερβαίνουν το ενεργητικό τους και οι μισές ομάδες ξοδεύουν περισσότερο από το 100% του προϋπολογισμού τους αποκλειστικά για λειτουργία του ποδοσφαιρικού τους τμήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"