Χριστόφιας: Ευοίωνες οι προοπτικές της οικονομίας

«Παρά τις άδικες υποβαθμίσειες»
Οι προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας θεωρούμε ότι είναι ευοίωνες παρ’ όλες τις άδικες υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. 

Σε χαιρετισμό του στην απονομή του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2010, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η διαχρονική ανάπτυξη της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποδεδειγμένη ικανότητα και στο δυναμισμό πολλών κυπριακών επιχειρήσεων». 

«Μέσα από τη δημιουργική τους προσπάθεια», πρόσθεσε, «οι Κύπριοι επιχειρηματίες μεταφέρουν το μήνυμα πως μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες γιατί διαθέτουν αποφασιστικότητα, ικανότητα προσαρμογής, διορατικότητα και πάνω από όλα διάθεση για σκληρή δουλειά». 

Σημείωσε ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας σήμερα καλείται να εργαστεί μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κατορθώνει με το δημιουργικό της πνεύμα και το δυναμισμό της να αξιοποιεί αποτελεσματικά τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται. Πάντοτε βέβαια σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και στήριξης από το κράτος». 

«Είναι ενδεικτικό του δυναμισμού αυτού το γεγονός ότι οι συνολικές εξαγωγές της χώρας μας έχουν σταδιακά αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα να αγγίζουν σήμερα τα 1.40 δις σε σχέση με το 1.14 δις του 2010 και τα 970 εκ. του 2009», συμπλήρωσε. 

Επεσήμανε ότι «με την παγκοσμιοποίηση η οικονομική δραστηριότητα έχει πλέον διεθνοποιηθεί σε πρωτοφανή κλίμακα. Οι διασυνδέσεις και οι εξαρτήσεις των οικονομιών έχουν πολλαπλασιαστεί ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και επενδύσεων». 

Όπως είπε, «το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Κύπρος σήμερα είναι ακριβώς ενδεικτικό αυτής της διεθνοποίησης έκφραση της οποίας είναι η άρση του προστατευτισμού. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένουμε να έχει αποτελέσματα στην πράξη και θετικό αντίκτυπο στην Κυπριακή οικονομία». 

«Μέσα σε αυτό το νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», συνέχισε, « η επιχειρηματική δραστηριότητα αποκτά ένα αυξανόμενο διασυνοριακό χαρακτήρα, με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του εμπορίου και των επενδύσεων». 

«Δημιουργεί όμως και νέες προκλήσεις και κινδύνους που καλείται να υπερβεί. Είναι φανερές οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας από εξωγενείς παράγοντες και τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στις οικονομίες χωρών της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας», πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «οι προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας θεωρούμε ότι είναι ευοίωνες παρ’ όλες τις άδικες υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Αυτό», είπε, « δεν τον βασίζουμε σε δικούς μας ευσεβοποθισμούς αλλά στα αντικειμενικά δεδομένα της εξεύρεσης σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, στα μέτρα που έχουμε πάρει για νοικοκύρεμα της οικονομίας μας και στο σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται σήμερα». 

«Τις ευκαιρίες αυτές μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες καλείται να αξιοποιήσει ο επιχειρηματικός μας κόσμος και γι’ αυτό θα ήθελα, για μια ακόμα φορά, να υπογραμμίσω την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων μας για αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε νέες αγορές», ανέφερε.

Αυτό, πρόσθεσε, « θα οδηγήσει στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας, στην αύξηση των επενδύσεων στους τομείς της Υψηλής Τεχνολογίας, στην αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, της εξειδίκευσης και της εκπαίδευσης». 

Είπε, επίσης, ότι «οι προκλήσεις των καιρών επιβάλλουν όπως όλοι μαζί, Κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενοι, επιστρατεύσουμε τα στοιχεία εκείνα που στο παρελθόν μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε μεγαλύτερες δυσκολίες, ούτως ώστε η αναπτυξιακή μας πορεία να συνεχιστεί απρόσκοπτη». 

«Η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες, η ενθάρρυνση της βιομηχανίας μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας, η διεθνής οικονομική συνεργασία, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγή και στην εμπορία, είναι καθοριστικοί παράγοντες, που προσδιορίζουν το οικονομικό μας μέλλον», πρόσθεσε. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε, «οι νέες στρατηγικές προσεγγίσεις στον τομέα του προγραμματισμού της παραγωγής, η εκσυγχρονισμένη οργάνωση, η συνεχής τεχνολογική αναβάθμιση, η συγκράτηση του κόστους παραγωγής και η αυξημένη παραγωγικότητα, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα διασφαλίσουν την επιτυχία τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο εθνικό επίπεδο». 

«Κύριος στόχος της Κυβέρνησης», είπε, « ήταν και παραμένει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου. Για τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος και των αναγκαίων υποδομών που θα βοηθήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και να ανταποκριθούν θετικά στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται». 

Εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι «με τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα, με τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση των κοινωνικών εταίρων, με τη δυναμικότητα και την ευελιξία του επιχειρηματικού μας κόσμου και με συνειδητή προσπάθεια για διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης, ιδιαίτερα στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας, θα συνεχίσουμε την πορεία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών μας». 

«Η Κυβέρνηση από την πλευρά της», πρόσθεσε, « είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την υγιή, την καινοτόμο, την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην οικονομική κρίση, αλλά και το στοίχημα της επόμενης μέρας για την κυπριακή οικονομία». 

Σημείωσε ότι «η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η πρωτοβουλία και η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της πράσινης ανάπτυξης, μπορούν να αποτελέσουν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. 
Βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και διεύρυνσης των πλεονεκτημάτων που η Κύπρος έχει να προσφέρει στους ξένους επιχειρηματίες, αξιοποιώντας ακόμα περισσότερο τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, καθώς και τη συμμετοχή της στα Ευρωπαϊκά δρώμενα», συμπλήρωσε. 

«Ως παράδειγμα προς μίμηση και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τους υπόλοιπους τομείς, αναφέρω τις επαγγελματικές υπηρεσίες που έχει να προσφέρει η Κύπρος. Υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλες ανεπτυγμένες χώρες», είπε. 

Ο τομέας των υπηρεσιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα δυναμικό και συνεχώς ανερχόμενο κλάδο, με αποτέλεσμα κυπριακοί οίκοι προσφοράς υπηρεσιών να εξάγουν υπηρεσίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής». 

Καταλήγοντας, συνεχάρη θερμά τις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα με το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών και τους ευχήθηκε σταθερή πρόοδο στις δραστηριότητές τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"