«Παραγωγική» συνάντηση Αναστασιάδη-Καρογιάν

Ο Καρογιάν δεν απέκλεισε στήριξη Αναστασιάδη – Τι προνοεί το «εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα» του ΔΗΣΥ.
 
Συνάντηση με φόντο της Προεδρικές εκλογές του 2013 είχαν χθες στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Νίκος Αναστασιάδης επέδωσε προγραμματικές προτάσεις στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα έχει σήμερα παρόμοια συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

ΤΟ ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Μάριο Καρογιάν, θα μελετήσει τις προτάσεις που του επέδωσε ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού με στόχο μια ειλικρινή αναζήτηση σημείων σύγκλισης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση ήταν συνέχεια της πρωτοβουλίας του ΔΗΚΟ αλλά και μιας δικής μας πρόθεσης να καταστήσουμε κοινωνούς τα κόμματα της ευρύτερης αντιπολίτευσης των δικών μας θέσεων όσον αφορά το εθνικό πρόβλημα και γενικότερα ένα περίγραμμα προγραμματικών θέσεων.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ θα ετοιμάσει τις δικές του προτάσεις, το ίδιο και οι πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στην αντιπολίτευση «και αυτό που θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον είναι να ανιχνεύσουμε τη δυνατότητα ενός ενιαίου ριζοσπαστικού κυβερνητικού προγράμματος που θα μπορέσει να βοηθήσει υγιείς συνεργασίας για το ευρύτερο καλό του τόπου».

Στη δική του δήλωση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι συνέχισαν τις συζητήσεις για επίτευξη μιας ευρείας εθνικής συνεννόησης με προγραμματικό περιεχόμενο. Η συζήτηση, ανέφερε, θα ήταν περισσότερο παραγωγική αν δεν είχε προηγηθεί η μονομερής απόφαση του ΔΗ.ΣΥ. για τον υποψήφιο πρόεδρο και αν είχε, αντί αυτού, γίνει δεκτή η δική μας πρόταση, η επιλογή ενός υποψηφίου προέδρου κοινής αποδοχής να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συζητήσεων επί της ουσίας των πιθανών προγραμματικών συγκλίσεων.

Ανέφερε ωστόσο ότι «οι αποφάσεις όμως του ΔΗ.ΣΥ. είναι σεβαστές, διότι ουδείς μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα οποιουδήποτε κόμματος να κάνει τις επιλογές του».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι θα μελετήσουν τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης σε μια ειλικρινή αναζήτηση σημείων σύγκλισης. Είπε επίσης ότι ήδη το ΔΗΚΟ επεξεργάζεται τις δικές του τελικές θέσεις για την ατζέντα της διακυβέρνησης «υπό το πρίσμα των οποίων θα αξιολογήσουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων», προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα καταστήσουν δημόσιες τις θέσεις αυτές.

Κριτήριο μας πάντα, συνέχισε, παραμένει η δημιουργία ενός αξιόπιστου συνασπισμού εξουσίας, που με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δίκαιης επίλυσης του κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν απομακρύνονται τα δύο κόμματα με την εξαγγελία του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι έχουμε πει τη θέση μας εδώ και αρκετό καιρό, είχαμε δώσει τη δική μας στρατηγική πλατφόρμα πώς βλέπαμε να αντιμετωπίζαμε την όλη διαδικασία και το κάθε κόμμα έχει την αυτονομία του και παίρνει τις αποφάσεις του.
Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του σε ό,τι αφορά την αναζήτηση και τη διερεύνηση εκείνων των προγραμματικών συγκλίσεων που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση ενός οράματος που αξίζει στον κυπριακό λαό, με σαφή και σταθερό στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων, αν είναι δυνατό, για τη δημιουργία ενός ευρύτατου συνασπισμού δυνάμεων, στη βάση ξεκάθαρων προγραμματικών συγκλίσεων, που θα δίνει ελπίδα και προσδοκία στον κυπριακό λαό ότι μέσα από τις θυσίες, μέσα από τη διαχείριση των προβλημάτων μπορεί να αναμένει καλύτερες μέρες τα επόμενα χρόνια.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να υπάρξουν αυτές οι ευρύτατες συναινέσεις, είπε. «Αν θα υιοθετηθεί ή θα εφαρμοστεί αυτό, επαφίεται σε πολλούς άλλους. Δεν επαφίεται μόνο σε εμάς», ανέφερε.

Σε παρατήρηση αν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξει στήριξη από τον πρώτο γύρο των εκλογών προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτήν την ώρα η προτεραιότητα είναι πώς είναι δυνατόν οι ευρύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ή με το ΔΗΚΟ, να εξευρεθούν οι κοινές συγκλίσεις. Αυτός ήταν ο στόχος που έθεσε το ΔΗΚΟ από την αρχή, τον υιοθετούμε, υπάρχουν βεβαίως και πολλά σωστά ελέχθη οι εσωκομματικές διαδικασίες της κάθε παράταξης, εδώ ίσως να υπάρχει μια διαφωνία, αλλά ξεπερνούμε το πρόβλημα και προχωρούμε μπροστά. Ο τόπος θέλει απαντήσεις στα προβλήματα και όχι δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων».

Αναφορικά με τον πρώτο γύρο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «αν υπάρξουν οι συνθήκες, αν διαμορφωθούν οι εξελίξεις τέτοιες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου συνασπισμού δυνάμεων στη βάση κοινού προγράμματος και συγκλίσεων και συναινέσεων, τότε γιατί όχι; Αφού στόχος είναι η αναζήτηση των ευρύτατων δυνατών συναινέσεων. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε γιατί όχι εκλογές πρώτου γύρου;”

Σε ερώτηση αν μετά τη δεύτερη συνάντηση τα δύο κόμματα έχουν ένα κοινό έδαφος σε θεμελιώδη ζητήματα όπως Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία και άλλα, ο κ. Καρογιάν είπε «εμείς δεν αποκρύψαμε ποτέ τις όποιες συγκλίσεις και τις όποιες διαφορές που υπήρχαν και υπάρχουν στις πολιτικές που ακολουθεί το κάθε κόμμα. Η απάντηση δεν πρέπει να είναι άσπρο – μαύρο. Αναμφίβολα με το ΔΗΣΥ υπάρχουν θέματα με τα οποία συμφωνήσαμε και συμφωνούμε, και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε και έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο διάλογος είναι η πιο σωστή διαδικασία» και μέσα από τη συζήτηση και τον αμοιβαίο προβληματισμό να εξαχθούν και τα σωστά συμπεράσματα.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Η παντογνωσία κανενός δεν είναι αρκετή για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα. Ο διάλογος είναι που από τούδε και στο εξής θα αποτελεί τον υγιή τρόπο διατύπωσης πολιτικών. Αν υπάρξει αλληλοσεβασμός και ουσιαστικός διάλογος, δεν υπάρχει και περίπτωση αδιεξόδων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"