Κορυφώνεται ο σάλος για τις Κεντρικές Φυλακές

Διατάχθηκαν  Ποινική και Πειθαρχική Έρευνα.- Κόντρες Ελίζας Σαββίδου και Λήδας Κουρσουμπά με τη Διεύθυνση των Φυλακών και την Αστυνομία.
Η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, μετά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που είχε χθες από τις 7.30 το πρωί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με όλους τους εμπλεκομένους.

Ο Λουκάς Λουκά παρουσιάστηκε αποφασισμένος να βάλει τάξη στο σωφρονιστικό ίδρυμα, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δύο ερευνών για όλα τα θέματα.

Εξάλλου, ανέφερε ότι ο κ. Τρυφωνίδης τυγχάνει της στήριξής του, συμπλήρωσε όμως ότι «οποιοδήποτε λάθος πρέπει να διορθώνεται» και ότι το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο πάνω σε αυτό το θέμα.
Ο Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι μίλησε με το Γενικό Εισαγγελέα και ζήτησε το διορισμό του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αντώνη Βασιλειάδη ως ερευνώντα λειτουργό για πειθαρχικά παραπτώματα και αδικήματα που έχουν διαπραχθεί.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Βασιλειάδη είναι έμπειρος και είπε ότι θα καλυφτεί όλο το φάσμα των αξιωματούχων των Κεντρικών Φυλακών, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας.
«Το συγκεκριμένο περιστατικό ( καταγγελία για βιασμό νεαρού) απλώς θα καταδείξει όλο το φάσμα των αξιωματικών και των δεσμοφυλάκων», είπε ο Υπουργός.  

Ο κ. Λουκά είπε επίσης ότι μίλησε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και ότι έχουν δοθεί οδηγίες για άμεση και γρήγορη ποινική διερεύνηση της υπόθεσης με αξιωματικό από το ΤΑΕ Αρχηγείου λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες, ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά. «Λαμβάνοντας υπόψη και την ενδιάμεση έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης και τις πληροφορίες που έχουν συλλεγεί, θα προχωρήσουμε μάλλον σε διαθεσιμότητες» είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των διαθεσιμοτήτων.
«Ο κ. Βασιλειάδης», συμπλήρωσε, «θα διοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή. Αυτό επιβάλλουν οι κανονισμοί της Δημόσιας Υπηρεσίας γιατί είναι λειτουργός από άλλη υπηρεσία και όχι του Υπουργείου. Την Παρασκευή αρχίζει η πειθαρχική έρευνα».

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές, ο κ. Λουκά είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, ενώ ορισμένα έχουν επιλυθεί.

«Το πρόβλημα που υπάρχει πάντα είναι ο υπερπληθυσμός αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι, και οι δεσμοφύλακες, ότι πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς στις Φυλακές», είπε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τρυφωνίδης τον ενημέρωσε για την πεποίθηση του περί συνεργασίας προσωπικού και φυλακισμένων για «εξόντωσή» του, ο κ. Λουκά απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι αυτός δεν είναι λόγος για να γίνονται τα λάθη που γίνονται, ή οι παραλείψεις, ή ακόμα και εσκεμμένες ενέργειες από οποιουσδήποτε - είτε από τη Διεύθυνση είτε από δεσμοφύλακες.

Οσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, συνέχισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι μόνο με την πιστή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας θα μπει τάξη στις Κεντρικές Φυλακές.
Ερωτηθείς αν υπήρξαν παραλείψεις στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Λουκά παρέπεμψε στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης από τον ερευνώντα λειτουργό. 

Σε ερώτηση αν ο κ. Τρυφωνίδης και η Διεύθυνση των Φυλακών έχουν τη στήριξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι «δεν μπορεί να μην έχει τη στήριξη», πρόσθεσε όμως ότι «οποιοδήποτε λάθος πρέπει να διορθώνεται».
Ο κ. Λουκά συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει στήριξη σε όλα τα καλά και σωστά, αλλά το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε εσκεμμένες ενέργειες.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για καταστροφή μαρτυριών και στοιχείων μέχρι την έναρξη της έρευνας, ο Υπουργός είπε ότι θα ληφθούν μέτρα και πρόσθεσε ότι η ποινική διερεύνηση θα διασφαλίσει ότι δεν θα αλλοιωθούν τεκμήρια.

Τέλος, ο κ. Λουκά είπε ότι δεν έχει υπάρξει καταγγελία για την υπόθεση βιασμού και ότι η Αστυνομία δεν έχει πάει σε καμία περίπτωση στις Φυλακές να τη διερευνήσει, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος έλαβε γνώση για το θέμα από την έκθεση της Επιτρόπου, επιστρέφοντας από ταξίδι στο εξωτερικό.

Οι δεσμοφύλακες

Εν τω μεταξύ, ο κλάδος προσωπικού φυλακών, με ανακοίνωση του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα «ατεκμηρίωτα», όπως τα χαρακτηρίζει, συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι, αναφορικά με τις κατηγορίες κατά της διεύθυνσης και του προσωπικού των φυλακών, η πτέρυγα 4 λειτουργεί ως πτέρυγα απομόνωσης και τοποθετούνται κρατούμενοι που υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ισχυρισμός των κρατουμένων ότι τους παρέχεται ελάχιστο φαγητό δεν ευσταθή αφού τα φαγητά μεταφέρονται σε ατομικές συσκευασίες από τα μαγειρεία σε πτέρυγες, συμπεριλαμβανομένης και της πτέρυγας 4».

Η Επίτροπος Διοικήσεως
Η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, σε χθεσινές δηλώσεις της, έκανε λόγο για σοβαρές αδυναμίες και πρόβλημα διαχείρισης στο σωφρονιστικό ίδρυμα, προσθέτονας ότι οι φυλακές είναι η μόνη υπηρεσία, η οποία κατά καιρούς προκαλεί προβλήματα στο έργο του γραφείου.

Αναφορικά με τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή των φυλακών, Γιώργου Τρυφωνίδη, ότι η Επίτροπος στην έκθεσή της έλαβε υπόψη μόνο τη θέση εγκληματιών, η Ελίζα Σαββίδου απάντησε αφενός ότι είναι ρατσιστικό ν΄αναφέρεται κάποιος σε ανθρώπους που πληρώνουν τα λάθη τους εκτίοντας την ποινή τους κατ' επανάληψη με αυτό το χαρακτηρισμό, και αφετέρου, ότι ο κ.Τρυφωνίδης πρέπει ν΄αντιληφθεί ότι το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκαν οι απόψεις του, δε σημαίνει ότι δεν λήφθηκαν υπόψη.

Επιπλέον, η κα Σαββίδου, αναφέρθηκε στο ρόλο που θα έπρεπε τουλάχιστον να διαδραματίζουν οι δεσμοφύλακες.

Η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού
Η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, εξ άλλου, επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία για μη διερεύνηση του περιστατικού, λέγοντας ότι η ίδια το ανέφερε στην Αστυνομία, η οποία όμως δεν προχώρησε στη διερεύνηση όταν επληροφορήθη ότι το φερόμενο ως θύμα βιασμού δεν ήταν ανήλικος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"