Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά: Τελετές θύμησης

Τοκιο: H Ιαπωνία απέτισε χθες  φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν, πριν από ένα χρόνο, τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 ετών.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ζωή σταμάτησε στις 14:46' τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011, καλύπτοντας με κύματα αρκετών δεκάδων μέτρων την ακτή.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε στα εμπορικά σημεία του Τόκιο και των μεγάλων πόλεων στη μνήμη των 19.000 νεκρών και αγνοουμένων. Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, και ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα μίλησαν σε μια τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο η οποία αναμεταδόθηκε  από την τηλεόραση σε όλη τη χώρα.

Αντιπυρηνικοί ακτιβιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στο Τόκιο, στην πόλη της Φουκουσίμα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ στις πληγείσες περιοχές οι επιζήσαντες άναψαν χιλιάδες κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της καταστροφής. Στο λιμάνι Ισινομάκι, το οποίο επλήγη από ένα τεράστιο κύμα, μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων μοίρασαν λουλούδια στις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου αυτές να τα αφήσουν στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων. 

Για τις οικογένειες 3.200 αγνοουμένων, επιτακτική προτεραιότητα παραμένει να βρεθούν οι σοροί των δικών τους και να αναπαυθούν εν ειρήνη. Στη νομαρχία Ιουάτε όπου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, 300 αστυνομικοί και 80 μεθοριακοί φρουροί έχουν κινητοποιηθεί για μια νέα επιχείρηση ελέγχου κατά μήκος της ακτής. 

Στη νομαρχία της Φουκουσίμα εκατοντάδες αστυνομικοί και εθελοντές επί δύο ημέρες πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών τουλάχιστον 200 ανθρώπων. Οι σοροί μπορεί να βρίσκονται εντός της απαγορευμένης ζώνης των 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, αφότου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"