Παπούλιας: Η Ευρώπη βλέπει μόνο το συμφέρον της

Συνέστησε τους Καρπασίτες αισιοδοξία λόγω υδρογονανθράκων.

Αθήνα: Δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Κύπρου Νίκος Φαλάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» Μιχάλης Ασημάκης, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ριζοκάρπασο» Παντελής Πίτρακκος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπασιτών Ελλάδας «Ο Απόστολος Ανδρέας» Πανίκος Δημητρίου, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ.

Ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των συλλόγων της Καρπασίας και τον Κύπριο Πρέσβη, δήλωσε ότι ο ίδιος θα ήταν ευτυχής εάν υπήρχε κάποια πρόοδος ή εάν οι προοπτικές προόδου ήταν ορατές, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς, ο δύστροπος γείτονας όπως είναι η Τουρκία, όχι μονάχα δεν δείχνει προθυμία κάποιου δημιουργικού διαλόγου, αλλά το αντίθετο». 

Ο Πρόεδρος Παπούλιας αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις Μπαγίς, στις οποίες κάνει λόγο για προσάρτηση του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είπε ότι «ακόμα και με προσάρτηση μας απειλεί… Και από την άλλη μεριά θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ». Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την απορία αν η Τουρκία καταλαβαίνει ότι «όχι με τις πράξεις, αλλά και με τους λόγους που εξακολουθούν να τους επαναλαμβάνουν - και απειλητικούς και όχι μονάχα εναντίον της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και εναντίον της Ελλάδος με το casus belli - ότι μπορούν να έχουν την υποστήριξη της ΕΕ». 

Χαρακτήρισε την τελευταία απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύ θετική, με ψήγματα αισιοδοξίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε μία κατάσταση τέτοια που δεν θέλει όχι να τα εκμεταλλευθεί, αλλά να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία. Ισως, διότι εκτιμά ότι τα συμφέροντά της δεν πρέπει να διακινδυνεύουν από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για την οποία αγωνίζεται ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Παπούλιας σημείωσε ωστόσο ότι οι γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλάζουν τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής, λέγοντας ότι «απ’ ό,τι δείχνουν οι έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει πολύ γρήγορα ένα δυναμικό παράγοντα ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης. Αυτό το καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι. Και νομίζω ότι μόνον αυτό καταλαβαίνουν».

Οπως είπε, επειδή οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν μόνο αυτό «αισιοδοξώ ότι με τα νέα δεδομένα, τα οποία θεωρώ ότι είναι στρατηγικής σημασίας, θα ενδιαφερθεί η Ευρώπη πολύ περισσότερο από πριν για να αποδώσει το δίκαιο στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, λέγοντας ότι εφόσον «η περιοχή φλέγεται, η περιοχή σείεται, νομίζουν ότι το μέγεθος της Τουρκίας μπορεί να είναι για την Ευρώπη μία βάση σταθερή για να επανέλθει όλη εκείνη η περιοχή σε μια κατάσταση ειρήνης», λέγοντας ότι ο ίδιος δε συμμερίζεται αυτή την άποψη, καθώς θεωρεί ότι «η Τουρκία εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, πουλάει – αν θέλετε – το μέγεθός της και τη στρατιωτική της δύναμη». 

Τέλος, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τις θετικό γεγονός και πρόσθεσε ότι «παρόλο ότι έχουμε διακηρύξει και εμείς, γιατί έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι αυτές οι καλές σχέσεις δεν στρέφονται εναντίον κανενός, εντούτοις είμαι βέβαιος - και το βλέπω αυτό - ότι η Τουρκία ανησυχεί σφόδρα από αυτές τις σχέσεις», ενώ τόνισε ότι αν η Τουρκία λαμβάνει κάποιον σοβαρά αυτό είναι το Ισραήλ λόγω τόσο της στρατιωτικής του ισχύος όσο και της δύναμης που έχει λόγω της στήριξης των ΗΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"