ΣΥΤΑ: Ο πιο σημαντικός ημικρατικός οργανισμός

Συζήτηση του Προϋπολογισμός 2012 στην Επιτροπή Οικονομικών: 

Τον πιο σημαντικό ημικρατικό οργανισμό του κράτους και από τους πιο επιτυχημένους, χαρακτήρισε τη cyta ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι ο οργανισμός αυτός ''όχι μόνο στα τελευταία χρόνια, αλλά ιδιαίτερα μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο παρουσιάζει θετικά οικονομικά αποτελέσματα''. 

Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της cyta για το 2012, ο οποίος ανέρχεται στα 498,97 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με 473,25 εκ. ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 25,71 εκ. ευρώ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η cyta κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία της, το πλεόνασμα της μετά τις φορολογίες, κατά 20 εκ. ευρώ'', φθάνοντας το 2011 στα 70 εκ. ευρώ. 

Το πλεόνασμα από εργασίες, μετά τη φορολογία, αναμένεται να ανέλθει το 2012 σε 70 εκ. ευρώ και το 2011 σε 80 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με πλεόνασμα 60 εκ. ευρώ το 2010. 

''Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα και τη θετική συμβολή σε ό,τι αφορά σε αυτά τα αποτελέσματα των διαχρονικών διοικήσεων του οργανισμού'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ''δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και κάποιους βασικούς προβληματισμούς, ξεκινώντας από την τεράστια επένδυση στην Ελλάδα (CytaHellas) που αν αποδειχθεί σωστή ενδεχομένως να αυξήσει την κερδοφορία του οργανισμού σε πάρα πολλά υψηλά επίπεδα, αλλά αν οι ανησυχίες που έχουν υποβληθεί κατά καιρούς στο τέλος πραγματοποιηθούν θα μας επιφέρει ζημιές''. 

Ανέφερε ότι από πληροφορίες που υπάρχουν από τον οργανισμό είναι ότι ''εντός του 2012 θα υπάρχει λειτουργική κερδοφορία του οργανισμού στην Ελλάδα και το 2013 πραγματική κερδοφορία'', σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ζητηθούν εξηγήσεις ''γιατί έπεσαν έξω για ακόμη μια φορά οι διοικήσεις των δύο οργανισμών, της CytaHellas και της cyta''. 

Ανέφερε επίσης ότι για την CytaHellas έχουν δαπανηθεί πέρα των 170 εκ. ευρώ με την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που θα δοθεί το 2012 (120 εκ. ευρώ από cyta και 50 εκ. ευρώ σε δάνεια από εμπορικές τράπεζες).

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι ''προβληματισμοί έχουν ακουστεί και για άλλους τομείς δραστηριοτήτων, όπως η cytavision, που εδώ και χρόνια παρουσιάζει ζημιές και δεν προβλέπεται να παρουσιάσει κέρδη στο εγγύς μέλλον γιατί όπως όλα δείχνουν υπάρχουν ελαστικές δαπάνες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και ανέρχονται στα 12 εκ. ευρώ''.

''Κάθε χρόνο, η cytavision παρουσιάζει ζημιές 30 εκ. ευρώ'', πρόσθεσε. 

Οσον αφορά το ταμείο συντάξεων της cyta, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''για ακόμη μια χρονιά σημειώνουμε το σημαντικό έλλειμμα του ταμείου, αλλά μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός'', όπως είπε, ''ότι για ακόμη μια χρονιά βλέπουμε επενδύσεις από το αποθεματικό του ταμείου που γίνονται χωρίς μια ορθολογιστική μεθοδολογία και κατά παράβαση των υποδείξεων των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη cyta σε αυτές τις επενδύσεις, όπως η αγορά ακίνητης περιουσίας που γίνεται αυθαίρετα, με υποκειμενικά κριτήρια χωρίς μια συμφωνημένη μεθοδολογία που έχουν εισηγηθεί οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες σύμβουλοι του οργανισμού''.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι το ΑΚΕΛ επισημαίνει ''το παράδειγμα της cyta, ενός οργανισμού δημόσια ωφελείας που δημιουργεί με επιχειρηματικότητα και είναι και επικερδής, προσφέροντας καθημερινά υπηρεσίες στον πολίτη ποικίλες και άμεσες και πρόσθεσε ότι η cyta ''εξέπληξε στην Ελλάδα η παρουσία της λόγω της άμεσης υπηρεσίας που προσφέρει στον πελάτη της σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες παροχής τέτοιων υπηρεσιών στην Ελλάδα, οι οποίες αγοράζουν από άλλους τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν όταν χρειαστεί ο πελάτης που έχουν αποκτήσει''.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ικανοποιεί η συζήτηση που έγινε για τον προϋπολογισμό της cyta, ''παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες και πρέπει ο οργανισμός να είναι προετοιμασμένος για τα δύσκολα'' και πρόσθεσε ότι ''η Ελλάδα είναι μια πρόκληση και πρέπει να παρακολουθείται η επένδυση''.

Ο κ. Λαμάρης είπε ακόμη ότι η cyta ιδρύθηκε το 1960 και πραγματοποίησε κέρδη 25 χρόνια μετά, το 1985, διότι ''είναι ένας τομέας που οι επενδύσεις είναι σε υψηλά κόστη, απαιτούνται πολύ δαπανηρές επενδύσεις για να μπορέσεις να εξυπηρετήσει τον τομέα, άρα και η ανταπόδοση είναι σε κάποιο βάθος χρόνου''. 

''Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η cyta θα τα καταφέρει σε όλους τους τομείς δραστηριότητα γιατί είναι ένα παράδειγμα τέτοιου οργανισμού'', είπε ο κ. Λαμάρης, προσθέτοντας ότι ''ένας εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θα βοηθήσει τη cyta και γενικότερα τους ημικρατικούς οργανισμούς να λυθούν τα χέρια τους για να γίνουν πιο ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων σε ένα επιχειρηματικό, επιχειρησιακό περιβάλλον το οποίο χρειάζεται να είναι ευέλικτος''. 

Ο Πρόεδρος της cyta Στάθης Κιττής είπε ότι ''ο οργανισμός συνεχίζει και για αυτή την χρονιά, παρά τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο, να παραμένει τεχνολογικά ένας πολύ προχωρημένος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με στόχους την εξυπηρέτηση των πελατών καταβάλλοντας προσπάθεια να βελτιώσει όσο το δυνατό τις υπηρεσίες που προσφέρονται και να βοηθήσει στην ενίσχυση της υποδομής για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών''. 

Τα έσοδα από υπηρεσίες αναμένεται να ανέλθουν σε 471 εκ. ευρώ με τις κύριες πηγές εσόδων να είναι η σταθερή τηλεφωνία (95 εκ. ευρώ), κινητή τηλεφωνία (200 εκ. ευρώ), οι ευρυζωνικές υπηρεσίες (90 εκ. ευρώ), η πώληση διεθνούς χωρητικότητας (15 εκ. ευρώ) και μισθωμένα κυκλώματα (40 εκ. ευρώ). Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόνοια για άλλα έσοδα ύψους 12 εκ. ευρώ που αφορούν κυρίως τόκους από τα χρηματικά διαθέσιμα. 

Οπως εξήγησε ο κ. Κιττής, η αύξηση των δαπανών κατά 25 εκ. ευρώ, στα 499 εκ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη πρόνοια για επενδύσεις κατά 20 εκ. ευρώ για χρηματοδότηση της CytaHellas, στην αύξηση της πρόνοιας για μεταπώληση εξοπλισμού κατά 5,2 εκ. ευρώ κυρίως λόγω των νέων προγραμμάτων συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας και στην αύξηση 3,1 εκ. ευρώ της πρόνοιας για έργα επί πληρωμή για τρίτους. 

Τα έξοδα λειτουργίας ανέρχονται σε 444 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν αποδοχές προσωπικού ύψους 145 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,3 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2011, αποσβέσεις πάγιου ενεργητικού 72 εκ. ευρώ και πληρωτέα ποσά σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και παρόχους διασύνδεσης 44 εκ. ευρώ. 

Το σύνολο των δαπανών αναπτύξεως ανέρχεται σε 109 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 105 εκ. ευρώ του 2011. 

Οσον αφορά την CytaHellas, ο κ. Κιττής είπε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η cyta και γενικά κυπριακός οργανισμός στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι μετά από λιγότερο από 3,5 χρόνια εμπορικής λειτουργίας, η CytaHellas διαθέτει 255.000 ευρυζωνικούς πελάτες και ''είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Ελλάδας''.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, με την απόκτηση 260.000 πελατών που αναμένεται να γίνει σύντομα, η CytaHellas θα εξισορροπήσει τις δαπάνες της επένδυσης με τα έσοδα της, πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι ''η CytaHellas παραμένει ζημιογόνα γιατί βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επένδυση για να ολοκληρωθεί η εμπορική δραστηριότητα της το 2014'', ενώ το 2013 θα ισοσκελιστούν δαπάνες και έξοδα και ''αρχές του 2014 θα αρχίσει να είναι κερδοφόρα'' και πρόσθεσε ότι ''η συνολική επένδυση στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο ποσό των 120 εκ. ευρώ'', από 90 εκ. ευρώ που ανέρχεται μέχρι σήμερα. 

Σε σχέση με την υπηρεσία Cytavision, για την οποία υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό για το 2012 ύψους 24,2 εκ. ευρώ, που προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων εξασφάλισης περιεχομένου (ταινίες, κανάλια, αθλητικό περιεχόμενο), ο κ. Κιττής είπε πως ο Οργανισμός θεωρεί ότι η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για ποδοσφαιρικούς αγώνες ''ήταν ένα απαραίτητο στοιχείο που έπρεπε να γίνει για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τους αριθμούς των πελατών μας για να μπορέσουμε να γίνουμε, σύμφωνα με το πλάνο μας, κερδοφόροι σε κάποια φάση και να μην υποχρεωνόμαστε να αγοράζουμε από άλλους παρόχους δικαιώματα που είναι και ανταγωνιστές''.

Ανέφερε ότι ''μας είχαν αφαιρεθεί με πρωτοβουλία και ενέργειες άλλων παρόχων τα δικαιώματα τηλεοπτικής κάλυψης αρκετών ομάδων, προσφέροντας οι ανταγωνιστές μας πολύ ψηλά επίπεδα χρηματοδότησης των ομάδων αυτών''.

''Δεν ψηλώσαμε εμείς τα κασέ των ομάδων, άλλοι τα ύψωσαν, αναγκάστηκε η cyta να μπει σε αυτό το παιχνίδι γιατί η επένδυση που έχει γίνει στον τομέα της cytavision και πολλά χρήματα στοίχισε στον οργανισμό και δεν θα τον αφήσουμε να αποτύχει, θα τον κάνουμε κερδοφόρο και γι΄ αυτό συνεχώς εμπλουτίζουμε το περιεχόμενο που δίνουμε στον Κύπριο πολίτη, σε όσο το δυνατό πιο λογικές τιμές'', κατέληξε ο κ. Κιττής. 

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής της συνδρομής για την cytavision, ο κ. Κιττής είπε ότι ''θα γίνει επανεξέταση των τελών εφόσον εξασφαλίσουμε άλλο επιπρόσθετο'' πακέτο που θα προσφερθεί στον κόσμο, ενώ σημείωσε ότι ''από τον Απρίλιο θα εφαρμόσουμε μια νέα πλατφόρμα που θα μας επιτρέπει να μετρούμε την τηλεθέαση των καναλιών μας''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"